Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, κυρίως στο θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων – Ποιο θεωρεί το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης

Απίθανη εκτιμά πως είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας-πακέτο στο Eurogroup της Δευτέρας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εκτιμώντας πως είναι πιό πιθανό να υπάρξει συμφωνία μετά το Eurogroup και πριν το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο, έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και των ελληνικών Αρχών και οι διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες γίνονται σε «κλίμα καλής συνεργασίας», όμως παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, κυρίως στο θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων.

«Αγκάθι τα εργασιακά»

Ο αξιωματούχος εκτιμά πως δεν μπορούν πλέον να κλείσουν στο τεχνικό επίπεδο οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει «ανώτερη πρωτοβουλία», εννοώντας πολιτικός διάλογος.

Το «καλύτερο σενάριο» για τον αξιωματούχο θα ήταν μια «τεράστια πρόοδο στο τεχνικό επίπεδο» ως το Eurogroup και συμφωνία μεταξύ ελληνικών Αρχών, Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ πριν τα Χριστούγεννα. Πάντως δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός δεύτερου Eurogroup τον Δεκέμβριο για την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και επίτευξης συμφωνίας, αναφέροντας πως το χρονοδιάγραμμα των θεσμών είναι «ευέλικτο», χωρίς όμως να ανοίγει τα χαρτιά του.

Υπενθυμίζουμε πως στο παρελθόν η ίδια πηγή έχει τονίσει πως το να μην έχουμε συμφωνία τον Δεκέμβριο «δεν αποτελεί το τέλος του κόσμου», καθώς το ελληνικό κράτος δεν έχει άμεση ανάγκη χρηματοδότησης για αποπληρωμή δόσεων.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτιμά πάντως πως μπορούμε να έχουμε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

«Παραμένει γρίφος το ΔΝΤ»

Ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει ένας γρίφος, καθώς έχει γίνει μεν πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές του με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παραμένουν όμως διαφορές σε τεχνικά ζητήματα και θα πρέπει να παρουσιαστούν πρώτα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το αποτέλεσμα τους.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, η ίδια πηγή τόνισε πως θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσει η εικόνα των μέτρων που θα εφαρμόσουν οι θεσμοί, για να ολοκληρωθούν οι διαφορετικές αναλύσεις της βιωσιμότητάς του χρέους και συνεπώς να λάβει απόφαση το ΔΝΤ για επιστροφή στο πρόγραμμα, διότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι επαρκή για να ρυθμιστούν οι αλγόριθμοι των επιπέδων του χρέους. Για τον αξιωματούχο είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία ΕΕ με το ΔΝΤ χωρίς περεταίρω αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ερωτηματικό και το πλεόνασμα

Ερωτηθείς για το ελληνικό πλεόνασμα και τον στόχο 3.5% μετά το 2018, ο αξιωματούχος δεν άνοιξε τα χαρτιά του αναφέροντας πως «θα πρέπει να κοιτάξουμε το θέμα αυτό καθώς όλες οι πλευρές εμπλέκονται σε αυτή τη συζήτηση και οι απόψεις διαφέρουν».

πηγή protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή