Η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν προϋπόθεση για την επιτυχία της πολυμερούς στο Κυπριακό

Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Τσίπρα-Ερντογάν-Αναστασιάδη

Έχουν πυκνώσει το τελευταίο 24ωρο οι τηλεφωνικές επαφές στο τρίγωνο Λευκωσία – Αθήνα – Άγκυρα, με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των εγγυήσεων στο Κυπριακό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους κ.κ. Ερντογάν και Αναστασιάδη για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει, εκτιμά η Αθήνα.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν να δώσει ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ημερομηνία για την πολυμερή, υπό έναν όρο όμως. Να προηγηθεί διμερής συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

(σ.σ. Ακολουθεί χάρτης του σχεδίου Ανάν. Ωστόσο, θεωρείται ενδεικτικός, γιατί οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς συμπίπτουν περίπου με τα στοιχεία αυτού του χάρτη. Το γαλάζιο χρώμα είναι οι περιοχές που θα ελέγχονται από την ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Το πορτοκαλο-καφέ χρώμα είναι οι περιοχές που θα ελέγχονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Οι περιοχές με τις γραμμές είναι το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.

Προσοχή:
Το μπλε κομμάτι στη «μύτη» στα βορειοδυτικά έχει γίνει πρόταση να χαρακτηριστεί ομοσπονδιακό πάρκο, ώστε να μην ελέγχεται από καμία από τις δύο συνιστώσες πολιτείες, αλλά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Επίσης, στα βόρεια, εκεί που είναι το χωριό Κορμακίτης, η πρόταση προβλέπει να είναι επίσης ομοσπονδιακό πάρκο. Με τα δύο ομοσπονδιακά πάρκα μειώνεται η έκταση της ακτογραμμής που θα ελέγχουν οι Τουρκοκύπριοι και οι δύο συνιστώσες πολιτείες θα ελέγχουν το 50% (η καθεμία) της συνολικής ακτογραμμής του νησιού).

phgh protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή