ΛΕΥΚΑΣΙΟ: Παναγία η Πορταΐτισσα Λευκασίου .

Οι Λευκάσιοι ( Τσορωταίοι ) γιόρτασαν /τίμησαν σήμερα Τρίτη της Διακαινισήμου το ομώνυμο εξωκκλήσι τους, κατά το αγιορείτικο Τυπικό της ιεράς μονής Ιβήρων.

Το εξωκκλήσι πρωτολειτούργησε το 2002 και Κτήτωρ είναι ο Σύλλογος Λευκασίων με την αρωγή του ιερού ναού αγ Δημητρίου .

Η ιδέα και η προτροπή οικοδόμησής του ήταν του Δρ Δημ. Σταθακόπουλου, με αφορμή επίσκεψή του στην μόνη Ιβήρων το 1997 όταν μελετούσε τα αρχεία της μονής . Εκεί έμαθε για την ιστορία της μονής και της σεπτής Εικόνας, καθώς και για τη μεγάλη μορφή της μοναστικής πνευματικής ζωής , τον εκ Λευκασίου Γέροντα Αθανάσιο Ιβηρίτη ( κατά κόσμον Αθανάσιο Τσούνη / Καραλή που εκοιμήθη το 1972 ) .

Στη μνήμη του Γέροντα και προς τιμήν της ιερής Εικόνας οικοδομήθηκε το εν λόγω εξωκκλήσι , μάλλον το μοναδικό στα Καλαβρυτοχώρια αφιερωμένο στην Παναγία Πορταΐτισσα . Το εκκλησάκι είναι στην “Πόρτα ” / Είσοδο του Λευκασίου και λειτουργείται ετησίως κάθε Τρίτη της Διακαινισήμου και στα 9ήμερα της Παναγίας μετά το 15 Αύγουστο .

Ο Δρ Δημ. Σταθακόπουλος το 1997 οδοιπορώντας στο Άγιο Όρος, όταν μελετούσε τα αρχεία των ιερών μονών .

Η εποχή που εμπνεύστηκε την οικοδόμηση της Παναγίας Πορταΐτισσας Λευκασίου .

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή