ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου 1821

  • Το πρόγραμμα του Δήμου Καλαβρύτων για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου.
  • Πρόσκληση του Δημάρχου, για συμμετοχή σ’ αυτές.

Το πρόγραμμα του Δήμου Καλαβρύτων για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου.

Πρόσκληση του Δημάρχου, για συμμετοχή σ’ αυτές.

Όπως κάθε χρόνο και εφέτος, με λαμπρότητα, τον οφειλόμενο σεβασμό στη μνήμη των αγωνιστών και ηρώων του  1821 και με πατριωτική και Καλαβρυτινή περηφάνεια, θα γιορτασθούν και θα τιμηθούν, τα προεπαναστατικά γεγονότα που συνέβησαν, το Μάρτιο του 1821 στο Λιβάρτζι, στη Φροξυλιά Τουρλάδος και στη Χελωνοσπηλιά Λυκούριας, τα επαναστατικά γεγονότα της μάχης και της απελευθέρωσης των Καλαβρύτων, στις 21 Μαρτίου 1821 και της κήρυξης και έναρξης της επανάστασης και της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, στην Αγία Λαύρα, που έχει καθιερωθεί, ως Εθνική Εορτή, στις 25 Μαρτίου, κάθε χρόνο.

Επίσης, θα γίνουν και εκδηλώσεις τιμής, μνήμης και αναστοχασμού στην Αθήνα, στις 22 Μαρτίου, με την Παγκαλαβρυτινή Ένωση, στο Δροβολοβό Καμενιάνων, στις 23 Μαρτίου, τα αποκαλυπτήρια μνημείου ενδόξων Δροβολοβιτών, Ιερολοχιτών και Αγωνιστών του 1821, στα Καλάβρυτα, της ίδια ημέρα, το βράδυ, μουσικοποιητική εκδήλωση, με ωδές του Ύμνου εις την Ελευθερία, αφιερωμένη στους ήρωες του ’21 και τέλος, στις 13 Απριλίου στην Κέρτεζη, η εκδήλωση για τον Κερτεζίτη αγωνιστή Δημήτριο (Αναγνώστη) Στριφτόμπολα.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που εξέδωσε ο Δήμος Καλαβρύτων.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, με αφορμή την ευρεία ανακοίνωση του προγράμματος των εκδηλώσεων του Δήμου Καλαβρύτων, για τις 25 Μαρτίου, δήλωσε:

«Τα Καλάβρυτα και οι Καλαβρυτινοί, είμαστε πρωτοπόροι και στον Αγώνα του Έθνους, για την ελευθερία μας. Στα Καλαβρυτινά χώματα του Λιβαρτζίου, της Φροξυλιάς, της Χελωνοσπηλιάς, του Αγριδίου, πρωτοβρόντηξε το καρυοφύλλι. Στην Αγίας Λαύρα, κηρύχθηκε η επανάσταση και ορκίστηκαν οι αγωνιστές, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Τα Καλάβρυτα, ήταν η πρώτη πόλη, που, μετά από μάχη, απελευθερώθηκε. Καλαβρυτινοί πρόγονοί μας, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Με τις εκδηλώσεις του Δήμου μας, όπως αναλυτικά στο πρόγραμμα που εκδώσαμε, τιμούμε τους ήρωες του ’21 και τα συγκλονιστικά και καθοριστικά, για την ελευθερία της πατρίδας μας, γεγονότα, που έγιναν, τότε, στα μέρη μας.

Παράλληλα, αναστοχαζόμαστε και φέρνουμε στο νου μας ότι, η εθνική και πατριωτική ενότητα και ομοψυχία, είναι εκείνη που φέρνει τη νίκη, την επιτυχία, την πρόοδο και την ανάπτυξη. Ενότητα και ομοψυχία, που είναι απαραίτητες και στη σημερινή εποχή, με τους παντοειδείς (γεωπολιτικούς, οικονομικούς, κ.λπ.) κινδύνους, που περιβάλλουν την πατρίδα μας.

Σας καλώ, όλες και όλους, να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις μας, να τιμήσετε τους ήρωες και να ζήσετε την εθνική, πατριωτική και Καλαβρυτινή αύρα, στους, απαράμιλλου φυσικού κάλλους, τόπους, όπου, συνέβησαν τα ιστορικά, αυτά, γεγονότα, τις ημέρες αυτές του Μαρτίου 2019, που ξεκινά, η άνοιξη, χαίρεται και αναγεννάται η φύση και έρχεται η άνοιξη στις καρδιές μας»

ΔΗΜΟΣ  ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15  ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 – ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ

Εκδήλωση για τα Προεπαναστατικά Γεγονότα του Λειβαρτζίου

ΠΕΜΠΤΗ  21 ΜΑΡΤΙΟΥ  2019 – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Επέτειος Απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ  2019 – ΑΘΗΝΑ

Εκδήλωση για τον ετήσιο εορτασμό της Εθνικής Επετείου

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ  2019 – ΔΡΟΒΟΛΟΒΟ ΚΑΜΕΝΙΑΝΩΝ

Αποκαλυπτήρια Μνημείου ενδόξων Δροβολοβιτών Φιλικών, Ιερολοχιτών και Αγωνιστών του 1821.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ  2019 – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Εκδήλωση αφιερωμένη στους Ήρωες του 1821

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ  2019 – ΤΟΥΡΛΑΔΑ – ΛΥΚΟΥΡΙΑ

Επέτειος Προεπαναστατικών Επεισοδίων Φροξυλιάς – Χελωνοσπηλιάς

ΔΕΥΤΕΡΑ  25 ΜΑΡΤΙΟΥ  2019 – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Επέτειος  Εθνικής Παλιγγενεσίας, στην Αγία Λαύρα

ΣΑΒΒΑΤΟ  13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2019 – ΚΕΡΤΕΖΗ

Εκδήλωση στη μνήμη του Κερτεζίτη Αγωνιστή του 1821, Δημητρίου (Αναγνώστη) Στριφτόμπολα

ΔΗΜΟΣ  ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας,

τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν,

στο ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ, την 15 Μαρτίου 2019,

για τα προεπαναστατικά γεγονότα του Λειβαρτζίου,  

στα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019,

για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης,

στην ΑΘΗΝΑ, την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019,

για τον ετήσιο εορτασμό της Εθνικής Επετείου,

στο ΔΡΟΒΟΛΟΒΟ ΚΑΜΕΝΙΑΝΩΝ, το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019,

για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των ενδόξων Δροβολοβιτών Φιλικών,

Ιερολοχιτών και Αγωνιστών του 1821,

στα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019,

εκδήλωση αφιερωμένη στους ήρωες του ‘21

στη ΦΡΟΞΥΛΙΑ – ΧΕΛΩΝΟΣΠΗΛΙΑ, την Κυριακή, 24  Μαρτίου 2019,

για τα προεπαναστατικά επεισόδια της 16-03-1821,

στην  ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ, την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019,

για την επέτειο της Εθνικής μας  Παλιγγενεσίας και

στην ΚΕΡΤΕΖΗ, το Σάββατο, 13 Απριλίου 2019, για την εκδήλωση στη μνήμη

του Αγωνιστή Δημητρίου (Αναγνώστη) Στριφτόμπολα.

Με τιμή

Ο Δήμαρχος

Καλαβρύτων

Γεώργιος Λάζουράς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 – ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ

12:30Αναπαράσταση Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης 1821, από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».
13:30Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών  από το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού.

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

09:00Πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, εμβατήρια στους δρόμους της πόλης  από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων.
10:15– Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ. – Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας.
10:45– Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων.- Κατάθεση στεφάνων. – Τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη ενδόξων ηρώων.- Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
11:15Παρέλαση μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, του Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑ.Λ. Καλαβρύτων και φιλοξενούμενων σχολείων προ των επισήμων.
11:30Αναπαράσταση της μάχης και κατάληψης των Καλαβρύτων από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων “Πάνος Μίχος”.

Παρασκευή, 22  Μαρτίου 2019 – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

10:00Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, θα παραδώσει το Λάβαρο της Επανάστασης και στεφάνι δάφνης στον πρώτο δαφνοδρόμο, για να μεταφερθεί στην Πάτρα προς στέψη του ανδριάντα του ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Πατρέων.

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 – ΑΘΗΝΑ (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής – Αίθουσα Εθνικού Ιστορικού Μουσείου)

11:00Εκδήλωση για τον ετήσιο εορτασμό της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση, σε συνεργασία, με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Αθηναίων και Καλαβρύτων.

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 – ΔΡΟΒΟΛΟΒΟ – ΚΑΜΕΝΙΑΝΟΙ (Πλατεία του Δροβολοβού)

9:00Θεία Λειτουργία στη μνήμη των ενδόξων Δροβολοβιτών Φιλικών, Ιερολοχιτών και Αγωνιστών του 1821, στον Άγιο Χαράλαμπο Δροβολοβού.
11:30 Αποκαλυπτήρια του Μνημείου των ενδόξων Δροβολοβιτών Φιλικών, Ιερολοχιτών και Αγωνιστών του 1821, στην πλατεία του Δροβολοβού.

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (Αίθουσα της πρώην Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων)

19:30Ωδές από τον Ύμνο της Ελευθερίας του Διονυσίου Σολωμού, από την Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας.Εκδήλωση με τη συνεργασία του Συλλόγου Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων και την Ιόνιο Βιβλιοθήκη του Αιγίου.

Κυριακή, 24  Μαρτίου 2019 – ΑΘΗΝΑ

11:00Συμμετοχή Καλαβρυτινών μαθητών στη μεγάλη μαθητική παρέλαση, που θα γίνει στην Αθήνα, προ του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 – ΦΡΟΞΥΛΙΑ – ΧΕΛΩΝΟΣΠΗΛΙΑ

09:30– Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λυκούριας.
09:45– Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τουρλάδας.
10:30– Τρισάγιο στο Μνημείο Φροξυλιάς.- Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη ενδόξων ηρώων. – Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας.- Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.- Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών, από παραδοσιακό δημοτικό συγκρότημα.
11:00Μετάβαση στο Μνημείο της Ελευθερίας στη Χελωνοσπηλιά.
11:10Τρισάγιο στο Μνημείο της Χελωνοσπηλιάς.
11:15Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη ενδόξων ηρώων – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
11:30Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Πρόεδρο του Ιστορικού Συλλόγου Λυκουριωτών, κ. Σωκράτη Μούσιο.
11:35Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες της Τ.Κ. Λυκούριας και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας.
11:45Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από τις χορευτικές ομάδες, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερτεζιτών «Ο Στριφτόμπολας», του Ιστορικού Συλλόγου Λυκουριωτών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κλειτορίας και από μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας.
12:15Αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Λυκουριωτών «Πηγές Λάδωνα».

Οι εκδηλώσεις της Χελωνοσπηλιάς θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία του Συλλόγου Λυκουριωτών «Ο Προφήτης Ηλίας» και της Ομοσπονδίας «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» και οι εκδηλώσεις Φροξυλιάς θα πραγματοποιηθούν, με τη συνεργασία των Συλλόγων: του Προοδευτικού Συλλόγου των Απανταχού Τουρλαδέων «Ο Άγιος Ανδρέας», του Συλλόγου Κλειτορίων Αττικής «Ο Άγιος Δημήτριος», του Εξωραϊστικού – Μορφωτικού Συλλόγου Βρώσθαινας, της Ένωσης Κρινοφυτινών «Οι Άγιοι Θεόδωροι» και της Ομοσπονδίας Συλλόγων «ο Αρχαίος Κλείτωρ».

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 – ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

07:00Θεία λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής  Αγίας Λαύρας.
10:15Τέλος παράταξης στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών 1821 στην Αγία Λαύρα.
10:25– Άφιξη επισήμων.- Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων.- Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη ενδόξων ηρώων.- Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
11:15Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας.
11:30Ομιλία.
11:50Αναπαράσταση Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης 1821 από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».
12:40Στρατιωτική Παρέλαση.
12:50Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών  από το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού.
14:30Απονομές στους νικητές του 42ου Ποδηλατικού Γύρου «Θυσίας» στη διαδρομή Πάτρα – Χαλανδρίτσα – Καλάβρυτα – Αγία Λαύρα, στη Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων.

Κυριακή, 13  Απριλίου 2019 – ΚΕΡΤΕΖΗ (Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου)

9:30Μνημόσυνο στη μνήμη του Αγωνιστή του 1821, Δημητρίου (Αναγνώστη) Στριφτόμπολα, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου.
10:10Εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο και στην πλατεία Στριφτόμπολα.

Για το φετινό εορτασμό των επετείων, προβλέπονται:

Γενικός σημαιοστολισμός των δημοσίων, δημοτικών και ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών από τις 8:00 το πρωί της 20ης μέχρι της δύσεως του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2019.

Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 20ης έως και της 25ης Μαρτίου 2019 των δημοσίων, δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.

– Τελετάρχες ορίζονται ο Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτριος Χουλιάρας και η Βοηθός Δημάρχου, κ. Ανδριάνα Αναστασοπούλου-Πεντζιά.

Δήμος Καλαβρύτων

Eυσεβίου Kηπουργού 6, Τ.Κ. 250 01 – Καλάβρυτα

Τηλ.: 2692360400, 2692360403 & 2692360429 • Fax: 2692023330

E-mail: [email protected]1363.syzefxis.gov.gr • www.kalavrita.gr

Σε λίγες ημέρες, ο Ελληνικός λαός θα γιορτάσει την 198η Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821.

Μεταφερόμαστε νοερά στη μεγάλη ώρα του ξεσηκωμού του Έθνους μας, την ώρα που οι προγονοί μας βροντοφώναξαν ηρωικά:

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ»

Στο προσκλητήριο σάλπισμα της Ελληνικής Επανάστασης έτρεξαν και έδωσαν το παρόν όλες οι δυνάμεις του Έθνους, κλέφτες, αρματολοί, θαλασσινοί, ιερωμένοι, Φαναριώτες και προεστοί, και τέλος ο λαός των πόλεων και των χωριών, ταπεινοί ραγιάδες που υφίσταντο τα δεινά της σκλαβιάς.

Χρειάστηκε να επιτελέσουν άθλους ανδρείας, αλλά και να υποφέρουν πολλά, να πλησιάσουν στο χείλος του τέλειου εξολοθρεμού, για να φτάσουν αποδεκατισμένοι στο τέρμα, την απελευθέρωση μιας γωνιάς γης και τη δημιουργία ενός κράτους Ελληνικού. Η ιστορία ακολούθησε τα βήματά τους και περιέγραψε τους αγώνες και τις θυσίες τους. Εμείς, οι απόγονοί τους, αποτίουμε φόρο τιμής σ΄ όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και κέρδισαν την Εθνική μας Ανεξαρτησία.

– – – – – –

«Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμαστε ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι βαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μια βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣΔιαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή