Απόδοση Τιμής στη Μνήμη των συμπατριωτών μας που έπεσαν στην Κύπρο.

γράφει:ο Δημήτριος Κούκουρας

Cyprus-1974 ne00

 

Τις ημέρες αυτές του Ιουλίου και Αυγούστου έρχονται στη μνήμη των μεγαλυτέρων από εμάς, στιγμές από εκείνο τον καυτό Ιούλιο και Αύγουστο του 1974 που φέτος συμπληρώνονται σαράντα δύο χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο που άφησε βαθιά τα σημάδια της.

Οι πληγές για τον Ελληνισμό της Κύπρου αλλά και για ολόκληρο το Έθνος οδυνηρές και ανεξίτηλες.

Γι’ αυτό και το χρέος επιβάλλει να διατηρούμε ζωντανά στη μνήμη μας τα γεγονότα εκείνα, τα οποία δεν ΞΕΧΝΑΜΑΙ ούτε πρέπει να ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ποτέ, όχι μόνο για να τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν αλλά κυρίως για να εμπνεόμεθα από την ηρωική τους θυσία.

Τα παλληκάρια αυτά όταν η υποχρέωση προς την πατρίδα τους κάλεσε να αναμετρηθούν με το θάνατο ανταποκρίθηκαν με γενναιότητα, έβαλαν έτσι στη ζυγαριά του καθήκοντος στη μιά μεριά το θάνατο και στην άλλη τη δύναμη της ψυχής τους, για να υπερασπισθούν μια γη Ελληνική με ιστορία εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια.

Με τη φλόγα που πήγαζε μέσα από τα στήθη τους και με το θάρρος τη νεανικής τους ψυχής όρμησαν στη θύελλα εκείνου του άνισου και άδικου αγώνα ξεχασμένοι τελείως από τη μητέρα Πατρίδα αποφασισμένοι  όμως να δώσουν τη ζωή τους για την τιμή και την ιστορία της.

      Ας  θυμηθούμε ξανά τους ήρωες συμπατριώτες μας:

ANTONOPOULOS TRIPOTAMAfantarosantonopoylos

      Τον Κώστα τον Αντωνόπουλο από τα Τριπόταμα, που ως μαχητής της ΕΛ.ΔΥ.Κ ήταν από αυτούς που την προηγούμενη ημέρα 19 Ιουλίου 1974 είχαν παρουσιασθεί στη Μονάδα και τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου βρέθηκε στη θέση μάχης αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά με τους συναδέλφους του τα επίγεια  Τουρκικά τμήματα, όταν βλήμα αεροσκάφους, από αυτά που άρχισαν με σφοδρότητα να βομβαρδίζουν το στρατόπεδό τους, διαπέρασε το κορμί του και λίγες ημέρες αργότερα κατέληξε στο νοσοκομείο Λευκωσίας όπου μεταφέρθηκε.

Κορφές Καλ.των Σωτ.Τζουράς 015tzoyrasneotzoyra222

 

           Το Σωτήρη το Τζουρά από τις Κορφές που ως επίλεκτος οπλίτης των ειδικών δυνάμεων εκλήθη με τη μονάδα του, την Α’Μ/Κ να εκτελέσουν την πιό δύσκολη αποστολή που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Όταν δέκα πέντε αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας τύπου Noratlas ξεκίνησαν από την Κρήτη τη νύχτα 21 προς 22Ιουλίου 1974 και χάρη στην ψυχραιμία,την άριστη εκπαίδευση και τον ηρωισμό των πιλότων μας, διέσχισαν την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τα ραντάρ της περιοχής, λόγω του πολύ χαμηλού και επικίνδυνου ύψους της πτήσεώς των.

Η επιχείρηση αυτή είχε την κωδική ονομασία “Νίκη” και χαρακτηρίστηκε ως επιχείρηση αυτοκτονίας, γιατί κατά τη φάση της προσγείωσης προσβλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη απο φίλια και εχθρικά πυρά, δύο εξ αυτών αφού αποβίβασαν το προσωπικό δεν μπόρεσαν να απογειωθούν και παρέμειναν εκεί στο αεροδρόμιο.

Τα υπόλοιπα μετά την αποβίβαση του προσωπικού επέστρεψαν λαβωμένα στην Ελλάδα. Δυστυχώς το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Σωτήρης κατερρίφθη λίγα μέτρα πριν προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο της Λευκωσίας,με αποτέλεσμα να φονευθούν τα τέσσερα μέλη του πληρώματος που ήσαν Αξιωματικοί της Αεροπορίας και είκοσι επτά καταδρομείς εκτός από έναν που ζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Φονεύθηκαν δύο ακόμη καταδρομείς από τα άλλα αεροσκάφη όταν βλήματα αντιαεροπορικών διαπέρασαν το τοίχωμα του αεροσκάφους και τους κτύπησαν στη θέση που εκάθοντο εντός του αεροσκάφους.

el-Kapotas Vasilioskapotasneooooo

          Τον τότε λοχαγό Βασίλη Καποτά από τα Καλάβρυτα που εφονεύθη δόλια στον Τουρκοκυπριακό θύλακα της Αμμοχώστου τον Μάϊο του 1964 όταν είχαν ξεσπάσει οι πρώτες ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

          Τις σκέψεις μου αυτές τις καταθέτω ως μνημόσυνο για αυτά τα παλληκάρια που έπεσαν ηρωϊκά στο μαρτυρικό νησί του Αποστόλου Βαρνάβα, αλλά και ως βάλσαμο παρηγοριάς για τα πικραμένα χείλη των συγγενών τους.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους θα επαναλάβω τα λόγια με τα οποία ο δεκαεπτάχρονος τότε αγωνιστής και μετέπειτα ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης αποχαιρετούσε από το βουνό όπου ευρίσκετο τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ που είχαν εκτελεσθεί πριν από αυτόν,λεγοντας τα εξής:

IMG_5225 (1)

 

     “Των αθανάτων το κρασί βρήκατε σεις και πίνετε, ζωή για σας ο θάνατος και αθάνατοι θα μείνετε”.

ξκξκξκξκξκξλκλκλκ

 Ο συμπατριώτης τους και συμπολεμιστής τους στην Κύπρο

                      loxagos koykoyras

Δημήτριος Κούκουρας

Ανώτατος Αξιωματικός ε.α

     

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή