Το Έπος του ’40 τιμήθηκε στην επαρχιακή Νέα Νότια Ουαλία

Με παρέλαση στρατιωτικών οχημάτων, απόστρατων και μαθητών, σημαίες, μουσική και χορό

Στη θέση του «διοικητή της μονάδας», ο γενικός πρόξενος Δρ Σταύρος Κυρίμης

Στη θέση του «διοικητή της μονάδας», ο γενικός πρόξενος Δρ Σταύρος Κυρίμης

28/10/16

Με παρέλαση στρατιωτικών οχημάτων, απόστρατων και μαθητών, σημαίες, μουσική και χορό, τιμήθηκε το έπος του 1940 στο χωριό Thirlmere, 97 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ. Ύστερα από πρόσκληση του τοπικού Παραρτήματος του Συνδέσμου Αποστράτων (RSL), το Τμήμα «Αλέξανδρος» της ΑΧΕΠΑ Ν.Ν. Ουαλίας και οι Έλληνες της περιοχής Macarthur (Macarthur Greeks), διοργάνωσαν από κοινού τη μεγάλη εκδήλωση.

Μοναδικές στιγμές έζησαν οι πάνω από 200 παραβρισκόμενοι στην εορτή προς τιμήν της αντίστασης Ελλήνων και Αυστραλών στους ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι άνοιξαν οι εκδηλώσεις της ομογένειας της Αυστραλίας για το αθάνατο έπος του 1940.

Στη θέση του «διοικητή της μονάδας», ο γενικός πρόξενος Δρ Σταύρος Κυρίμης, ο πολιτειακός πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ν.Ν. Ουαλίας, κ. Γιάννης Καλλιμάνης, ο πρόεδρος του Τμήματος «Αλέξανδρος» κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος, το στέλεχος του Ελληνικού Παρατήματος RSL κ. Παναγιώτης Τσιγκούνης και άλλοι, μεγάλοι και μικροί, επιβιβάστηκαν σε τρία στρατιωτικά οχήματα, σχηματίζοντας μία μικρή τιμητική πομπή.

Στη συνέχεια, ο γενικός πρόξενος, μαζί με τον κ. Καλλιμάνη (με την ιδιότητα του προέδρου του «Ελληνικού Χωριού» – Hellenic Village, άλλοτε ΟΦΣΕ), παρουσίασαν αναμνηστικές μαρμάρινες πλάκες «Οι ANZACs της Ελλάδας» στα τέσσερα Παραρτήματα του Συνδέσμου Αποστράτων RSL τα οποία έδωσαν το παρών, αυτά των Ingleburn, Campbelltown, Camden, Picton-Thirlmere-Bargo.

Όπως είπε ο ιστορικός Δρ Παναγιώτης Διαμάντης, το 1932, ο Αυστραλός ελληνιστής, Christopher Brennan, «ανακάλυψε» στο Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα, μία επιτύμβια στήλη των Αθηναίων

προς τιμή των πεσόντων τους στην εκστρατεία στη Θρακική Χερσόνησο (γνωστή ως Καλλίπολη στην Αυστραλία] από το 447 πΧ. Αντίγραφο της επιγραφής στολίζει το Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο στη Καμπέρα από το 1935.

Με δωρεά των συλλόγων-μελών του «Ελληνικού Χωριού», έχουν γίνει 400 μαρμάρινα αντίγραφα της επιγραφής (μαζί με Αγγλική μετάφραση).

Αυτές δωρίζονται σε παραρτήματα των RSL, σχολεία και άλλους φορείς σε ολόκληρη τη Νέα Νοτίου Ουαλία, τα οποία έχουν σχέση με τους ANZACs της Ελλάδας.

Μουσικοχορευτική παράσταση έδωσε το Λύκειο της Παμμακεδονικής Ένωσης υπό τη διεύθυνση του κ. Βασιλείου Αλιγιάννη, η οποία βρήκε αρκετούς από τους παρευρισκομένους όρθιους να τραγουδούν και να χορεύουν.

Ο πρόεδρος των Macarthur Greeks, κ. Γιάννης Τσέκας, έκανε ειδική παρουσίαση δώρου στο χοροδιδάσκαλο, τονίζοντας ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε αυτούς που μεταφέρουν τη δημοτική μας παράδοση στις επόμενες γενεές, για τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν το έργο τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δρ Διαμάντης παρουσίασε μία συλλογή δίγλωσσων βιβλίων (ελληνικά-αγγλικά) για τα δημοτικά σχολεία των χωριών Picton και Thirlmere.

Τα χιλιάδες χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την Ελλάδα δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στο να νιώθουν Έλληνες, έστω κι αν κάποιοι από αυτούς δεν μιλούν καλά τη μητρική τους γλώσσα. Κάθε στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο, οι ομογενείς αναδεικνύουν την ελληνική τους καταγωγή συστήνοντας στους ξένους τ… Τα χιλιάδες χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την Ελλάδα δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στο να νιώθουν Έλληνες, έστω κι αν κάποιοι από αυτούς δεν μιλούν καλά τη μητρική τους γλώσσα. Κάθε στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο, οι ομογενείς αναδεικνύουν την ελληνική τους καταγωγή συστήνοντας στους ξένους την ιστορία και τις παραδόσεις μας. Οι ομογενείς της Αυστραλίας δίνουν καθημερινά μια άλλου είδους μάχη στη νέα τους πατρίδα, προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η ελληνική γλώσσα και τα νέα παιδιά να μάθουν την ιστορία της Ελλάδας, διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως αυτή που έγινε πριν από λίγες μέρες στο χωριό Θίρλμιρ, νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ με αφορμή την Εθνική Επέτε …

Το Έπος του ’40 τιμήθηκε από τους Έλληνες στην Αυστραλία
  • Το Έπος του '40 τιμήθηκε από τους Έλληνες στην Αυστραλία
    Η πρόεδρος της Ποντιακής Αδελφότητας «Ο Ποντοξενιτέας» Σίδνεϊ Μαρία Άνθονι καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων (φωτ.: AHEPA NSW)

Τα χιλιάδες χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την Ελλάδα δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στο να νιώθουν Έλληνες, έστω κι αν κάποιοι από αυτούς δεν μιλούν καλά τη μητρική τους γλώσσα.

Κάθε στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο, οι ομογενείς αναδεικνύουν την ελληνική τους καταγωγή συστήνοντας στους ξένους την ιστορία και τις παραδόσεις μας.

Οι ομογενείς της Αυστραλίας δίνουν καθημερινά μια άλλου είδους μάχη στη νέα τους πατρίδα, προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η ελληνική γλώσσα και τα νέα παιδιά να μάθουν την ιστορία της Ελλάδας, διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως αυτή που έγινε πριν από λίγες μέρες στο χωριό Θίρλμιρ, νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.


«Διοικητής μονάδας», ο Γενικός Πρόξενος δρ Σταύρος Κυρίμης φωτ.: AHEPA NSW)

Με πρωτοβουλία του τοπικού παραρτήματος του Συνδέσμου Αποστράτων (RSL), το Τμήμα Αλέξανδρος της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας και οι Macarthur Greeks διοργάνωσαν από κοινού μαθητική και «στρατιωτική» παρέλαση για να τιμήσουν τους Έλληνες και Αυστραλούς πεσόντες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η εκδήλωση συνεχίστηκε με ελληνική μουσική και παραδοσιακούς χορούς.

Στην κορυφή της «στρατιωτικής» παρέλασης με τρία στρατιωτικά οχήματα ήταν ο Γενικός Πρόξενος δρ Σταύρος Κυρίμης που ήταν και ο «διοικητής της μονάδας», ο πολιτειακός πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ Γιάννης Καλλιμάνης, ο πρόεδρος του «Τμήματος Αλέξανδρος» Λάμπρος Παπαδόπουλος και το μέλος του Ελληνικού Παραρτήματος του RSL Παναγιώτης Τσιγκούνης.


Στελέχη των τοπικών παραρτημάτων του Συνδέσμου Αποστράτων με τον Γενικό Πρόξενο δρ Σταύρο Κυρίμη, τον αντιπρόεδρο του πολιτειακού Συνδέσμου Τζον Χέινς, τον πολιτειακό πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας Γιάννη Καλλιμάνη και τον ιστορικό δρ Παναγιώτη Διαμάντη φωτ.: AHEPA NSW)

Ο Πρόξενος και ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ έδωσαν αναμνηστικές μαρμάρινες πλάκες «Οι Άνζακ της Ελλάδας» στα τέσσερα παραρτήματα του Συνδέσμου Αποστράτων του RSL στο Ίνγκλμπουρν, Κάμπλταουν, Κάμντεν, και Πίκτον-Θίρλμιρ-Μπάργκο. Όπως εξήγησε ο ιστορικός δρ Παναγιώτης Διαμάντης, ο Αυστραλός ελληνιστής Κρίστοφερ Μπρέναν είχε βρει το 1932, επιτύμβια στήλη των Αθηναίων προς τιμή των πεσόντων στην εκστρατεία στην Καλλίπολη από το 447 π.Χ. στο Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα. Τρία χρόνια μετά, αντίγραφο αυτής της επιγραφής τοποθετήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αυστραλίας στην Καμπέρα.

Μετά το τέλος της μαθητικής και της στρατιωτικής παρέλασης, το Λύκειο της Παμμακεδονικής Ένωσης έδωσε μουσικοχορευτική παράσταση.

Ο πρόεδρος των Macarthur Greeks Γιάννης Τσέκας τίμησε τον χοροδιδάσκαλο του Λυκείου Βασίλειο Αλιγιάννη υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αναγνωρίζουμε αυτούς που μεταφέρουν τη δημοτική μας παράδοση στις επόμενες γενιές, για να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν το έργο τους».

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Σωτήρης Τσούρης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας Παναγιώτης Παπουλίδης, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ποντιακής Αδελφότητας «Ο Ποντοξενιτέας» Σίδνεϊ Μαρία Άνθονι και Ευθύμης Αυγετίδης αντιστοίχως, και τα μέλη των Macarthur Greeks Μαγδαλένα Χατζοπούλου, Κορίν Ρεκουνιώτη και Τέρι Διώμης.

phgh pontosnews

 

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή