Ο ταμπουράς του Μακρυγιάννη , είναι το θέμα που “τρέχει ” το Εθνικό μας Μουσείο με τα κειμήλια του 1821 

ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ: Αγγίζουμε την Ιστορία !

Ο ταμπουράς του Μακρυγιάννη , είναι το θέμα που “τρέχει ” το Εθνικό μας Μουσείο με τα κειμήλια του 1821

Για το πρόγραμμα αυτό και για το Πάντειο Πανεπιστήμιο, έπαιξε ο Καλαβρυτινός Δρ Δημήτριος Σταθακόπουλος με το δικό του αντίγραφο του Ταμπουρά του Μακρυγιάννη , που του κατασκεύασε ο Νίκος Φρονιμόπουλος το 2009,.

Η ηχογράφηση αυτή, θα συνοδεύει πλέον το έκθεμα του πρωτότυπου Ταμπουρά στο εν λόγω Μουσείο ( μεγάλη τιμή να επιλεγεί να παίξει ο Δημ. Σταθακόπουλος για να μείνει ιστορικά η ηχογράφηση αυτή , ενώ υπάρχουν τόσοι αξιόλογοι μουσικοί πανελληνίως ). Παίζει με φτερό, αντί για πένα και με εναλλαγές κουρδισμάτων. Επίσης δεν παίζει επιτηδευμένα βιρτουόζικα, σαζίστικα , μοντέρνα , ή αλά Τούρκα, αλλά παίζει όπως έπαιζαν οι πρόγονοί μας στα Καλαβρυτοχώρια και τον δίδαξε ο Νονός του απο το Λευκάσιον Φώτης Μπερτσουκλής που έπαιζε λαούτο, λαουτοκιθάρα και λαϊκή κιθάρα.

Επιμέλεια ηχογράφησης, Ανδρομάχη Γκαζή, Επίκουρη καθηγήτρια μουσειολογίας, Παντείου Πανεπιστημίου, και φοιτητές, στα πλαίσια της εργασίας «Ιστορίες πίσω από την Ιστορία», που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο τον Ιούνιο του 2017. Ακούγονται οι μελωδίες: «Κάτω στην άκρη του γιαλού» «Κάτω στου βάλτου τα χωριά» «Αμάραντος» «Λάλησε κούκε μ’, λάλησε» «Τούτο το καλοκαιράκι»

Το έργο : «Αγγίζουμε την Ιστορία!», υλοποιήθηκε για τυφλούς και μερικώς βλέποντες επισκέπτες, σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος.

Έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μέσω του Cultural Heritage Without Borders Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, και του Balkan Museum Network.

Δημήτριος Σταθακόπουλος,

Δρ Παντείου Πανεπιστημίου κοινωνιολογίας της ιστορίας Οθωμανικής περιόδου – Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών ( ΕΤΕΜ ) του Πανεπιστημίου Πειραιά ( ΠΑ.ΠΕΙ ) – Μέλος Δ.Σ και ιστορικός – Νομικός Σύμβουλος του Ομίλου απογόνων Αγωνιστών 1821 & ιστορικών γενών της Ελλάδος – Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής ( μαϊστωρ ) / Μουσικολόγος – Μέλος Δ.Σ της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή