Χαιρετισμός του Δημήτρη Κούκουρα στην εκδήλωση για τους Καλαβρυτινούς αγωνιστές στην Κύπρο (1974)

Ο Χαιρετισμός στην εκδήλωση για τους Καλαβρυτινούς αγωνιστές στην Κύπρο (1974) που έγινε στα Καλάβρυτα την 22 Ιουλίου 2017

Από τον στρατηγό Δημήτρη Κούκουρα

Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ.Λαζουρά Γιώργο για την ευγενή πρόσκληση να παραστώ στη σημερινή εκδήλωση. Του αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του να τιμά  τους συμπατριώτες μας που αγωνίσθηκαν ηρωικά στη μαρτυρική Κύπρο το καλοκαίρι του 1974.. Είναι μία εκδήλωση μνήμης και ευγνωμοσύνης  προς εκείνους που έπεσαν στο πεδίο της μάχης και προς εκείνους που διασώθηκαν από έναν άνισο αγώνα για τα απαράγραπτα δίκαια της Μεγαλοννήσου.

Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός γενναίων νεαρών ανδρών από τον Δήμο μας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της δόλιας και παράλογης εισβολής στη Μεγαλόνησο Κύπρο πριν από 43 χρόνια. Ήταν πιστοί στην αδιάκοπη διαμέσου των αιώνων παράδοσή μας που δεν υπολογίζει τη θυσία και της ίδιας της ζωής  για τη διαφύλαξη της ελευθερίας και της ακεραιότητας των πατρίων μας. Τα σήμαντρα της Αγίας Λαύρας εγερτήριο σάλπισμα και οι θρύλοι της περιοχής μας από την εθνική παλιγγενεσίας, πηγή έμπνευσης και οδηγός τους. Στήριγμά τους η προσευχή της μάνας τους και  οι ευχές όλων των δικών τους να αντέξουν στα δεινά.

Τρία παλληκάρια, ο λοχαγός τότε Βασίλης Καποτάς απο τα Καλάβρυτα το 1964, ο Κώστας Αντωνόπουλος από τα Τριπόταμα και ο Σωτήρης  Τζουράς από τις Κορφές το 1974 θυσίασαν τη ζωή τους στην πιο όμορφη ηλικία τους για τα ιδανικά της φυλής μας. Εντάχθηκαν στη χορεία των υπέρ της πίστεως και της πατρίδος ηρωικώς πεσόντων συμπατριωτών μας. Ήταν νέοι με όνειρα και θέληση για να δημιουργήσουν στη ζωή που θα είχαν μπροστά τους. Τα θυσίασαν όλα στο βωμό του καθήκοντος. Έπεσαν θύματα της παραφροσύνης και  κακών πολιτικών επιλογών του τότε καθεστώτος. Σήμερα ζουν ανάμεσά μας, στις καρδιές όλων μας, στη μνήμη της Ιστορίας και ακτινοβολούν το φως της θυσίας του γένους μας και ακόμη περισσότερο των Καλαβρυτινών για τις ανεκτίμητες και αδιαπραγμάτευτες αξίες: την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Οφείλουμε να μνημονεύουμε και να τιμούμε τους ήρωες και να υπενθυμίζουμε τα κατορθώματά τους σε όλες τις εποχές. Γιατί, αψηφώντας τους κινδύνους, υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα αξίες και ιδανικά τα οποία διατηρούν τη συνοχή της κοινωνίας, εξασφαλίζουν τη συνέχειά της και ενδυναμώνουν το φρόνημα των μεταγενεστέρων στο πεδίο των καθημερινών αγώνων. Με αυτόν τον τρόπο οι νεώτερες γενεές είναι δυνατόν να αποφεύγουν λάθη του παρελθόντος, ιδίως εκείνα που οδήγησαν σε εθνικές περιπέτειες και ακρωτηριασμούς.

Από τα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας, την πόλη της Δράμας,  επιτρέψτε μου να απευθύνω σε όλους σας θερμούς Καλαβρυτινούς  χαιρετισμούς, ευχόμενος  καλή επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση, στην οποία οικογενειακοί λόγοι δεν μου επέτρεψαν να παραστώ.

Δημήτριος Ι. Κούκουρας

Ένας από τους Καλαβρυτινούς μαχητές, υπολοχαγός πυροβολικού τότε, διοικητής της Γ’(τρίτης) πυροβολαρχίας της 181Μοίρας Πυροβολικού  με έδρα την περιοχή της Αμμοχώστου στην Κύπρο το έτος 1974.

loxagos-koykoyras-229x300

Δημήτριος Κούκουρας

Ανώτατος Αξιωματικός ε.α

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή