ΑΝ.Α.Σ.Α ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΔΗΜΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Στην εποχή που ζούμε επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και στις βασικές συνήθειες των ανθρώπων ένα διατροφικό μοντέλο που στηρίζει τη φιλοσοφία του στην άρρηκτη σχέση της υγιεινής  διατροφής με την ψυχοσωματική υγεία και βασίζεται στη χρήση αγνών και παραδοσιακών υλικών παρασκευασμένα με μεθόδους που προέρχονται από τις τοπικές συνήθειες και τη λαϊκή παράδοση.

Ως Έλληνες είμαστε τυχεροί εφόσον στην εποχή μας όλο και περισσότερο εκθειάζεται και εκτιμάται η Μεσογειακή γαστρονομία και διατροφή, η οποία στην ουσία είναι ελληνική και βασίζεται στις αρχές της καλοζωίας.

Η Πελοπόννησος, όντας το πλέον παραδοσιακό και ιστορικό γεωγραφικό κομμάτι της Ελλάδας, κατέχει εξέχουσα θέση στην παραγωγή αυθεντικών παραδοσιακών προϊόντων που καλλιεργούνταν στα εδάφη της από πολλούς αιώνες πριν. Από τα ίδια αυτά προϊόντα τρέφονταν ο ημίθεος Ηρακλής αλλά και οι αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και προήγαν την ιδέα του «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα είναι δυνατή η δημιουργία ενός νέου μοντέλου διατροφής, η Ολυμπιακή Διατροφή, η οποία αντλεί τις αρχές της από το παγκοσμίου εμβέλειας σύμβολο, την  ΟΛΥΜΠΙΑ, τεκμηριώνεται με το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και εντάσσει στη φιλοσοφία του, εκτός από τα αυθεντικά προϊόντα της Ολυμπιακής γης, ένα σύνολο γαστρονομικών, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που προσελκύουν τον σύγχρονο άνθρωπο και καλύπτουν συνολικά τις ανάγκες του για ριζική διαφοροποίηση των αρχών του τρόπου ζωής του.

Ιδιαίτερα για το κομμάτι της άθλησης που είναι πολύ σημαντικό στο σημερινό τρόπο Ζωής θα χτιστεί ένα πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων τόσο στη φύση και σε ανοιχτούς χώρους όσο και σε γυμναστήρια και χώρους ευεξίας .Ώστε η περιοχή των Καλαβρύτων και τις Ολυμπίας να σηματοδοτήσουν την νέα αυτή τάση σε εθνικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο !

Η ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων έχει το προνόμιο να γειτνιάζει τόσο με την περιοχή της Ολυμπίας όσο και με την Αρκαδική γη, η οποία επίσης αποτελούσε τον ιδανικό τόπο έμπνευσης και εξιδανίκευσης, απόλυτα συνυφασμένο με τις θεμελιώδεις αξίες του ανθρωπισμού, του ευρωπαϊκού πνεύματος και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Τα βασικά διατροφικά προϊόντα της περιοχής των Καλαβρύτων είναι , το μέλι, καρποί υψηλής διατροφικής αξίας , τα όσπρια ( φασόλια Κέτρεζης ) πράσινες σαλάτες και τελευταία φράουλες Καλαβρύτων ,  τα καρύδια και τα αμύγδαλα, φρούτα, βότανα και μυρωδικά (ρίγανη ,τσάι, μαντζουράνα, δυόσμος ) τα οποία, λόγω της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας τους, έχουν μοναδικές γευστικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Επιπλέον, τα κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής (αμνοερίφια, κουνέλια, ,κοτόπουλα ,χοιρινά ) αλλά και παράγωγά τους, όπως τυροκομικά προϊόντα (φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων), γιαούρτι, λουκάνικα, παστά, σύγκλινα κ.α.). χαρακτηρίζονται από ποικιλία γεύσης και  νοστιμιάς. Σε αυτά είναι απαραίτητο να προστεθούν τα φημισμένα κυνήγια της περιοχής (αγριογούρουνα, λαγοί, άγρια πουλερικά) και η διασύνδεσή τους με βασικές πτυχές του μυθολογικού και ιστορικού παρελθόντος της περιοχής (Ηρακλής – αγριογούρουνο – Ερυμάνθειος κάπρος).  Στην ποικιλία των προϊόντων περιλαμβάνονται και τα ψάρια του γλυκού νερού (ποταμός Λάδωνας – πέστροφα ,Πλανητέρου ,Τριποτάμων κλπ),

Τα παραπάνω προϊόντα, προετοιμασμένα και παρασκευασμένα με απλές μεθόδους, ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούνταν στα αρχαία χρόνια και έφτασαν στις νεώτερες γενιές από στόμα σε στόμα, προσφέρουν ιδιαίτερους γευστικούς συνδυασμούς και στο μέγιστο βαθμό την ικανοποίηση που παρέχει η επαφή με την τοπική παράδοση μέσω της γαστρονομίας.

Στις μέρες μας, η ένταξη της γαστρονομίας στο τουριστικό προϊόν μιας περιοχής αποτελεί βασικό άξονα της τουριστικής πολιτικής, εφόσον ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες συνδυάζουν την επιλογή του τουριστικού τους προορισμού με τις τοπικές γαστρονομικές συνήθειες.

Αναμφισβήτητα η οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου πρέπει πλέον να βασίζεται στη λογική που συνδέει το πλέγμα «Τοπίο – Περιβάλλον – Αγροτική Οικονομία – Αγροδιατροφικά Προϊόντα – Γαστρονομία – Πολιτισμός – Τουρισμός».

Η δημιουργία προτύπων τοπικών γαστρονομιών (στην περιοχή των Καλαβρύτων) με τις πιο αντιπροσωπευτικές γεύσεις και προϊόντα μιας περιοχής παρέχει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία και συμβάλλει ουσιαστικά, αφενός στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας μέσω της ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την παραγωγή και τη διακίνηση των παραδοσιακών προϊόντων και αφετέρου στην διαμόρφωση μιας ποιοτικότερης καταναλωτικής συνείδησης.

ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ :  50.000€ ΤΟ ΕΤΟΣ +ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : +5% ΕΩΣ +20%   

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή