ΚΑΣΤΡΙΑ-ΒΙΝΤΕΟ: O εντυπωσιακός καταρράχτης της Αναλήψεως Καστριών

γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς:

O εντυπωσιακός καταρράχτης της Αναλήψεως Καστριών Δείτε το (μη επεξεργασμένο βίντεο)!

ΠΑΜΕ ΚΑΣΤΡΙΑ!!!

Στη γιορτή της Αναλήψεως , στον ομώνυμο Σπηλαιώδη ναό, όπου:

Με κατάνυξη θα προσέλθουν οι πιστοί και φυσιολάτρες, για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν από κοντά το γραφικό εκκλησάκι, που είναι κρυμμένο σε μια άκρως επιβλητική χαράδρα του Χελμού, αντίκρυ στο μυθικό Σπήλαιο «Των Λιμνών» – Καστριών! Λίγα λόγια για τον ιστορικό ναό:

Ο Σπηλαιώδης ναός της Αναλήψεως, κτίστηκε πριν από ένα και πλέον αιώνα (1886) και ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων το 1908. Το ιερό του ναού είναι διαμορφωμένο μέσα σε σπηλιά (σπηλαιώδης ναός), η οποία περιβάλλεται από πανύψηλους κατακόρυφους βράχους, ζωγραφισμένους από θαυμαστούς σταλακτίτες και σκεπασμένους από καταπράσινους κισσούς και άλλα αναρριχώμενα άγρια φυτά! Το χειμώνα, με τα πολλά τα χιόνια, τα παγωμένα χιονόνερα, που σταλάζουν αδιάκοπα, από τους άνωθεν του ναού κατακόρυφους βράχους, δημιουργούν τους δικούς τους «τεχνητούς» σταλακτίτες, οι οποίοι ανταγωνίζονται τους φυσικούς και σου κόβουν την ανάσα!!!

Την άνοιξη, που λιώνουν τα χιόνια του Χελμού, στην παρακείμενη του ναού χαράδρα, σχηματίζεται γραφικός καταρράκτης, τροφοδοτούμενος από τα ορμητικά χιονόνερα του βουνού. Το θέαμα είναι φανταστικό! Σύμφωνα με την παράδοση, στη θέση που χτίστηκε ο αρχικός ναΐσκος είχε βρεθεί, από τους Καστριώτες, πάνω σε κατακόρυφο βράχο της σπηλιάς, αποτύπωμα της ιερής εικόνας της Αναλήψεως. Λέγεται επίσης ότι, σε μικρή σκήτη, δίπλα από τον αρχικό ναΐσκο, μόναζε ο γέροντας Ιερεμίας, ο οποίος, κάποια νύχτα κάηκε από φωτιά, που είχε ανάψει για να ζεσταθεί.

Αυτό μαρτυρά η προκείμενη του ναού μικροπηγή, που φέρει το όνομα «Βρύση Ιερεμία»! Όπως υποστηρίζεται από παλαιότερους επιζώντες, τα τσιμέντα που χρησιμοποιήθηκαν, για τη μόνωση και προστασία του ναού, από την υγρασία της σπηλιάς, απέστειλαν ομογενείς Καστριώτες, από τις ΗΠΑ! Φαίνεται ότι, οι Καστριώτες έκτισαν τον Σπηλαιώδη ναό, αντίκρυ στο περίφημο Σπήλαιο «Των Λιμνών», ίσως, διότι διαισθάνονταν την άρρηκτη σχέση του χωριού με τα υπόγεια θαύματα της φύσης!

Όπως άλλωστε είναι γνωστό, τα σπήλαια είναι άρρηκτα συνδεμένα με τη ζωή του ανθρώπου αφού αυτά, αφενός μεν αποτέλεσαν την πρώτη κατοικία του, αφετέρου δε θεωρήθηκαν ως ιεροί χώροι και λατρεύτηκαν ως θεότητες! Η ελληνική μυθολογία ήθελε τους αρχαίους θεούς να λατρεύονται σε σπήλαια. Η λατρεία μέσα στα σπήλαια συνεχίστηκε και κατά τα χριστιανικά χρόνια όπου, οι άνθρωποι έχτισαν μέσα σ’ αυτά εκκλησίες και μοναστήρια, για την λατρεία του Χριστού, του οποίου τη γέννηση μέσα σε σπήλαιο «τοποθέτησαν»!

Ο μοναδικός αυτός λιθόχτιστος ναός της περιοχής, με την τρίκορφη πριονωτή στέγη, που αποτελεί σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, έχει χαρακτηριστεί , με απόφαση του ΥΠΠΟ διατηρητέο μνημείο, και αξίζει κάθε φροντίδα και προστασία, από τους προεστούς της εκκλησίας και της πολιτείας ! Το ίδιο ισχύει και για το επίσης λιθόχτιστο κομψό εικονοστάσι, λαϊκής αρχιτεκτονικής (1920), που βρίσκεται στη διαδρομή προς το ναό.

Ο δρόμος ανοίχτηκε το έτος 1982, από τον πρώην Σύλλογο Καστριωτών Πάτρας και δαπάνες μελών του και άλλων δωρητών. Επίσης είχε κατασκευαστεί και η «Βρύση Ιερεμία», η οποία όμως σήμερα δεν υπάρχει εκεί και θεωρούμε πως πρέπει να ανακατασκευαστεί, στη μνήμη του αοίδιμου γέροντα! Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι, ο φημισμένος ναός της Αναλήψεως Καστριών, αποτελούσε ανέκαθεν, ιερό τόπο προσκυνήματος και σημείο αναφοράς, για ολόκληρη την περιοχή των Καλαβρύτων. Αυτό αποδεικνύεται και από ιστορική φωτογραφία, με ένδεκα φουστανελοφόρους, από την Άνω Κλειτορία, που βρέθηκε αναρτημένη στο καφενείο του Π. Φλόκα (Καρνέσι)! Πίσω από την ιστορική φωτογραφία, που παραθέτουμε εδώ αναγράφεται: «Εκδόθηκε της Αναλήψεως το 1923.

Οι εικονιζόμενοι (αναφέρονται 11 ονόματα) ήταν όλοι απολυθέντες, από την εκστρατεία της Μ. Ασίας και είχαν μεταβεί έφιπποι εις Ανάληψιν, όπου εκδόθηκε» !!!
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι, σε απόκρυφο σημείο, πάνω από το ναΐσκο, διακρίνονται τα ερείπια παλαιού οχυρώματος, το οποίο, φημολογείται ότι, στην επανάσταση του 1821, χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των Πετμεζαίων , ενώ αργότερα αποτέλεσε κρησφύγετο του θρυλικού «λήσταρχου» της περιοχής Κ. Πανόπουλου. 

Εδώ ο επισκέπτης μένει άναυδος, αντικρίζοντας τα σημάδια της ιστορίας και την αλλόκοτη ομορφιά του τοπίου! Κατά τη γιορτή της Αναλήψεως, το απέριττο εκκλησάκι, προσελκύει μεγάλο πλήθος προσκυνητών –
«Aγγελικώς οι εν κόσμω πανηγυρίσωμεν, τω επι θρόνου δόξης Θεώ εποχουμένω…»! 

γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς

Καστριά Καλαβρύτων

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή