ΑΙΓΙΟ: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Παναγίας Τρυπητής στο Αίγιο!

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της πολιούχου του Αιγίου Ζωοδόχου Πηγής (Παναγίας Τρυπητής)

Πλήθος προσκυνητών στο Αίγιο – Γιορτάζει η Παναγία Τρυπητή

Πλήθος πιστών βρέθηκε στο Αίγιο από το πρωί της Παρασκευής, τιμώντας την πολιούχο της πόλης, Παναγία Τρυπητή, στην λαμπρή Της εορτή, της Ζωοδόχου Πηγής.

Η Παναγία Τρυπητή και η πόλη του Αιγίου “ντύθηκε” στα γιορτινά της και υποδέχτηκε δεκάδες πιστούς που έσπευσαν να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν από κοντά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Μεταξύ αυτών: Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας,κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ.Γιώργος Λαζουράς, ο Βουλευτής Αχαϊας κ Νίκος  Νικολόπουλος ,ο βουλευτής της ΝΔ κ Ανδρέας Κατσανιώτης ,Ο  πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Μαυραγάνης , Ο Άγγελος Τσιγκρής δικηγόρος, διδάκτωρ της Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.οι πρώην βουλευτές κ.κ. Ράγιου, Νταβλούρος και Οικονομόπουλος κ.α..

Τι λέει η παράδοση για την εικόνα.
Η εικόνας της Παναγίας Τρυπητή θεωρείται θαυματουργή και προσελκύει εκατοντάδες προσκυνητές κάθε χρόνο, ενώ γιορτάζεται σαν επίσημη θρησκευτική εορτή του Αιγίου από το 1933 με Βασιλικό Διάταγμα.

Σύμφωνα με την παράδοση, στα μέσα του ΙΣΤ’ αιώνα δηλαδή περί το 1550, κάποιος ναυαγός του Κορινθιακού Κόλπου, διακρίνει μέσα στη νύκτα ένα φως παρηγοριάς, σημάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά. Γ

Γεμίζει θάρρος και ελπίδα. Επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για να φθάσει εκεί που λαμπυρίζει το φως. Το πλησιάζει και διαπιστώνει με πολλή έκπληξη, πως βρίσκεται μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας, όπου φεγγοβολάει ολόκληρη και φωτίζει ολόγυρα.

Ήταν η Χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας κρυμμένη μέσα στο βραχώδες τούτο σπήλαιο, άγνωστο από πότε. Έτσι ανακαλύφθηκε η εικόνα της “Παναγίας της Τρυπητής”.

Ο ναός της Παναγίας Τρυπητή
Ο προσκυνητής που επισκέπτεται για πρώτη φορά τον ναό της Παναγίας Τρυπητή εντυπωσιάζεται από την ομορφιά του τοπίου με τα κυπαρίσσια και τα πεύκα να δίνουν μία ξεχωριστή και υποβλητική μεγαλοπρέπεια.

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε και στο ρεπορτάζ του filodimos.gr ο ναός πήρε τη σημερινή του μορφή τον 19ο αιώνα. Η μνημειακή, αναγεννησιακού τύπου, εξωτερική μαρμάρινη σκάλα, η οποία ενώνει τον παραλιακό δρόμο με τον Ναό, κατασκευάστηκε το έτος 1870 με σχέδιο του μηχανικού Άγγελου Κορυζή.

Αρχιτεκτονικά ο ναός χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα μέρος είναι λαξευμένο στο βράχο και το άλλο είναι προσθήκη στο πρώτο. Η εξωτερική μορφή του προσκυνήματος ομοιάζει εκείνου της Παναγίας της Τήνο. Με την πάροδο του χρόνου αυτός ο Ιερός τόπος αναδείχθηκε σε μεγάλο πνευματικό κέντρο Πανελληνίου ακτινοβολίας.www.patrasevents.gr

Φωτογραφίες: Αργύρης Αγγελόπουλος

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή