Εγκαταστάθηκε η νέα Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Καταστατικό Χάρτη οι είκοσι Ιερές Μονές της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας διαιρούνται σε πέντε τετράδες, κάθε μια από τις οποίες ασκεί ανά πενταετία και για ένα χρόνο από την 1η Ιουνίου και μέχρι τα τέλη Μαΐου την επιστασία. Οι τετράδες έχουν ως εξής:

Α´ Τετράς: 1) Μεγίστης Λαύρας. 2) Δοχειαρίου. 3) Ξενοφώντος. 4) Εσφιγμένου.
Β´ Τετράς: 1) Βατοπεδίου. 2) Κουτλουμουσίου. 3) Καρακάλλου. 4) Στραυρονικήτα.
Γ´ Τετράς: 1) Ιβήρων. 2) Παντοκράτορος. 3) Φιλοθέου. 4) Σίμωνος Πέτρας.
Δ´ Τετράς: 1) Χιλιανδαρίου. 2) Ξηροποτάμου, 3) Αγίου Παύλου. 4) Γρηγορίου.
Ε´ Τετράς: 1) Διονυσίου. 2) Ζωγράφου. 3) Παντελεήμονος. 4) Κωνσταμονίτου.

Ο πρώτος τη τάξει κάθε τετράδας φέρει τον τίτλο Πρωτεπιστάστης, είναι ο πρόεδρος της επιστασίας και κρατεί την ράβδο του Πρώτου.Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Καταστατικού Χάρτη, κάθε Μονή μπορεί να αναθέσει ταυτόχρονα στον Αντιπρόσωπό της στην Ιερά Κοινότητα τα καθήκοντα του Επιστάτη. Αυτό όμως δεν επιτρέπεται στην Μονή στην οποία ανήκει ο Πρωτεπιστάτης, ο οποίος πρέπει να είναι πρόσωπο διαφορετικό από τον Αντιπρόσωπό της.

Η Ιερά Επιστασία βρίσκεται συνέχεια στις Καρυές και φροντίζει για τα καθημερινά προβλήματα του Αγίου Όρους, για την επισκευή των δρόμων, για την τήρηση της αγιορειτικής τάξης και την επίβλεψη της κόσμιας συμπεριφοράς, για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και την επίβλεψη των τιμών των προϊόντων κ.λπ., ενώ η Ιερά Κοινότης, δηλαδή η ολομέλεια των 20 Αντιπροσώπων των Ιερών Μονών, συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα και ασχολείται με τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν το Άγιον Όρος.

Το διοικητικό καθεστώς που διέπει το αγιώνυμο Όρος θεωρείται μια από τις αρχαιότερες μορφές δημοκρατικού πολιτεύματος που διατηρείται έως σήμερα από την ίδρυση της Μοναστικής Πολιτείας του Άθωνα πριν από χίλια και πλέον χρόνια και προβλέπει την ίση εκπροσώπηση και των 20 Ιερών Μονών στα όργανα που ασκούν τη διοίκηση.

Τα άλλα τρία μέλη της νέας Επιστασίας, είναι ο γέροντας Ευάρεστος ιερομόναχος Παντοκρατορινός, γέροντας Νικηφόρος μοναχός Φιλοθεΐτης, και γέροντας Ιερώνυμος ιερομόναχος Σιμωνοπετρίτης.

Αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητας εξελέγη ο Θεόφιλος Παντοκρατορινός για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.
Στην τελετή εγκατάστασης της νέας ενιαύσιας Ιεράς Επιστασίας παρέστη ο Εξοχ. Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου. Παρέστησαν επίσης πλήθος επισήμων, οι Αστυνομικές Αρχές του Αγίου Όρους, εκπρόσωποι φιλαγιωρειτικών οργανισμών αλλά και απλοί προσκυνητές στο Περιβόλι της Παναγίας.

πηγή:  www.amen.gr

http://www.amen.gr

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή