«Συνάντηση του Κώστα Σπαρτινού με το Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου »

Με το Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, συναντήθηκε ο βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός. Το Σύλλογο αντιπροσώπευσαν ο κος Παντελής Αντωνιάδης (πρόεδρος), η κα Δέσποινα Σονιάδου (ταμίας) και ο κος Μάνος Φανταουτσάκης (μέλος). Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η κα Μπίρμπα Ουρανία, δημοτική σύμβουλος της παράταξης ΡΑΠ- Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη.

Ο Σύλλογος ενημέρωσε πως  την Ελλάδα, έχουν συναφθεί περίπου 70.000 δανειακές συμβάσεις την περίοδο 2006-2009. Η ισοτιμία με την οποία είχαν συναφθεί οι συμβάσεις αυτές, έχει αλλάξει εις βάρος των δανειοληπτών, οι περισσότεροι από τους οποίους ενώ αποπληρώνουν κανονικά το δάνειό τους, σχεδόν 10 χρόνια αργότερα βρίσκονται στην ιδιαίτερα δυσμενή θέση να χρωστούν ακόμα σχεδόν όλο το αρχικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με το Σύλλογο οι Τράπεζες προώθησαν τα δανειακά πακέτα αυτά, με κίνητρο το χαμηλό τους επιτόκιο, όμως δεν ενημέρωσαν επαρκώς τους καταναλωτές για τον κίνδυνο που προκύπτει από τις αλλαγές ισοτιμιών ενώ θα έπρεπε να τους προτείνουν μέτρα προστασίας για την αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου, τα οποία οι ίδιες είχαν λάβει (πχ SWAPS). Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι τη διαφορά από τις ισοτιμίες να την καρπώνονται οι Τράπεζες εις βάρος των δανειοληπτών.

Η απόφαση 334/2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώνει τους δανειολήπτες και  αποτελεί σημαντικό βήμα, καθότι είναι η πρώτη απόφαση που αφορά Συλλογική και όχι ατομική αγωγή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Κώστας Σπαρτινός, από την πλευρά του, υποσχέθηκε να μεταφέρει το πρόβλημα στα αρμόδια Υπουργεία και να στηρίξει το δίκαιο και λογικό αίτημα του Συλλόγου, για αποπληρωμή των δανείων με την ισοτιμία που ίσχυε κατά την εκταμίευση και άμεση νομοθέτηση στην κατεύθυνση αυτή.

Κατόπιν της συνάντησης η αντιπροσωπεία του Συλλόγου, ενημέρωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρών, το οποίο ομόφωνα εξέδωσε ψήφισμα στήριξης, υπέρ των δανειοληπτών.

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή