Χρέος μας να υπερασπιστούμε το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

ΑΡΘΡΟ του Άγγελου Τσιγκρή

Δικηγόρου – Καθηγητή Εγκληματολογίας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε πρωτοφανή  φαινόμενα απούνθεσης στο χώρο της Δικαιοσύνης, εξαιτίας σειράς γεγονότων που δημιουργούν βάσιμες ανησυχίες ως προς τον τρόπο λειτουργίας της και τη διαφύλαξη της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών.

Πρόκειται για ακραία φαινόμενα τα οποία δεν έχουν συμβεί ποτέ ξανά στην νεότερη ιστορία της χώρας και τα οποία προκλήθηκαν από την Κυβέρνηση, η οποία, ενσυνειδήτως και σκοπίμως, πολιτικοποίησε τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια ανησυχητικά κρίσιμη πραγματικότητα που εκθέτει διεθνώς τη χώρα, κλονίζει τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τους δικαστικούς λειτουργούς, καταστρατηγεί τον συνταγματικώς κατοχυρωμένο διαχωρισμό των λειτουργιών, και αλλοιώνει τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, ως ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Επιπροσθέτως τους προηγούμενους μήνες είχε δημιουργηθεί μείζον ζήτημα και στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς το αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών κυβερνητικής πολιτικής (λ.χ. υπερ-φορολόγησης πολλών επαγγελματικών κλάδων, μεταξύ των οποίων και των δικηγόρων), ήταν να μην δικάζονταν για μήνες εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις και ουσιαστικά να μην υφίσταται σύστημα απονομής Δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Στην πραγματικότητα, η χώρα βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς θεσμικής ακινησίας, το οποίο πέραν των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων, έχει και πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις πολιτειακών διαστάσεων, καθώς ουσιαστικά έχει πληγεί βάναυσα ο ένας από τους τρεις θεσμικούς πυλώνες της δημοκρατίας, ενώ έχει υποβαθμιστεί και η λειτουργία του κοινοβουλίου.

Οι πολίτες ζητούν η κατάσταση αυτή να θεραπευτεί άμεσα. Η Δικαιοσύνη πρέπει επιτέλους να επαναλειτουργήσει και να τεθεί, οριστικά, ένα τέλος στο χάος που έχει δημιουργηθεί.

Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Sending

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

©2015 Kalavrytapress       Όροι χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα | Σχετικά με το kalavrytapress.gr

Μέλος του Ομίλου  των εταιριών ΑΧΑΪΚΑ ΜΜΕ ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ FM 94STEREO AE

Designed by: Christos Caberos

Τοπικά Νέα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή

Log in with your credentials

Forgot your details?