«Αδικο να σηκώνει μόνη η Ελλάδα όλο το φορτίο»

Πολλοί τον θυμούνται να παίζει μπάσκετ με τον Ομπάμα, αλλά η σχέση τους δεν εξαντλείται στα τρίποντα και τα λέι απ: Εδώ και 20 χρόνια ο Αλέξης Γιαννούλιας μπορεί να δηλώνει προσωπικός φίλος εκείνου που έμελλε να γίνει ο πρώτος μη λευκός πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ.

aakwoko

‘Η πρώτη μου μεγάλη πολιτική εμπειρία ήταν να εργαστώ για την προεκλογική καμπάνια του Ομπάμα όταν έθεσε την υποψηφιότητα του ως γερουσιαστής το 2004’, σημειώνει. Ο Γιαννούλιας ήλθε στην Ελλάδα για να παίξει μπάσκετ στον Πανιώνιο – πριν ανοιχτεί στον στίβο της αμερικανικής πολιτικής: υπήρξε υπουργός Οικονομικών στην πολιτεία του Ιλινόις με το Δημοκρατικό κόμμα το διάστημα 2006-2011.

Υποστηρίχθηκε δημόσια στην εκλογή του από τον Ομπάμα, για τον οποίο εργάζεται μέχρι και σήμερα – στο οικονομικό του επιτελείο. Αυτή η θέση τού έδωσε τη δυνατότητα να υπογραμμίζει στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή κιόλας της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους.

‘Ο ελληνικός λαός έκανε και εξακολουθεί να κάνει τεράστιες θυσίες για να επανοικοδομήσει την οικονομία και το κράτος, αλλά χρειάζεται βοήθεια για να κάνουν το χρέος της χώρας βιώσιμο. Αν δεν μπορείς να δώσεις στην Ελλάδα κίνητρο για αύξηση της δαπάνης, τότε χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους’, λέει.

Νέα στρατηγική
Ο Γιαννούλιας διαψεύδει κάθε σκέψη ότι ο ίδιος ή παράγοντες της Ομογένειας είναι πίσω από το ταξίδι Ομπάμα στην Ελλάδα: ‘Το αποφάσισε μόνος του και νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικό να υπογραμμίσω ότι αποφάσισε να κάνει την επίσκεψή του σε διμερή βάση (αντί να επισκεφθεί την Ελλάδα κατά τη διάρκεια κάποιου διεθνούς ή περιφερειακού συμβάντος). Δεν θα πρέπει να προωθούμε τη ρητορική ότι ένας Ελληνοαμερικανός ή μια ομάδα της ομογένειας έπεισαν τον Πρόεδρο να κάνει αυτό το ταξίδι. Δεν είναι αλήθεια και υποσκάπτει τη στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον και τον σημαντικό βαθμό προσοχής που αποδόθηκε στην Ελλάδα σε διάφορα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου’.

Κάνοντας έναν απολογισμό της επίσκεψης του απερχόμενου Αμερικάνου προέδρου στη χώρα μας, ο Ελληνας φίλος και σύμβουλός του είπε πως τουλάχιστον επιβεβαιώνει τη νέα στρατηγική σκέψη που έχει υιοθετήσει η Ουάσινγκτον σε σχέση με την Ελλάδα. ‘Αν ο Ομπάμα μπορέσει να διευκολύνει μια συμφωνία ανακούφισης του χρέους, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο σημαντικά ταξίδια που έχει δει η Ελλάδα’.

Ο ίδιος μιλά με ειλικρίνεια για τις επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ: ‘Δεν είμαστε σίγουροι αν θα υπάρξει συνέχεια στις απόψεις της επόμενης κυβέρνησης για την Ελλάδα. Αλλά μια προεδρική επίσκεψη συμπεριλαμβάνει πολλές ενδοκυβερνητικές επαφές και αυτό θα μεταφραστεί σε συνεργασία και επικοινωνία. Ομως, μια Ελλάδα με ρίζες στη Δύση, μια Ελλάδα που επιστρέφει οικονομικά, βοηθά στην ενιαία, ελεύθερη και ειρηνική Ευρώπη, κάτι που είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών όποιος κι αν είναι στο Οβάλ Γραφείο’.

Για την Κύπρο
Ο Αλέξης Γιαννούλιας ανέφερε ότι στις συνομιλίες του με τον απερχόμενο ‘πλανητάρχη’ για το Προσφυγικό υπογράμμισε ότι ‘ο ελληνικός λαός στάθηκε ηρωικά να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονταν κυριολεκτικά υπό φυγή για τις ζωές τους, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αναμένεται να αντέξουν τόσο πολύ αυτό το βάρος, δεδομένης της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει τα ανατολικά σύνορα της Δύσης και με μια έννοια προστατεύει την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι άδικο να το αφήνουμε όλο αυτό το φορτίο στην Ελλάδα χωρίς επιπλέον βοήθεια’.

Οταν έθεσε την υποψηφιότητά του για την Αμερικάνικη Γερουσία, ο Αλέξης Γιαννούλιας υποστήριζε ότι ‘όσο η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη από την Τουρκία που χρησιμοποιεί αμερικανική όπλα, η υπόσχεση της Αμερικής για επίλυση του ζητήματος δεν μπορεί να εκπληρωθεί’. Στη συνέντευξη προς το ‘Εθνος’ συμπλήρωσε:

‘Τα πράγματα έχουν έρθει με τέτοιον τρόπο που υπάρχει η πιθανότητα να επανενώσουμε την Κύπρο. Αλλά η ενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητη, χωρίς ξένη ανάμειξη και ξένο στρατό και διατηρώντας τις ρίζες της στη Δύση. Αυτό είναι το καλύτερο για τους Κυπρίους, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την περιοχή και τις ΗΠΑ’.

Θ. Διαμαντόπουλος

phgh msn.gr

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή