Μνημόνιο συνεργασίας για το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού

ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΑΕΙΦΟΡΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Απόφαση για συνεργασία του δήμου Αιγιαλείας με άλλους φορείς για την ανάπτυξη ενός αειφορικού μοντέλου τουρισμού στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού- Βουραϊκού, έλαβε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Μάλιστα, από πλευράς δήμου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με τους υπόλοιπους φορείς, στο πλαίσιο μίας ενιαίας στρατηγικής για την αειφορική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, λειτουργώντας ενισχυτικά στις προσπάθειες ένταξης του Εθνικού Πάρκου, στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Αειφόρου Τουρισμού.

Το θέμα τέθηκε στα προ ημερησίας διατάξεως στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Βασίλη Χριστόπουλο, να εισηγείται την υπογραφή του Μνημόνιου Συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός αειφορικού μοντέλου τουρισμού στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού- Βουραϊκού. Ως γνωστόν, ο δήμος Αιγιαλείας είναι μέλος του Φορεά Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού και υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την διατήρηση, την προστασία και την διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής Χελμού-Βουραϊκού. αλλά και άλλες δράσεις όπως η αειφορική τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αρμοδιότητάς του.

Αίτηση για ένταξη του Εθνικού Πάρκου στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Αειφόρου Τουρισμού

XRISTOPOULOS BASILHSΌπως έκανε γνωστό ο κ. Χριστόπουλος, ΄΄η Ευρωπαϊκή Χάρτα για τον Αειφόρο Τουρισμό σε προστατευμένες περιοχές, οδηγεί σε μία αναγνωρισμένη πιστοποίηση η οποία εκφράζει και προωθεί την πρακτική εφαρμογή της έννοιας «αειφόρος ή βιώσιμη ανάπτυξη». Η Ευρωπαϊκή Χάρτα για τον Αειφόρο Τουρισμό συντονίζεται από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Πάρκων (EUROPARC FEDERATION) η οποία διαχειρίζεται την διαδικασία αξιολόγησης και χορήγησης πιστοποίησης σε περιβαλλοντικά πάρκα της Ευρώπης, με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών, ιδεών και εμπειριών για τα ζητήματα αειφόρου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών΄΄. Σημείωσε ακόμη πως ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου και την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχει υποβάλει φάκελο αίτησης για την ένταξη του Εθνικού Πάρκου στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Αειφόρου Τουρισμού. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ΄΄η ένταξη μίας περιοχής στην Ευρωπαϊκή Χάρτα αποτελεί μία διεθνή αναγνώριση και επιβράβευση με πολλαπλά οφέλη. Συνεπάγεται αυτόματα πως η εν λόγω περιοχή πληροί μία σειρά ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων και περαιτέρω, έχει καταγράψει και αξιολογήσει τις ανάγκες της και εφαρμόζει πολυετές στρατηγικό σχέδιο δράσης που συνδέεται άρρηκτα με την αειφόρο διαχείριση και ανάπτυξή της΄΄.
΄΄Η διαδρομή περνάει μέσα από την αειφορία και την ορθολογική διαχείριση των πόρων για διατηρήσιμα αποτελέσματα. Στόχος είναι να παραδώσουμε στις γενεές που θα μας διαδεχθούν έναν κόσμο, αν όχι καλύτερο, τουλάχιστον ίδιο με αυτόν που παραλάβαμε΄΄, επισήμανε ακόμη ο κ. Χριστόπουλος.

Οι δεσμεύσεις του Μνημονίου

Με την υπογραφή του Μνημόνιο Συνεργασίας, οι υπογράφοντες θα δεσμευτούν για συνεργασία σε επίπεδο παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης και συναφών υπηρεσιών στα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού, για την καταγραφή της τουριστικής δραστηριότητας και των αναγκών της περιοχής αλλά και για την αξιολόγηση των προτεινόμενων από τον ΦΔ δράσεων που θα συνθέσουν την στρατηγική αειφόρου τουριστική ανάπτυξης και για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας (κατοίκων και επιχειρήσεων). Επίσης, δεσμεύονται για πρόβλεψη και εφαρμογή των αρχών της αειφορίας και της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών και κοινωνικών πόρων, εφαρμογή των αρχών της ισότητας καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης, τις τακτικές συναντήσεις των εκπροσώπων των φορέων για την ανασκόπηση και την παρακολούθηση της πορείας των δράσεων αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και τη διάδοση και διάχυση των ωφελειών που θα προκύψουν από τη συμμετοχή του Εθνικού Πάρκου στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Αειφόρου Τουρισμού.

Το μνημόνιο θα υπογραφεί από τον δήμο Αιγιαλείας (δήμαρχος, πρόεδρος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής), τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού, τον δήμο Καλαβρύτων, τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, την Ένωση Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας και τον Σύλλογο Ορειβασίας Χιονοδρομίας Αναρρίχησης και Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων.

phgh protionline.gr

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή