«Η θυσία τους, παρακαταθήκη μας» Της Ευσταθίας Γιαννιά.

…Νωρίς τα ξημερώματα της 21ης Μαρτίου, 600 περίπου αγωνιστές από τα Καλάβρυτα και τις γύρω περιοχές, με μπροστάρηδες τους οπλαρχηγούς Βασίλη και Νικόλαο Πετμεζά, Σωτήρη Θεοχαρόπουλο, Ασημάκη Φωτήλα, Σωτήρη Χαραλάμπη, Νικόλαο Σολιώτη, Αναγνώστη Στριφτόμπολα και Ιωάννη Παπαδόπουλο, αφού παρακολούθησαν την Θεία λειτουργία στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και έδωσαν Όρκο Ιερό, πολιόρκησαν τα σκλαβωμένα από τους Οθωμανούς Καλάβρυτα.

Έχοντας πίστη στον Αγώνα και απαράμιλλο ηρωισμό, με λάβαρο τη χρυσοκέντητη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από την Ωραία Πύλη, χρειάστηκαν λίγες μόνο μέρες, για να κάνουν τα Καλάβρυτα την πρώτη ελεύθερη πόλη στον ελλαδικό χώρο.

Αυτή η πρώτη νίκη, εμψύχωσε όλους τους αγωνιστές που ήταν έτοιμοι και συντονισμένοι να δώσουν τον δικό τους αγώνα και αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την επιτυχία της Επανάστασης, που μέσα σε λίγες μέρες σαν φωτιά επεκτάθηκε από τη μια άκρη ως την άλλη, σ’ ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Η νικηφόρα έκβαση της Επανάστασης, δεν ήταν αποτέλεσμα μερικών μόνο ανθρώπων. Η συγκλονιστική παλινόρθωση και παλιγγενεσία του έθνους μας, συνέβη γιατί σ’ αυτόν τον αγώνα συμμετείχαν όλοι, από τον απλό λαό, τους Δημογέροντες, τους ανθρώπους του πνεύματος, τον κλήρο, τους Έλληνες της διασποράς και με πυγμή τους Φιλικούς, τους οπλαρχηγούς, τους Καπετανέους, τους Κλέφτες και τους Αρματολούς.

Παραμέρισαν διαφορές και συμφέροντα και ενώθηκαν, καταφέρνοντας την πρώτη επιτυχημένη εθνική Επανάσταση στον ευρωπαϊκό χώρο, προανάκρουσμα όλων των μετέπειτα Επαναστάσεων που σάρωσαν την Κεντρική Ευρώπη.

Αυτή η γιορτή είναι αφιερωμένη στους μεγάλους αυτούς ήρωες, που με το αίμα τους, μας χάρισαν τη λευτεριά. Σ’ αυτούς υποκλινόμαστε ευλαβικά, γεμάτοι ευγνωμοσύνη αποδίδοντας τους φόρο τιμής μπροστά στο κλέος των ηρωικών κατορθωμάτων τους. Τους χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη όχι μόνο για τον ηρωισμό τους, αλλά και για το αέναο παράδειγμα τους, πως ο λαός μας, όταν λειτουργεί με ομοψυχία καταφέρνει να πετύχει κάθε νίκη.

Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μας και της εθνικής παλιγγενεσίας, είναι ταυτόχρονα και μεγάλη γιορτή της ενότητας του λαού μας. Όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι για το καλό της χώρας μας, οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, χωρίς διχασμούς που μόνο καταστροφή και πισωγυρίσματα έχουν φέρει στην πατρίδα!
Η Ευσταθία Γιαννιά είναι Αντιστράτηγος ε.α της ΕΛ.ΑΣ, μέλος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή