ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το 1821 στο Λιβάρτζι, την Τουρλάδα και τα Λυκούρια

Αύριο Κυριακή, 11 Μαρτίου στο Λιβάρτζι, την Τουρλάδα και τα Λυκούρια οι εορταστικές εκδηλώσεις

Πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων, για τα 197 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην Αγία Λαύρα, την απελευθέρωση της πόλης των Καλαβρύτων – της πρώτης πόλης στην Ελλάδα, που απελευθερώθηκε – και τα προεπαναστατικά επεισόδια, στο Λιβάρτζι, στη Φροξυλιά Τουρλάδας και στη Χελωνοσπηλιά Λυκούριας.

Με την ευκαιρία, της ανακοίνωσης του προγράμματος των εκδηλώσεων, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γεώργιος Λαζουράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα Καλάβρυτα, τα χωριά μας και οι Καλαβρυτινοί, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε, πάντα, πρωτοπόροι, στους εθνικούς αγώνες. Στα Καλάβρυτα και στην Αγία Λαύρα, πρωτάναψε η φλόγα της ελευθερίας, που, σαν αστραπή, επεκτάθηκε σε όλο το Μοριά, στη Ρούμελη, στα νησιά, στην υπόλοιπη Ελλάδα και φούντωσε στις καρδιές όλων των Ελλήνων, αποκτώντας, με αγώνες και θυσίες, την ελευθερία μας, αναγεννώντας το έθνος μας και δημιουργώντας το νέο ελληνικό κράτος.

Ο ιστορικός Δήμος Καλαβρύτων, τιμά και γιορτάζει, εκείνα τα πρώτα, καθοριστικά και συγκλονιστικά, επαναστατικά γεγονότα, που έγιναν στην Αγία Λαύρα, στα Καλάβρυτα και στα χωριά μας και αποτίει φόρο τιμής στους προγόνους μας, αγωνιστές της Ελευθερίας. Με τις εξαιρετικές, γλαφυρές και διδακτικές αναπαραστάσεις των γεγονότων αυτών (στα Καλάβρυτα, στην Αγία Λαύρα, στη Χελωνοσπηλιά και στο Λιβάρτζι), από νέα παιδιά του Δήμου μας και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις μας, πρωτοπορούμε, διδάσκοντας, ότι, η Ελευθερία, η εθνική ανεξαρτησία και η δημοκρατία, θέλουν, εθνική και λαϊκή ενότητα και αγώνες, για να κατακτηθούν και να διατηρηθούν.

Σας προσκαλούμε, όλους και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες μας, να συμμετάσχετε και να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις μας, αυτές».

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 – ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ

Εκδήλωση για τα Προεπαναστατικά Γεγονότα του Λειβαρτζίου

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 – ΤΟΥΡΛΑΔΑ – ΛΥΚΟΥΡΙΑ

Επέτειος Προεπαναστατικών Επεισοδίων Φροξυλιάς – Χελωνοσπηλιάς

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε

να τιμήσετε με την παρουσία σας,

τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν,

στο ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018,

για τα προεπαναστατικά γεγονότα του Λειβαρτζίου,

στη ΦΡΟΞΥΛΙΑ – ΧΕΛΩΝΟΣΠΗΛΙΑ, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018,

 

Με τιμή

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΟΥΡΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 – ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ

12:30 Αναπαράσταση Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης 1821, από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».
13:30 Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018– ΦΡΟΞΥΛΙΑ – ΧΕΛΩΝΟΣΠΗΛΙΑ

09:30 – Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λυκούριας.
09:45 – Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τουρλάδας.
10:30 – Τρισάγιο στο Μνημείο Φροξυλιάς.
– Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη ενδόξων ηρώων.

– Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας.

– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

– Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών, από παραδοσιακό δημοτικό συγκρότημα.

11:00 Μετάβαση στο Μνημείο της Ελευθερίας στη Χελωνοσπηλιά.
11:10 Τρισάγιο στο Μνημείο της Χελωνοσπηλιάς.
11:15 Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη ενδόξων ηρώων – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
11:30 Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Πρόεδρο του Ιστορικού Συλλόγου Λυκουριωτών, κ. Σωκράτη Μούσιο.
11:35 Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες της Τ.Κ. Λυκούριας και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας.
11:45 Παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από τις χορευτικές ομάδες, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερτεζιτών «Ο Στριφτόμπολας», του Ιστορικού Συλλόγου Λυκουριωτών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κλειτορίας και από μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας.
12:15 Αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Λυκουριωτών «Πηγές Λάδωνα».
Οι εκδηλώσεις της Χελωνοσπηλιάς θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία του Συλλόγου Λυκουριωτών «Ο Προφήτης Ηλίας» και της Ομοσπονδίας «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» και οι εκδηλώσεις Φροξυλιάς θα πραγματοποιηθούν, με τη συνεργασία των Συλλόγων: του Προοδευτικού Συλλόγου των Απανταχού Τουρλαδέων «Ο Άγιος Ανδρέας», του Συλλόγου Κλειτορίων Αττικής «Ο Άγιος Δημήτριος, του Εξωραϊστικού – Μορφωτικού Συλλόγου Βρώσθαινας, της Ένωσης Κρινοφυτινών «Οι Άγιοι Θεόδωροι» και της Ομοσπονδίας Συλλόγων «ο Αρχαίος Κλείτωρ».

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή