Ποιες ελληνικές εταιρείες «έκλεψαν τα φώτα» στο Roadshow του Λονδίνου

Πάνω από 100 funds εκδήλωσαν ενδιαφέρον για υγιείς εξαγωγικές εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ενδιαφέρον για τις υγιείς και εξαγωγικές εταιρείες του ΧΑ εκδήλωσαν πάνω από 100 fund managers στο 12ο Roadshow του ΧΑ, σε περισσότερες από 650 συναντήσεις με εκπροσώπους 33 εισηγμένων εταιρειών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από το Λονδίνο, τα περισσότερα ραντεβού με managers συγκέντρωσαν οι εταιρείες Μotor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ Aegean, Folli- Follie όπως και οι εταιρείες real estate και ενέργειας, ενώ από την μεσαία κεφαλαιοποίηση τα φώτα συγκεντρώθηκαν στις εταιρείες Κρι- Κρι, Πλαίσιο, Φουρλής. Μάλιστα, η Αegean και η Μυτιληναίος ξεχώρισαν ιδιαίτερα όσον αφορά το ενδιαφέρον από funds τα οποία διαθέτουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Η πρώτη εταιρεία εξαιτίας των υψηλών επιδόσεων και των μερισμάτων και η Μυτιληναίος εξαιτίας της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης του ενεργειακού κατασκευαστικού τομέα που απέδωσε υψηλότερη κερδοφορία στους μετόχους. Η Μotor Oil από την πλευρά της συνεχίζει να αποδίδει υψηλά κέρδη κάθε τρίμηνο διατηρώντας τις υψηλές εξαγωγές και τα περιθώρια κέρδους. Ο ΟΠΑΠ βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς υλοποιεί ένα επενδυτικό πλάνο μέχρι το 2020, το οποίο αποκτά ενδιαφέρον όταν η οικονομία αρχίσει να σημειώνει άνοδο ως προς την εσωτερική ζήτηση.

Τα ξένα μεγάλα επενδυτικά funds πολλά από τα οποία κατέχουν θέσεις στις παραπάνω εταιρείες, παρακολουθούν την πορεία τους – η οποία διαφοροποιείται από την οικονομία στην εσωτερική αγορά εξαιτίας του έντονου εξαγωγικού χαρακτήρα τους ή της παρουσίας τους στο εξωτερικό.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν αρκετές από τις εισηγμένες εταιρείες ήταν το έντονα αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε για την χώρα τις τελευταίες λόγω της αμφισβήτησης των ελληνικών τραπεζών, που επηρεάζει ως ένα βαθμό και τις επενδύσεις και στις υπόλοιπες εταιρείες. Το αρνητικό αυτό κλίμα είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών των μετοχών, παρόλο που δεν είχαμε καμία ουσιώδη αλλαγή στα μεγέθη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης σημείωσε: «Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της μακροοικονομικής σύγκλισης και των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως αυτά αξιολογήθηκαν κατά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον που επιτρέπει την ανάδειξη των επιχειρηματικών προτάσεων στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής δυναμικής. Το γεγονός αυτό, χρηματιστηριακά, αποτυπώνεται από τη θετική πορεία της αγοράς από την αρχή του χρόνου, από τη μείωση της μεταβλητότητας σε ιστορικά χαμηλά κάτω του 15% καθώς και την αυξημένη συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών σε επίπεδα άνω του 60%. Ο λόγος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς προς το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση το 2017, λόγω της βελτίωσης των τιμών των εισηγμένων εταιρειών. Παρόλα αυτά παραμένει χαμηλός σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που συνεχίζει να επιτρέπει τη διαμόρφωση προσδοκιών βελτίωσης των αποτιμήσεων. Στο φετινό 12ο Roadshow σημειώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον για συναντήσεις επενδυτικών οίκων και αναλυτών με τις διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών επιτρέποντας έτσι την ευρύτερη εκπροσώπηση των κλάδων του χρηματιστηρίου ώστε, για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη κρίση, να δοθεί η δυνατότητα σε 33 εταιρείες να παρουσιάσουν τις προοπτικές τους».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητής κ. Χαράλαμπος Γκότσης τόνισε: «Οι διαπιστώσεις από τις εκδηλώσεις και συναντήσεις που είχαν στελέχη σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και επίσημοι φορείς, με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων του Λονδίνου, είναι αρκετά αισιόδοξες. Με δεδομένη την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της διαγραφόμενης θετικής εξέλιξης, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις, στις αποδόσεις και τις προοπτικές κλάδων και επιχειρήσεων. Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν, ότι συμμετέχοντας σε μια καλά ρυθμισμένη αγορά, επενδύουν σε μια κεφαλαιαγορά στην οποία μπορεί να έχουν εμπιστοσύνη και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους».

Οι εταιρείες που συμμετείχαν στο 12o Roadshow:

1. ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ
2. ATTICA BANK
3. AUTOHELLAS
4. FOLLI-FOLLIE
5. FOURLIS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
6. GRIVALIA PROPERTIES
7. INTRALOT
8. LAMDA DEVELOPMENT
9. MARFIN INVESTMENT GROUP
10. MLS
11. VIOHALCO – CENERGY
12. ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
13. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
14. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ / ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
15. ΔΕΗ
16. ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ
17. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
18. ΕΛΛΑΚΤΩΡ / ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ
19. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
20. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
21. ΚΡΙ ΚΡΙ
22. ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
23. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
24. ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗ
25. ΟΠΑΠ
26. ΟΤΕ
27. ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ
28. ΤΙΤΑΝ
29. ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK
30. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή