Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα – Ερντογάν για το Κυπριακό

Σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις ‘κόκκινες γραμμές’ της στο Κυπριακό στέλνει η Αθήνα, διερωτώμενη μάλιστα με νόημα εάν είναι ‘πιο σημαντική η συμφωνία επί χάρτου ή η αποχώρηση του στρατού κατοχής’.

Ο τερματισμός του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο: αυτές είναι οι ‘κόκκινες γραμμές’ της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό. Και πάνω ‘αποκλειστικά και μόνο’ σε αυτές τις ‘γραμμές’ είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί η Αθήνα, πρώτα σε επίπεδο διμερές με την Τουρκία και εν συνεχεία σε επίπεδο πολυμερές, χωρίς μάλιστα να εξαρτά τη στάση της από τις όποιες συγκλίσεις στα υπόλοιπα κεφάλαια του Κυπριακού (Εδαφικό κ.ά.).

Η ατζέντα της συνάντησης
Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν πρόκειται, όπως συμφωνήθηκε χθες, να έχουν διμερή συνάντηση το προσεχές διάστημα (λογικά μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες) με θέμα εκείνες τις πτυχές του Κυπριακού που τους αφορούν άμεσα: τις εγγυήσεις, δηλαδή, και την ασφάλεια.

Το ραντεβού Τσίπρα-Ερντογάν έρχεται να λειτουργήσει κατά τρόπο διττό: ως επιβεβαίωση της σύγκλισης που έχει επιτευχθεί σε πολλά από τα κεφάλαια του Κυπριακού μέχρι σήμερα, αλλά και ως εφαλτήριο για μια πολυμερή διάσκεψη με θέμα την Κυπριακή Διένεξη ενδεχομένως προς τα τέλη του Δεκεμβρίου.

‘Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συνάντηση και συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας’, σημειώνουν διπλωματικές πηγές επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση ότι ‘δεν νοείται λύση του Κυπριακού, που είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής, χωρίς λύση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων’. Η επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν έρχεται, λοιπόν, να ικανοποιήσει ένα βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς και αντιμετωπίζεται θετικά. Αθήνα και Αγκυρα θα έχουν έτσι την ευκαιρία να αγγίξουν για πρώτη φορά ανοιχτά, σε επίπεδο διμερές, το αγκάθι της τουρκικής κατοχής. Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια τις προτάσεις της. Η Αγκυρα, ωστόσο, από την άλλη, δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο ακολουθώντας μέχρι στιγμής παρελκυστική πολιτική, όπερ σημαίνει ότι τώρα θα κληθεί να ξεκαθαρίσει και αυτή τη στάση της. Το εάν θα μπορέσει να υπάρξει κάποια σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών μένει φυσικά να φανεί. Οι οιωνοί που έρχονται από την τουρκική πλευρά δεν επιτρέπουν, ωστόσο, μεγάλη αισιοδοξία.

Κατά τα λοιπά, στο Κυπριακό διαμορφώνεται κλίμα πολλά υποσχόμενων συγκλίσεων.

Ο νέος γύρος των συνομιλιών στο Μον Πελεράν της Ελβετίας συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, με τους δύο ηγέτες, Αναστασιάδη και Ακιντζί, να έχουν όντως έρθει πολύ κοντά σε μια συμφωνία επί των κριτηρίων στο Εδαφικό και τον χάρτη να… αναμένεται.

Παιχνίδια
Ως φαίνεται ωστόσο, πίσω από την όποια ‘πρόοδο’ παίζονται παράλληλα και άλλα ύπουλα παιχνίδια.

Οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν, με τις ευλογίες του ΟΗΕ, να συντηρούν ένα κλίμα τεχνητών πιέσεων. Από τη μία δηλώνουν ‘έτοιμοι για λύση’ και εμφανίζονται να τα βρίσκουν με τους Ελληνοκύπριους, ενώ από την άλλη ξαφνικά κατηγορούν την ‘κακή’ Ελλάδα ότι υπονομεύει την ‘πρόοδο’ με το να επιμένει στην κατάργηση των εγγυήσεων. Δημοσιεύματα που έκαναν, διόλου τυχαία, χθες την εμφάνισή τους στον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο παρουσίαζαν την ελληνική κυβέρνηση ως, ούτε λίγο ούτε πολύ, το μοναδικό ‘εμπόδιο’ σε μια λύση του Κυπριακού. Αυτό που θέλει η Αγκυρα είναι να πάει σε μια όχι πολυμερή αλλά πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό με ανοιχτά πολλά από τα θέματα και στόχο μια λύση ‘πακέτο’ που θα προετοιμάζει το έδαφος για διαιώνιση της τουρκικής κατοχής στο νησί. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι το κατοχικό καθεστώς προτείνει ως ‘λύση’ την παραμονή των τουρκικών δυνάμεων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια… και βλέπουμε.

Αλλά και στον άξονα Αθήνας-Λευκωσίας φαίνεται να υπάρχουν κάποιες αρρυθμίες. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα την ελληνική πλευρά να έχει αναγκαστεί σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις να βάλει φρένο στις υπέρ το δέον υποχωρητικές τάσεις της Λευκωσίας (ως προς ζητήματα, εννοείται, στα οποία έχει άμεση εμπλοκή και η Ελλάδα).

phgh msn.gr

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή