ΣΤ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821

Το φετινό Συνέδριο είχε ως κεντρικό θέμα «Πολεμικές συγκρούσεις και τόποι καθαγιασμού του απελευθερωτικού Αγώνος κατά την Επανάσταση του 1821». Ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές παρουσίασαν σχετικές εισηγήσεις.
Η επίσημη έναρξη και η πρώτη Συνεδρία έλαβαν χώρα, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου από τις 17.00 έως τις 20.30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ισογείου του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιασίου 1. Την έναρξη κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Η δεύτερη και η τρίτη Συνεδρία έγινε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου και από ώρες 09.00-13.30 ( 10:50′ -11:10′ με εισηγητή τον Δρα Δημήτριο Σταθακόπουλο, ανέπτυξε το θέμα «8-22 Μαρτίου 1821 τα γεγονότα της Αγίας Λαύρας, των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τις οθωμανικές πηγές, τις δημοσιεύσεις των Ευρωπαϊκών Εφημερίδων, την διαταγή εκτελέσεως του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ και της ελληνικές πηγές».
Ο εισηγητής παρέθεσε φωτογραφίες των οθωμανικών πηγών και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα Οθωμανικά αρχεία ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ εκτελέσθηκε λόγω των γεγονότων των Καλαβρύτων 17-21 Μαρτίου 1821″, ενώ οι Οθωμανοί ιστοριογράφοι αναφέρουν ως 1η πόλη πολεμικών συρράξεων τα Καλάβρυτα.
Οι εισηγήσεις των προηγουμένων πέντε (5) Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων έχουν ήδη εκδοθεί σε τόμους από τις εκδόσεις «Αρχονταρίκι» και είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων. Και οι παρούσες εισηγήσεις θα εκδοθούν σε τόμο.
Τη διοργάνωση είχε αναλάβει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.
Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο ιστορικός κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Διαβάστηκε από Dimitris Stathakopoulos, 10:46 π.μ.

Κείμενο: κ. Δημήτριος Σταθακόπουλος.

(Φωτογραφίες)

http://www.romfea.gr

sinedrio sinodos 2

sinedrio sinodos 2

sinedrio sinodos 2

sinedrio sinodos 2

sinedrio sinodos 2

sinedrio sinodos 2

sinedrio sinodos 2

sinedrio sinodos 2

foto:http://www.romfea.gr

Διεθνές Συνέδριο για το 1821.
Εισήγησή αναφορικά με τις Οθωμανικές Πηγές για την επανάσταση .

24grammata.comΔημήτρης Σταθακόπουλος Δρα Παντείου Πανεπιστημίου Δικηγόρου παρ’Αρείω Πάγω Μουσικολόγου

Παλαιότερα είχα αναφερθεί στην Αλωση της Πόλης, μέσα από τις Οθωμανικές πηγές ( βλ εδώ: http://www.24grammata.com/?p=46595 )
Τα φιλόξενα 24gramata.com , έχουν φιλοξενήσει το τι λένε τα σύγχρονα Τουρκικά βιβλία για την επανάσταση του 1821 εδώ: http://www.24grammata.com/?p=2905
Παρακάτω θα δούμε εν συντομία τι έλεγαν οι σύγχρονοι της επανάστασης Οθωμανοί:
Για τους γνώστες της Τουρκικής γλώσσας παραπέμπω εδώ, όπου είναι όλα τα ονόματα και τα έργα εποχής, των Οθωμανών ιστορικών: http://www.akademiktarih.com/yeni-eklenenler-makaleler-128/10038-19yyil-osmanli-tar-arv-kaynaklari.html
Περαιτέρω, από τα μεταφρασμένα στα Ελληνικά, σημαντικό έργο είναι το αρχείο/ ημερολόγιο, του Süleyman Penâh Efendi / Σουλεϊμάν Πενάχ εφέντη, γεννημένου στην Πελοπόννησο (το 1740). Ηταν ενας τυπικός εκπρόσωπος της οσμανικής γραφειοκρατίας και ανήκε στην ιθύνουσα τάξη, στην κατηγορία των χατζεγκιαάν, των υπαλλήλων δηλ. του Αυτοκρατορικού Ντιβανίου, έχοντας υπηρετήσει σε διάφορες οικονομικές υπηρεσίες. Η μακροσκελής έκθεσή του (με πιθανό αποδέκτη και το σουλτάνο), που μας ενδιαφέρει, αποτελείται ουσιαστικά από δύο ενότητες. Στην πρώτη εξιστορεί την εξέγερση των ορλωφικών το 1769 και την καταστολή της, γεγονότα που έζησε ο ίδιος, και στη δεύτερη εκθέτει τις προσωπικές σκέψεις του γύρω από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο οσμανικό κράτος. Αφετηρία για τις προτάσεις του είναι η επικρατούσα κατάσταση στον Μοριά και γενικότερα στην τότε στρατιωτική, πολιτική, δημοσιονομική και διοικητική οργάνωση, την οποία περιγράφει με γλαφυρότητα. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και προοδευτικό για την εποχή του κείμενο, από το οποίο αναδύεται η κοινωνία του 18ου αιώνα, και συνάμα προφητικό, δεδομένου ότι ο συντάκτης του διέβλεψε πως σε περίπτωση μη πραγματοποίησης γενναίων μεταρρυθμίσεων οι χριστιανοί ρ(ε)αγιάδες της Πελοποννήσου δεν θα έχουν άλλη διέξοδο από το να επαναστατήσουν !!!! ( βιβλιογραφία: Ν. Σαρρής )
[κατέβασέτο]

 

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή