Έχει ένα φεγγάρι απόψε…

Που μπορείτε να απολαύσετε την αποψινή σούπερ πανσέληνο – Η σελήνη  θα βρεθεί ξανά τόσο κοντά στη γη όσο απόψε το 2034

Τόσο κοντά όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία 68 χρόνια πλησιάζει απόψε τη Γη, το φεγγάρι. Το φαινόμενο της υπερπανσελήνου είναι σε πλήρη εξέλιξη και κορυφώνεται τις επόμενες ώρες.
Η σελήνη κατά την ελλειπτική της περιφορά γύρω από τη γη θα πλησιάζει τόσο κοντά τον πλανήτη μας, ώστε να φαίνεται υπέρλαμπρη. Το 2016 χαρακτηρίζεται από τρεις «υπερπανσελήνους». Η πρώτη πέρασε ήδη και ήταν στις 16 Οκτωβρίου. Η λαμπρότερη και σημαντικότερη είναι απόψε, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου θα έχουμε το τρίτο σούπερ φεγγάρι της χρονιάς, που όμως, δεν θα φτάσει σε λαμπρότητα το αποψινό.

Η αποψινή πανσέληνος ανέτειλε στον ουρανό όταν το φεγγάρι βρισκόταν σε απόσταση 356.508 χλμ από τη Γη. Η απόσταση αυτή θα είναι η κοντινότερη από τις 26 Ιανουαρίου 1948. Όμως δεν είναι η κοντινότερη που έχουν καταγράψει οι αστρονόμοι. Η πιο στενή επαφή Γης – σελήνης που έχει καταγραφεί ήταν τον Ιανουάριο του 1912. Η πανσέληνος τότε, είχε βρεθεί πλησιέστερα στη Γη κατά 100 χιλιόμετρα περισσότερα απ’ ότι η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η πανσέληνος της 25ης Νοεμβρίου του 2034 θα βρεθεί ακόμα πιο κοντά στη Γη. Μπορείτε να περιμένετε τόσο;

 


Η σούπερ-πανσέληνος έφθασε στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδος στις 14 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ολόκληρο το βράδυ σήμερα θα είναι εντυπωσιακή. Τα καλύτερα σημεία για τα παρατήρηση είναι στην εξοχή, μακριά από τα φώτα των πόλεων. Οι κάτοικοι των πόλεων, ωστόσο, μπορούν να επιλέξουν τα ψηλότερα σημεία, ή έστω τις ταράτσες των κτιρίων. Βεβαίως, η φωτεινότητα εξαρτάται και από τις μετεωρολογικές συνθήκες, αφού θα «θαμπώσει» εκεί που θα επικρατεί συννεφιά. Αυτό συμβαίνει σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και στην Ήπειρο με τους κατοίκους των Ιωαννίνων να έχουν απογοητευθεί αφού το λαμπρό φεγγάρι «κρύφτηκε» πίσω από τα σύννεφα.

Η σούπερ πανσέληνος έχει προκαλέσει «παροξυσμό» σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο Τόκιο, ήδη από χθες εκατοντάδες άνθρωποι ανέβηκαν στην ταράτσα ενός ουρανοξύστη 53 ορόφων περιμένοντας το «μαγικό θέαμα», που όπως συμφώνησαν οι περισσότεροι, αποζημιώθηκαν για την αναμονή.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.

Η τελευταία σούπερ πανσέληνος του 2016, όμως, στις 14 Δεκεμβρίου, θα υστερεί μεν σε φωτεινότητα από την αποψινή, έχει όμως, μια άλλη ιδιαιτερότητα: Το φως του φεγγαριού θα επισκιάσει τη βροχή από τα πεφταστέρια που είναι συνδεδεμένη με τις χριστουγεννιάτικες ευχές και εμφανίζονται κάθε χρόνο λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Ονομάζονται, δε, Διδυμίδες και δεν είναι τίποτε άλλο παρά μικρά σωματίδια σκόνης, που έχουν αφήσει πίσω τους διάφοροι κομήτες, και τα οποία τέμνονται με την τροχιά της Γης.

Καθώς εισέρχονται με υπερβολική ταχύτητα στη γήινη ατμόσφαιρα, ιονίζονται και εμφανίζονται στον νυχτερινό ουρανό ως πεφταστέρια. Φέτος όμως, η υπέρ πανσέληνος θα καλύψει με τη φωτεινότητά της τα πεφταστέρια καθώς το φεγγάρι θα φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερο και κατά 30% φωτεινότερο στον ουρανό, σε σχέση με μία τυπική πανσέληνο.

ΠΗΓΗ protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή