Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, έγινε η επίσημη ένταξη της παραδοσιακής ενδυμασίας του «Βρακοφόρου του Αιγαίου» στην Προεδρική Φρουρά.

Η ενδυμασία θα φέρεται από τους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς σε επετειακές εκδηλώσεις και σε ημέρες μνήμης και τιμής κατά περίπτωση, μετά από ανάλογη έγκριση του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Δημήτρης Σταθακόπουλος: “Τεράστια τιμή για εμένα”.

“Με δική μου ιστορική τεκμηρίωση που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί της πολιτιστικής ομάδας Αρχιπέλαγος, η Προεδρική φρουρά ενέταξε τη νησιώτικη βράκα στις επίσημες στολές της, όπως με ενημέρωσε ο φίλος απόγονος αγωνιστών του 1821 , Υδραίος John Sahinis !
* Το γεγονός αυτό έρχεται να συμπληρώσει τις δράσεις μου για τον Ταμπουρά του Μακρυγιάννη, του Φώτου Τζαβέλα ( Κώστας Τζαβέλλας ) το λαούτο του Πλαπούτα και τη Μοραΐτικη λύρα με δοξάρι, που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται με τους φίλους μου : Νίκος Φρονιμόπουλος, γιωργος καρανδρεας, Giannis Tsoulogiannis ( Μιχ.Θεοφιλάκος )”.

Από fb- Dimitris Stathakopoulos

Το διαβάσαμε στον   www.ekirikas.com

Ενταξη παραδοσιακής ενδυμασίας του «Βρακοφόρου του Αιγαίου» στην Προεδρική Φρουρά

(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

ΑΘΗΝΑ. Παρουσία της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, έγινε η επίσημη ένταξη της παραδοσιακής ενδυμασίας του «Βρακοφόρου του Αιγαίου» στην Προεδρική Φρουρά, όπως επεσήμανε σε ανακοινωθέν της η Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος», η οποία είχε καταθέσει και σχετικό αίτημα-πρόταση.

Η ενδυμασία θα φέρεται από τους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς σε επετειακές εκδηλώσεις και σε ημέρες μνήμης και τιμής κατά περίπτωση, μετά από ανάλογη έγκριση του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Κατά την έναρξη της τελετής, τη Δευτέρα 20 Μαΐου, καλωσόρισε την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους προσκεκλημένους, ο Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς Συνταγματάρχης (ΠΖ) κ. Ροδόλφος Δημητρόγλου και αναφέρθηκε εν συντομία στην πορεία των διαδικασιών, από το αρχικό αίτημα-πρόταση της «Αρχιπέλαγος» για την ένταξη του «Βρακοφόρου του Αιγαίου» στην Προεδρική Φρουρά, μέχρι σήμερα.

Εν συνεχεία ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας, Αντιπτέραρχος (Ι) κ. Γρηγόρης Πρεζεράκος ανήγγειλε επισήμως την ένταξη της στολής και κάλεσε τον κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο από την Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος» στο βήμα.

(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε με διαφάνειες την τεκμηρίωση και τις ιστορικές αναφορές της ενδυμασίας, για να καταλήξει στην τελική πρόταση του «πως»” είναι η στολή πλέον, που εντάσσεται στην Προεδρική Φρουρά. Καταλήγοντας προς την Α.Ε. τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αγκάλιασε την όλη προσπάθεια είπε:

«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε, νοιώθω ιδιαίτερα ευλογημένος που αξιώθηκα να ζήσω αυτή τη στιγμή! Όταν πριν από δύο χρόνια μερικά μέλη από την Πολιτιστική Ομάδα ‘Αρχιπέλαγος’ σας επισκεφθήκαμε στο γραφείο σας και σας καταθέσαμε την πρότασή μας για την ένταξη της στολής του ‘Βρακοφόρου του Αιγαίου’στην Προεδρική Φρουρά, είχαμε την ελπίδα ότι οι αγώνες των μπουρλοτιέρηδων, των ναυμάχων αγωνιστών του 1821 θα εύρισκαν την αναγνώριση που τους αρμόζει …

»Οι απλοί νησιώτες του Αιγαίου, που ως άξιοι ακρίτες διαφύλαξαν την Ελληνικότητα και τις παραδόσεις τους, παρά την πολύχρονη κατοχή των νησιών μας από τόσους κατακτητές, θα εύρισκαν επιτέλους την εκπροσώπισή τους στο επίλεκτο αυτό σώμα της Προεδρικής Φρουράς. Και επιβεβαιωθήκαμε! Αγκαλιάσατε την πρότασή μας και σήμερα γράφετε/αι Ιστορία! Εκ μέρους της Πολιτιστικής Ομάδας ‘Αρχιπέλαγος’ και ως ‘κατ’ επιλογήν Δωδεκανήσιος’, σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την υλοποίηση αυτού του Εθνικού Στόχου, που ολοκληρώνεται με την χορηγεία εκ μέρους μας των δύο πρώτων στολών του ‘Βρακοφόρου του Αιγαίου’».

(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ακολούθησε η υπογραφή του σχετικού Πρακτικού, εκ μέρους της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος»από τον κ. Παπαδόπουλο και εκ μέρους του Στρατιωτικού Γραφείου από τον Αντιπτέραρχο (Ι) κ. Γρηγόρη Πρεζεράκο.

Στην συνέχεια ο εξοχότατος κ. Πρόεδρος πήρε τον λόγο:

«Κυρίες και Κύριοι, από σήμερα, οι ‘Βρακοφόροι του Αιγαίου’ αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Προεδρικής Φρουράς. Αυτή η πρωτοβουλία συνιστά εκπλήρωση οφειλόμενου χρέους. Και το χρέος αυτό το οφείλουμε στους κατοίκους αγωνιστές του Αιγαίου. Σ’ εκείνους οι οποίοι αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση του Αιγαίου, αγωνίσθηκαν για την ένταξη του Αιγαίου στον Εθνικό μας Κορμό και αγωνίζονται ακόμα και σήμερα για την υπεράσπιση της Πατρίδας, των Συνόρων μας, της Κυριαρχίας μας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μας.

(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

»Σήμερα εμείς έχουμε χρέος να εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους. Και αυτή την σημασία έχει – αφού ευχαριστήσω το ‘Αρχιπέλαγος’ για την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε – η ένταξη των ‘Βρακοφόρων’ στην Προεδρική Φρουρά: Το ότι σήμερα εμπνεόμαστε από το παράδειγμα εκείνων για να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση τι σημαίνει για μας το Αιγαίο. Για μας, λοιπόν, τους Έλληνες το Αιγαίο είναι και πρέπει να είναι Θάλασσα Ειρήνης, Φιλίας, Συνεργασίας. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από μας. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι αυτή είναι η πρόθεσή μας».

Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, τα οποία οι γείτονες «αμφισβητούν ή ερμηνεύουν όπως θέλουν» και κατέληξε λέγοντας ότι «… Γιατί είμαστε οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε την αξία της Ειρήνης. Αλλά είμαστε και οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και η υπεράσπιση της Ελευθερίας. Αυτό μας ενέπνευσαν οι πρόγονοί μας, οι Βρακοφόροι του Αιγαίου, οι Αγωνιστές του Αιγαίου. Και αυτή την παρακαταθήκη, σας διαβεβαιώ, θα την τιμήσουμε στο ακέραιο».

Ακολούθησαν αναμνηστικές φωτογραφίες με τον «Βρακοφόρο του Αιγαίου».

Εκτός της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου, του Διευθυντή του Στρ. Γραφείου της Προεδρίας Αντιπτεράρχου (Ι) κ. Πρεζεράκου και του Διοικητού της Προεδρικής Φρουράς Συνταγματάρχη (ΠΖ) κ. Δημητρόγλου, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους :

Ο Γ.Γ. Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρεσβης ε.τ. κ. Γεώργιος Γεννηματάς,

η Διευθύντρια Ιδιαίτερου Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ελεωνόρα Βλάϊκου,

η Διευθύντρια Διοικητικών Υποθέσεων κ Μυρτώ Τσίγγα

από το Νομικό Γραφείο ο κ. Μαρκόπουλος

ο Γ.Γ. AHEPA HELLAS κ. Παν. Ριζόπουλος

ο Γ.Γ. Του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος Αρχιπλοίαρχος ε.α. κ. Ι. Λιναρδάκης

ο Απόγονος Αγωνιστή 1821 και Πρόεδρος Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών κ. Ι. Σαχίνης

ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς κ. Ι. Φραγκούλης

ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων κ. Α. Κουζούπης

Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Αιγαιακών συλλόγων και σωματείων, καθηγητές, δημοσιογράφοι και φυσικά πολλοί φίλοι και μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος».

Πηγή: «Αρχιπέλαγος».
Πηγή: «Αρχιπέλαγος».
Πηγή: «Αρχιπέλαγος».
Πηγή: «Αρχιπέλαγος».

Ο χαιρετισμός του κ. Παυλόπουλου στην εκδήλωση

Κυρίες και Κύριοι,

Από σήμερα, οι «Βρακοφόροι του Αιγαίου» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Προεδρικής Φρουράς. Αυτή η πρωτοβουλία συνιστά εκπλήρωση οφειλόμενου χρέους. Και το χρέος αυτό το οφείλουμε στους κατοίκους αγωνιστές του Αιγαίου. Σ’ εκείνους οι οποίοι αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση του Αιγαίου, αγωνίσθηκαν για την ένταξη του Αιγαίου στον Εθνικό μας Κορμό και αγωνίζονται ακόμα και σήμερα για την υπεράσπιση της Πατρίδας, των Συνόρων μας, της Κυριαρχίας μας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μας.

Σήμερα εμείς έχουμε χρέος να εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους. Και αυτή την σημασία έχει – αφού ευχαριστήσω το «Αρχιπέλαγος» για την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε – η ένταξη των «Βρακοφόρων» στην Προεδρική Φρουρά: Το ότι σήμερα εμπνεόμαστε από το παράδειγμα εκείνων για να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση τι σημαίνει για μας το Αιγαίο. Για μας, λοιπόν, τους Έλληνες το Αιγαίο είναι και πρέπει να είναι Θάλασσα Ειρήνης, Φιλίας, Συνεργασίας. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από μας. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι αυτή είναι η πρόθεσή μας. Ύστερα από τον καθορισμό των συνόρων κάθε Κράτους, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, έχουμε όλοι χρέος να σεβασθούμε τους κανόνες του. Γιατί η φιλία και η καλή γειτονία προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό, τον ειλικρινή σεβασμό, του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτουν τον σεβασμό, επίσης, και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει βεβαίως την Επικράτεια, τα Σύνορα και την Κυριαρχία της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως ταυτοχρόνως την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay – όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω –είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay. Διότι η Συνθήκη αυτή παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους.

Κατόπιν τούτου, κωδικοποιώ αυτά που είναι η αυταπόδεικτη αλήθεια: Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε στο Αιγαίο ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβασθούν Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθούν την Κυριαρχία, τα Σύνορα, το Έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σ’αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση. Το λέγω αυτό διότι η υπεράσπιση αυτών των Αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Θα το κάνουμε όμως, πολύ περισσότερο, γιατί σήμερα πια δεν είμαστε μόνοι μας. Διότι, αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και την συμπαράστασή τους, όπως επίσης την συμπαράσταση του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς την γείτονα Τουρκία. Και το λέμε και για το δικό της συμφέρον. Γιατί είμαστε οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε την αξία της Ειρήνης. Αλλά είμαστε και οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και η υπεράσπιση της Ελευθερίας. Αυτό μας ενέπνευσαν οι πρόγονοί μας, οι Βρακοφόροι του Αιγαίου, οι Αγωνιστές του Αιγαίου. Και αυτή την παρακαταθήκη, σας διαβεβαιώ, θα την τιμήσουμε στο ακέραιο.

Το διαβάσαμε στο «Εθνικός Κήρυξ»