Τα μέλη της οργάνωσης παρέδιδαν αυτοκίνητα σε έτερους συνεργάτες τους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε παράνομες διακινήσεις – Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης.

Η πολύμηνη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Επιχειρησιακής Τακτικής και Δράσης της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οδήγησε στην αποδόμηση εγκληματικής οργάνωσης που συνέδραμε σε παράνομες μεταφορές αλλοδαπών.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί αντίστοιχης αστυνομικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας και της Europol, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης αναζητούσαν και εύρισκαν είτε κλεμμένα οχήματα είτε αυτοκίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων συμφωνούσαν στην πώλησή τους χωρίς ωστόσο να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία μεταβίβασης του τίτλου κυριότητας, τα οποία στη συνέχεια παρέδιδαν σε συνεργούς τους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε διακινήσεις παράτυπων αλλοδαπών.

Επίσης, παραποιούσαν και πλαστογραφούσαν άδειες κυκλοφορίας, προκειμένου να παραπλανούν τις αστυνομικές αρχές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανέγραφαν ως ιδιοκτήτες αυτοκινήτων «εικονικούς» αλλοδαπούς και δημιουργούσαν αντίστοιχα «εικονικά» έγγραφα.

Τα οχήματα τα παρέδιδαν σε διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας καθώς και στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, ενώ για να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους στάθμευαν τα αυτοκίνητα σε χώρους στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη, σε διαφορετικές περιοχές από αυτές που διέμεναν.

Όπως πρόεκυψε από την έρευνα, τα έτη 2022 και 2023, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποίησαν 45 οχήματα σε περιπτώσεις μεταφοράς και απόπειρας μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών.

Σε συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες (11-01-2024) συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί 28, 34 και 37 ετών και ένας 50χρονος ημεδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, και άμεση συνέργεια σε παράνομη προώθηση αλλοδαπών, ενώ επιπλέον έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη 17 αλλοδαπά μέλη της οργάνωσης.

Στην κατοχή των συλληφθέντων καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων,
  • Κλειδιά διαφόρων οχημάτων,
  • Άδειες κυκλοφορίας οχημάτων,
  • Χρηματικό ποσό 2.180 ευρώ και
  • Κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Πηγή: pelop.gr