Αρτέμης Μούλος: Πετίτ ντροπή – Παρουσίαση ποιητικής συλλογής

Αρτέμης Μούλος

Με μεγάλη μου χαρά σας προσκαλώ όλους στην παρουσίαση της δεύτερης ποιητικής μου συλλογής «πετίτ ντροπή» από τις εκδόσεις Άλλωστε.
Σας προσκαλώ να περπατήσουμε μαζί τον δρόμο από το «φτου» έως την «ξελευτεριά»!
Αυτήν τη φορά θα παρουσιάσω το βιβλίο στις 3 μεγάλες πόλεις, Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Μιας και δεν μένω Ελλάδα, αποφάσισα να ταξιδέψω κι εγώ μαζί με την «πετίτ ντροπή» και να κάνω τον κηδεμόνα της για λίγες μέρες, κάνοντάς της όλα τα χατίρια βέβαια! Θα χαρώ πολύ να σας δω όλους, σε όποια από τις τρεις πόλεις σας βολεύει. Κάθε παρουσίαση είναι ξεχωριστή. Θα έχουμε ποιήματα, μουσικούλες και θα κουβεντιάσουμε για το βιβλίο και την ποίηση. Οι ημερομηνίες αναλυτικά έχουν ως εξής:

22/10 – Αθήνα, ώρα 7μ.μ. (πολυχώρος Αίτιον)
24/10 – Πάτρα, ώρα 7μ.μ. (Καφέ Ποπ Χορν)
26/10 – Θεσς/κη, ώρα 7μ.μ. (Καφέ Ζώγια)

ΥΓ* Η ημερομηνία και ο χώρος της πρόσκλησης, θα αλλάζει ανάλογα με την ημερομηνία.

Ποιητική συλλογή

«Καταφέραμε να μην μας συλλαμβάνουν, όμως ακόμα δεν καταφέραμε να δραπετεύσουμε».
Ένα βιβλίο από δέρμα σε δέρμα, μέσα από χέρια χαραμάδες.

Το βιβλίο αυτό χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Στην πρώτη ενότητα βρίσκεται το εσωτερικό «εγώ», το οποίο σιγά – σιγά εξωτερικεύεται κι έτσι στη δεύτερη ενότητα απλώνει το χέρι του σε όλους, για μια βόλτα στην εποχή που ζούμε και σ’ αυτά που χάνονται σε γρήγορο πλέον ρυθμό. Επειδή όταν όλα φαίνονται να χάνονται, νιώθουμε την ανάγκη για αφήγηση και αναζήτηση κάποιου μέρους που θα αισθανόμαστε ασφαλείς, η βόλτα συνεχίζεται με μια τρίτη ενότητα, μέσα σε τόπους και καταστάσεις στις οποίες ο καθένας μπορεί να ψάξει να βρει τον εαυτό του. Στην τέταρτη ενότητα μπαίνουν τα συναισθήματα από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο, υποστηρίζοντας ότι όλα τελειώνουν κάποτε μ’ έναν έρωτα ή μ’ ένα μίσος, χωρίς αυτό να δημιουργεί κάποιο κρίμα. Στην πέμπτη και τελευταία ενότητα, έχουμε τον άνθρωπο «προϊόν», να προσπαθεί να φτιάξει μια πόλη «ακορντεόν», ώστε να γίνει η ελπίδα του Super Mario που θα του δώσει μια δεύτερη ζωή, χαρίζοντάς του τον χρόνο μέσα από ανέσεις «βιάγκρα». Όταν θα μπορέσει πλέον να μείνει σιωπηλός και να κοιτάξει απ’ το παράθυρό του τον «παράδεισο» που όλοι μαζί σκοτώνουμε, τότε θα καταλάβει ότι η οποιαδήποτε μικρή ντροπή, είναι αυτή που φέρνει το «φτου» δίπλα στην «ξελευτεριά».
Τα ποιήματα που επιλέχτηκαν γι’ αυτό το βιβλίο και η ταξινόμησή τους, έχουν σκοπό να συνθέσουν ένα μουσικό κομμάτι post-rock, με τους δυνατούς και τους πιο γαλήνιους ήχους του, ένα κομμάτι που θέλει ν’ ακουστεί μέσα μας.

πετίτ Ντροπή

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Αρτέμης Μούλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1980.Με καταγωγή από το Σοποτό Καλαβρύτων. Σπούδασε Λογιστική και συνέχισε στην Αγγλία με μεταπτυχιακά στην Οικονομία και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Από το 2007 διαμένει στη Βαρκελώνη και εργάζεται ως φορολογικός λογιστής. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στο συλλογικό τόμο «Οδός δημιουργικής γραφής» και έχει συμμετάσχει με ποίημά του στην ισπανόφωνη ποιητική ανθολογία «Palabras entre el centeno».

 

α’ κυκλοφορία: Ιούνιος 2013

Moulos

Η ποιητική φωνή του Αρτέμη Μούλου σχολιάζει δροσερή, απέριττη και άμεση την έκταση από το εγώ στο εσύ. Στους στίχους του βρίσκουμε το χαμόγελο, την αισιόδοξη ματιά των πραγμάτων, μικρές αναρωτήσεις για τον κόσμο εντός μας  και για την πραγματικότητα εκτός μας. Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του δημιουργού με αυτή τη συλλογή. (Την έκδοση επιμελήθηκε ο συγγραφέας Γιώργος Παναγιωτίδης).

Λίγες λάμψεις πιο ψηλά

Πολλές φορές θέλω να εξημερώσω μια νύχτα,
ν’ ανέβω πάνω της γυμνός, να της κλέψω όλα τ’ αστέρια
να τα πετάω μπροστά της
κι αυτή να κάνει ευχές να την ελευθερώσω
να νιώσει κι αυτή πώς είναι να εύχεσαι.
Φαντάσου να εξαρτάται η νύχτα
από λίγες λάμψεις πιο ψηλά απ’ αυτήν
για να μείνει γυμνή σ’ αυτό το ειρωνικό σκοτάδι.

Ομως οι νύχτες που δεν εξημερώνονται
είναι αυτές που υποσχεθήκαν μια ατελείωτη μέρα
κι ίσως αυτή να είναι η ευχή τους
κι εγώ εκεί να θέλω να πάω
ευχής και υποσχέσεως γωνία, ούτε στενό παρακάτω
κι απ’ τον δρόμο τον γρήγορο, τον ιδανικό
όμως δεν έχει χρόνο η αναμονή.

Κι η θάλασσα, όσο κι αν χωρίζει αναμονές
αυτή στο τέλος τις ενώνει, με ανακρίβεια
και κάπου στη μέση της, στροβιλίζεται η φυγή
κάπου εκεί, κοντά στο γιγάντιο τίποτα
πριν το ποτέ και λίγο μετά το ίσως
και κοντεύει, άλλωστε μια ζωή δρόμος είναι
μέχρι να στρίψεις μια ευχή, έχεις ήδη φτάσει στο μακάρι.

 

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή