Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων η Έφη Αχτσιόγλου

«Θα συναντήσουμε σκληρή αντίσταση», δήλωσε αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Την ανάγκη να είναι έτοιμη η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές για τη 2η αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου, επεσήμανε σε δηλώσεις της η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ,  η κ.Αχτσιόγλου τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων υπογραμμίζοντας πως οι θεσμοί δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους στο θέμα αυτό. «Έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας» είπε η κ Αχτσιόγλου, «το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων» και τόνισε πως η γραμμή άμυνάς μας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Στην αναφορά της για τις ομαδικές απολύσεις, τόνισε τη θέση του ΔΝΤ, η οποία είναι υπέρ της αύξησης του ορίου και τις δεσμεύσεις που έχουν οι Ευρωπαίοι στο συγκεκριμένο θέμα από τη νομοθεσία της ΕΕ. «Η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι στο μέσο των νομοθεσιών της Ε.Ε.. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο» σημείωσε.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι είναι υπό διαπραγμάτευση και αναγνώρισε ότι «θα συναντήσουμε σκληρή αντίσταση. Μετά το τέλος του προγράμματος ο μισθός θα καθορίζεται με απόφαση από την κυβέρνηση, θέση μας είναι να επιστραφεί στους κοινωνικούς εταίρους η απόφαση, θεσμοί επιμένουν να μείνει στην κυβέρνηση».

Για το ζήτημα των 3τιών είπε πως «έχουμε πολύ χαμηλό κατώτατο μισθό και βοηθούν οι τριετίες για την εξέλιξη του μισθού. Οι θεσμοί δεν βάζουν ζήτημα ύψους κατώτατου μισθού, η συζήτηση αφορά τον τρόπο διαμόρφωσης».

Αναφορικά με το συνδικαλιστικό νόμο, δήλωσε ότι πρέπει «να κινηθούμε στη γραμμή των εθνικών κοινωνικών εταίρων για εξορθολογισμό. Δεν θα κόψουμε κάτι από τα προνόμια, θα κοιτάξουμε τη σωστή εφαρμογή, μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρήσης των αδειών και τις εκλογές. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να σέβεται την αυτονομία, τη συνδικαλιστική ελευθερία, είναι συνταγματικό δικαίωμα».

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στο καυτό ζήτημα της αδήλωτης εργασίας, λέγοντας ότι σκοπεύει να δώσει μεγάλο βάρος και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει συνολικός ανασχεδιασμός ελέγχων, επίσης «πραγματική λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος του ΣΕΠΕ. Θα ενισχυθούν οι προσλήψεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

phgh protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή