Τέσσερα τουρκικά F-16 πάνω από Ζουράφα και Παναγιά

Υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ερντογάν που έθεσε θέμα συνόρων

Το σενάριο να συνοδεύονται οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από επιθετικές ενέργειες τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο προβληματίζει τους αξιωματικούς των γενικών επιτελείων στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

Δύο φορές σήμερα το απόγευμα τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη -χωρισμένα σε δύο ζεύγη-  πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά, προχώρησαν δηλαδή σε μία πολύ σοβαρή πρόκληση σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Κι αυτό διότι η πτήση πολεμικών αεροσκαφών ξένης χώρας άνωθεν εθνικού εδάφους θεωρείται ως μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που μπορούν να γίνουν, μάλιστα ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν τέτοιες πτήσεις σαν εχθρικές ενέργειες και λαμβάνουν -ακόμη και ακραία πολλές φορές- μέτρα.

Η πρώτη σοβαρή πρόκληση σημειώθηκε στις 15:08. Δύο τουρκικά F-16 που είχαν μπει στο FIR Αθηνών ένα λεπτό νωρίτερα από την περιοχή βόρεια της Χίου πέταξαν στα 8.800 πόδια πάνω από τη νήσο Παναγιά. Στις 15:09 τα δύο τουρκικά μαχητικά βγήκαν από το FIR Αθηνών.

Η δεύτερη σοβαρή πρόκληση καταγράφηκε σχεδόν ταυτόχρονα και συγκεκριμένα στις 15:09, και προφανώς ήταν μέρος σχεδίου.

Ενα δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που είχαν μπει στο FIR Αθηνών από την περιοχή νοτίως της Λήμνου στις 15:08 πέταξαν μόλις 1.500 πόδια (περίπου 500 μέτρα) πάνω από τη Ζουράφα και στις 15:14 βγήκαν από το FIR Αθηνών.

phgh protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή