Μεγαλύτερο το έλλειμμα, μικρότερο το πλεόνασμα το 2015

Με βάση τα νέα στοιχεία διευρύνεται η δημοσιονομική «τρύπα» – Ενώ «ψαλιδίζεται» στο 0,2% από το 0,7% το πρωτογενές πλεόνασμα, αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ – Δεν επηρεάζονται τα στοιχεία του 2016, υποστηρίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ

Μεγαλύτερη αποδείχθηκε τελικά η δημοσιονομική «τρύπα» για το 2015, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Ετσι, το πρωτογενές πλεόνασμα (με βάση τους κανόνες του προγράμματος προσαρμογής) αναπροσαρμόζεται από το 0,7% της ανακοίνωσης του Απριλίου σε 0,2% του ΑΕΠ.

Η διαφορά αυτή οφείλεται στην πρόσφατη αναθεώρηση του ΑΕΠ αλλά και στην παρέμβαση της Eurostat, που δεν δέχτηκε να αφαιρεθούν οι δαπάνες στήριξης των τραπεζών. Επίσης αναθεωρείται και το έλλειμμα του 2013 και στην επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ επικαλείται «μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών καθώς και στην επίδραση της αναθεώρησης του ΑΕΠ».

Παρότι με την ανακοίνωση αυτή ανατρέπεται η παραδοχή που αποτυπώνεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολισμού για πρωτογενές 0,7%, κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου έλεγε πως «η διαφορά είναι μικρή» και «δεν επηρεάζει το 2016», επειδή το πλεόνασμα 0,2% υπερκαλύπτει τον στόχο του προγράμματος που ήταν πέρυσι να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015 ανήλθε στο 7,5% του ΑΕΠ από 7,2% που ήταν η αρχική εκτίμηση τον περασμένο Απρίλιο. Παράλληλα, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού που τον Απρίλιο υπολογίζονταν σε έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ αναθεωρείται -με βάση τους κανόνες της ΕΛΣΤΑΤ- σε 3,9% του ΑΕΠ ή 0,5% υψηλότερα.

Έτσι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2015, σύμφωνα με την Eurostat (ESA 2010) εκτιμάται στα 13,2 δισ. ευρώ (7,5% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2015 εκτιμάται στα 311,7 δισ. ευρώ (177,4% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr 

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή