Εκδόθηκαν και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρχονταρίκι τα Πρακτικά του ΣΤ’ Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου για το 1821

Εκδόθηκαν τα Πρακτικά του ΣΤ’ Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος, αναφορικά με τον αγώνα του 1821 όπου στις σελίδες 131-146 είναι και η Εισήγηση του Δρα Δημήτρη Σταθακόπουλου,, μέλος του Δ.Σ του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821, στηριγμένη στις οθωμανικές πηγές .

Ο Δ. Σταθακόπουλος
Θα είναι Εισηγητής και το 2019 σχετικά με το βίο και την προσφορά των «απλών» αγωνιστών που η ιστορία δεν έσωσε τα ονόματά τους , όμως αυτά βρίσκονται στο Αρχείο Αγωνιστών 1821 στην Εθνική Βιβλιοθήκη .
Τέλος θα έχει και μια πανηγυρική Εισήγηση το 2021 ( 200 χρόνια του αγώνα ) αναφορικά με τα μουσικά όργανα των αγωνιστών.

Ο Δημ. Σταθακόπουλος κατάγεται από το Λευκάσιον είναι Δικηγόρος παρ‘ Αρείω Πάγω, Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου σε θέματα οθωμανικής ιστορίας και Πολιτισμού καθώς και διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής – μουσικός .

Τα τελευταία εκατό περίπου χρόνια, η ιστορική έρευνα που αφορά στην εποχή κατά την οποία προετοίμασε, αγωνίσθηκε και κέρδισε ο νεότερος Ελληνισμός την πνευματική και πολιτική ανεξαρτησία του, εμφανίζεται να συγκινεί πολλούς ειδικούς επιστήμονες. Αυτό πρέπει ιδιαίτερα να ενθουσιάζει όλους, όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μία ακριβή και τεκμηριωμένη γνώση για τα πεπραγμένα του πρόσφατου παρελθόντος μας, για τα ρεύματα, τους αγωνιστές και τα κατορθώματα που επανέφεραν την Ελευθερία στον τόπο αυτό. Γιατί η προσπάθεια να προσεγγίσουμε, να γνωρίσουμε απαραχάρακτα, να ερμηνεύσουμε και να αποκαλύψουμε τον πραγματικό χαρακτήρα προσώπων και γεγονότων εκείνης της εποχής, υπόσχεται να οδηγήσει στον σωστό δρόμο την πορεία και τα αιτήματά μας. Η γνώση της Αλήθειας είναι η μόνη που χαρίζει την Ελευθερία κατά τον λόγο του Κυρίου: “Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς”.
Αυτή την αλήθεια επιδιώκει να αναζητήσει και να τη χαρίσει ακέραια η απόφαση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη σειρά των Συνεδρίων που κάθε χρόνο, από το 2012, οργανώνει με τίτλο: “1821-2021: 10 ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ”.
Η μελέτη της Τουρκοκρατίας και του 1821 έχει πέσει κατά καιρούς θύμα μονομερών και μη τεκμηριωμένων θεωρήσεων.
Καθώς λοιπόν ο πιο σοβαρός κίνδυνος για την αλήθεια είναι η μονομέρεια και η στράτευση σε οποιαδήποτε ιδεολογία, μία διερεύνηση, η οποία δεν αποκλείει καμιά φωνή και άποψη, στόχο έχει να ρίξει περισσότερο φως.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, περιέχει τις εισηγήσεις των Ομιλητών, οι οποίοι συμμετείχαν στο Έκτο Συνέδριο υπό τον τίτλο “Πολεμικές συγκρούσεις και τόποι καθαγιασμού του απελευθερωτικού Αγώνος κατά την Επανάσταση του 1821”

πηγή-anasazwis.gr

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή