Η παράσταση στον Αρχαίο Κλείτορα πιο κατανοητή με την χρήση της τεχνολογίας.

Ένα σημαντικό πρόβλημα για τον θεατή στις παραστάσεις που δίνονται στην αρχαία Ελληνική, είναι η πλήρης κατανόηση του κειμένου. Αυτό το »πρόβλημα» δεν θα υπάρχειστην παράσταση που θα δοθεί στον μαγικό χώρο του θεάτρου του Αρχαίου Κλείτορα στις 13 Αυγούστου, αφού θα υπάρχουν υπέρτιτλοι, σε οθόνη, οι οποίοι θα συνοδεύουν ολόκληρη την παράσταση.

Ο δήμος Καλαβρύτων στα πλαίσια των εκδηλώσεων »πολιτιστικό καλοκαίρι 2017» διοργανώνει την παρουσίαση της τραγωδίας του Σοφοκλή ΑΝΤΙΓΟΝΗ» σε σκηνοθεσία του συμπατριώτη μας κ. Γιάννη Σταματίου

Την Κυριακή, 13 Αυγούστου, και ώρα 20:30, στον υπέροχο και μαγευτικό χώρο του θεάτρου του Αρχαίου Κλείτορα, ο θεατρικός οργανισμός ΕΚΣΤΑΝ, θα παρουσιάσει την τραγωδία του Σοφοκλή, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, στα αρχαία ελληνικά, με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά, σε σκηνοθεσία του συμπατριώτη μας, Καλαβρυτινού, Γιάννη Σταματίου.

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή, θα παρουσιασθεί στα Αρχαία Ελληνικά, με παράλληλη προβολή κειμένου στα Νέα Ελληνικά.

Η μουσική είναι γραμμένη πάνω σε αρχαίους δρόμους και παίζεται ζωντανά επί σκηνής (αρχαία ελληνική λύρα). Τα κοστούμια παραπέμπουν στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Η χρήση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στην ερμηνεία της Αντιγόνης δεν βαρύνει την παράσταση. Δεν αποσκοπεί σε ένα στυλιζάρισμα, σε μια στομφώδη παράσταση κλειστή στον εαυτόν της. Δεν εγκαταλείπει, στο παίξιμο των ηθοποιών την απλότητα και τη φυσικότητα. Στόχος είναι να διηγηθούν οι ηθοποιοί το μύθο, που είναι σημαντικός για την κοινωνία μας, απλά, μέσα από τη γλώσσα των ηρώων τους. Γιατί πιστεύουμε ότι, οι φωνές εκείνων των ανθρώπων, η μελωδία, ο ρυθμός, ο ήχος των αρχαίων ελληνικών λέξεων, που αναγνωρίζουμε και που μας συνδέουν με την ταυτότητα μας, την πολιτισμική μας μνήμη, αλλά και την πολιτιστική μας ιδιαιτερότητα, έχουν τη δύναμη και την ικανότητα να λειτουργήσουν στο συναίσθημα του κοινού πιο αποτελεσματικά.

Με μια τέτοια προσέγγιση, θεωρούμε ότι η επιλογή του έργου, με τη μεγάλη τραγική μορφή της αρχαίας εποχής, την Αντιγόνη, αφήνει ευρέα περιθώρια για πολυδιάστατες αναγωγές σε ζητήματα του σήμερα.

Οι συντελεστές της παράστασης

Στο ρόλο της «Αντιγόνης» η Μαρίτα Βλασσοπούλου.

Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σταματίου.

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Καταλιακού.

Σκηνικά – Κοστούμια: Μπέτυ Λυρίτη.

Μουσική: Χρίστος Θεσσαλονικεύς.

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μαζαράκης.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χ. Μωρογιάννη, Γ. Σταματίου, Γ. Φώσκολος, Μ. Τσαμαντιώτης, Κ. Λάσκος, Π. Ξανθόπουλος & Β. Κυριακού.

Χορός

Κορυφαίοι: Γ. Γιούλης & Γ. Τριανταφυλλόπουλος.

Μέλη: Α. Σταθογιαννόπουλος, Μ. Τσαμαντώνης, Κ. Λάσκος & Χ. Θεσσαλονικεύς.”

Χορηγός, της παράστασης αυτής, με την κάλυψη του κόστους της απαιτούμενης ενέργειας, με την εγκατάσταση γεννήτριας – ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους και του κόστους των ηχητικών, είναι, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση.

 

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή