Στα 117 ευρώ η μίνιμουμ εισφορά ακόμα και για μηδενικό εισόδημα ή ανενεργά «μπλοκάκια»

Δέκτες εκατοντάδων αποριών και παραπόνων γίνονται τα λογιστικά γραφεία και τα κατά τόπους επιμελητήρια καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες ψάχνουν να βρουν διέξοδο από το μαύρο τούνελ των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στο οποίο εγκλωβίστηκαν από 1/1/2017

Αύριο Τρίτη αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για την αμοιβή των μισθωτών με «μπλοκάκια» και μέχρι δύο εργοδότες για τους οποίους η εισφορά επιμερίζεται και επιβαρύνει κατά 6,67% τον εργαζόμενο και κατά 13,37% τον εργοδότη. Κλειδί στην εφαρμογή του νέου μέτρου θα είναι η λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα δηλώνονται υποχρεωτικά οι νέες συμβάσεις που υπογράφονται με στόχο να εντοπίζεται πότε το “ μπλοκάκι” αφορά μισθωτή εργασία και πότε αφορά ελεύθερο επάγγελμα.

Ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος ξεκαθάρισε πως «μισθωτός με μπλοκάκι, όταν έχει έναν εργοδότη, δεν νοείται να γίνεται και εργολάβος, είναι εργαζόμενος, στον νόμο λέμε μέχρι και δύο εργοδότες, Το πράγμα αλλάζει όταν εργάζεται ως μισθωτός σε έναν εργοδότη και παρέχει υπηρεσίες με μπλοκάκι σε άλλους, τότε πληρώνει το 20%»

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις των οφειλετών ότι το “ έναντι” που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας δεν είναι πανάκεια καθώς επιβάλλεται “καπέλο” 8,5% στην υπολειπόμενη οφειλή , ο κύριος Πετρόπουλος εκτίμησε πως επειδή ο νέος υπολογισμός των εισφορών θα βασίζεται στο καθαρό εισόδημα , οι ασφαλισμένοι θα προτιμούν να το πληρώσουν, παρά να επιβαρύνονται με τον «τόκο» του 8.5% . Τουλάχιστον όσοι πληρώνουν ένα μέρος του ποσού, τότε θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Μισθωτός με μηδενικά έσοδα από μπλοκάκι, δεν πληρώνει καμία εισφορά καθώς από το μισθό του καλύπτεται η μίνιμουμ ασφαλιστέα αμοιβή ύψους 586 ευρώ. Εφόσον όμως έχει μόνο μπλοκάκι , τότε θα καταβάλει την μίνιμουμ εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών 117 ευρώ υπέρ της σύνταξης. Την ίδια εισφορά θα καταβάλλουν και όσοι έχουν ανενεργό μπλοκάκι. Συνεπώς οι ειδικοί συμβουλεύουν τους επαγγελματίες που δεν χρησιμοποιούν το μπλοκάκι να το κλείσουν.

Ειδικά για γιατρούς και δικηγόρους ( πολύμηνη αποχή) ο κ. Πετρόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής στη διάρκεια του έτους των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2016, σε μηνιαία βάση, σε 12 δόσεις.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επανέλαβε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να μας ζητήσουν οι θεσμοί να κόψουμε κύριες συντάξεις παλαιότερων ετών, γιατί αυτά τα ζητήματα τα έχουμε συμφωνήσει από πέρυσι”.

Μάλιστα, για τη λειτουργία του ΕΦΚA δήλωσε ότι η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 16 Ιανουαρίου 2017 επικρίνοντας τηλεοπτικά ρεπορτάζ που επικαλούνται καθυστερήσεις και ανεπάρκειες του συστήματος λειτουργίας.

Παράλληλα, σε τηλεοπτική εκπομπή παρουσιάστηκε συνομιλία δημοσιογράφου με την τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ, στην οποία ζητούνταν εξειδικευμένες πληροφορίες, χωρίς να παίρνει απαντήσεις . Το υπουργείο είχε από την Πρωτοχρονιά ξεκαθαρίσει ότι επί του παρόντος η ενημέρωση παρέχεται για τις λειτουργίες και τα σημεία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων από τον ΕΦΚΑ.

phgh protothema

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Sending

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

©2015 Kalavrytapress       Όροι χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα | Σχετικά με το kalavrytapress.gr

Μέλος του Ομίλου  των εταιριών ΑΧΑΪΚΑ ΜΜΕ ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ FM 94STEREO AE

Designed by: Christos Caberos

Τοπικά Νέα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή

Log in with your credentials

Forgot your details?