Ανάκαμψη της οικονομίας βλέπουν οι βιομήχανοι

Ο ΣΕΒ αναφέρει ακόμη ότι η καλή πορεία του προϋπολογισμού αποτελεί αποτέλεσμα, εκτός της πάγιας καθυστέρησης των πληρωμών του κράτους, κυρίως της αυξημένης συμμετοχής των οργανωμένων επιχειρήσεων στην καταβολή του αυξημένου ΦΠΑ καθώς και των αυξημένων φόρων εισοδήματος

Η αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων χωρίς καύσιμα κατά +3,2% τον Σεπτέμβριο του 2016, έναντι -1,5% πέρυσι, εάν δεν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, αποτελεί την σαφέστερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι η οικονομία επιτέλους ανακάμπτει, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, στο οποίο κάνει λόγο για «ισχυρές ενδείξεις» ανάκαμψης.

«Αν και η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση στο Γ’ 3μηνο του 2016 κατά +1,8% οφείλεται εν πολλοίς στην αρνητική εξέλιξη πέρυσι (μείωση του ΑΕΠ κατά -2,2%) λόγω της αντίδρασης της αγοράς στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, στοιχεία όγκου Γ’ 3μήνου του 2016 στην μεταποίηση χωρίς πετρελαιοειδή (+4,3% έναντι +2,7% το Α’ 6μηνο του 2016), στις εξαγωγές πλην καυσίμων (+8,9% έναντι +3,1% το Α’ 6μηνο του 2016), στις λιανικές πωλήσεις (+3,8% έναντι -2,2% το Α’ 6μηνο του 2016) και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις (-6,1% έναντι -10,5% το Α’ 6μηνο του 2016) ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η οικονομία επανέρχεται σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων του Σεπτεμβρίου του 2016 οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των πωλήσεων σε supermarkets (+5%), πολυκαταστήματα (+6,7%) και σε καταστήματα βιβλίων – ειδών δώρου – προϊόντων τεχνολογίας (+9,8%). Συνολικά, κατά το πρώτο 9μηνο του 2016 ο όγκου λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων εμφανίζει οριακή μείωση (-0,2% έναντι -0,3% το αντίστοιχο διάστημα το 2015), με τα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης να κινούνται έντονα ανοδικά (+9,7% και +6,9% αντίστοιχα).

Ο ΣΕΒ αναφέρει ακόμη ότι η καλή πορεία του προϋπολογισμού αποτελεί αποτέλεσμα, εκτός της πάγιας καθυστέρησης των πληρωμών του κράτους, κυρίως της αυξημένης συμμετοχής των οργανωμένων επιχειρήσεων στην καταβολή του αυξημένου ΦΠΑ καθώς και των αυξημένων φόρων εισοδήματος, ενώ αντίθετα στο δίμηνο είσπραξης του ΕΝΦΙΑ τα έσοδα κυμαίνονται πλέον στα περυσινά επίπεδα. Ο Σύνδεσμος επανέρχεται επίσης στην πρόταση για εφαρμογή συστήματος «υπεραποσβέσεων» που μπορεί να λειτουργήσει σαν φορολογικό κίνητρο για επενδύσεις αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα του Δημοσίου από την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Μάλιστα προτάσσει το μέτρο έναντι της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, καθώς όπως επισημαίνει, η υπεραπόσβεση είναι μέτρο με εμπροσθοβαρή αναπτυξιακή λογική, γιατί προϋποθέτει υποχρεωτικά την πραγματοποίηση μιας αποδοτικής επένδυσης που θα συνεισφέρει πρώτα σε πρόσθετα δημόσια έσοδα και στη συνέχεια σε φορολογική ελάφρυνση της επιχείρησης. Αντιθέτως, η μείωση του φορολογικού συντελεστή είναι δημοσιονομικά οπισθοβαρής, μιας και πρώτα δίδεται η φορολογική ελάφρυνση ελπίζοντας (αλλά όχι υποχρεώνοντας) ότι τα πρόσθετα κέρδη θα κατευθυνθούν σε νέες επενδύσεις οι οποίες κάποια στιγμή στο μέλλον θα αντισταθμίσουν τα μειωμένα δημόσια έσοδα.

phgh protothema.gr

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Sending

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

©2015 Kalavrytapress       Όροι χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα | Σχετικά με το kalavrytapress.gr

Μέλος του Ομίλου  των εταιριών ΑΧΑΪΚΑ ΜΜΕ ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ FM 94STEREO AE

Designed by: Christos Caberos

Τοπικά Νέα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή

Log in with your credentials

Forgot your details?