Ως αφιέρωμα στη μέρα τη σημερινή!..γράφει ο Θεόδωρος Θανόπουλος

“… Ο πόλεμος… Το νέο μαθεύτηκε γρήγορα κι εξαπλώθηκε. Μικροί, μεγάλοι, νέοι, γέροι, άνδρες και γυναίκες, γύρω από τα ραδιόφωνα να ακούσουν όλα εκείνα, που δεν ήσαν και τόσο ευχάριστα. Η είδηση από τη βροντερή φωνή του εκφωνητή ακούγονταν λες ως πρώτο σάλπισμα και φτεράκαγε στον αέρα λέγοντας : «Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 05:30 πρωινής της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους».

Κι αμέσως μετά ακολουθούσε η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
… Όπως και παντού έτσι κι εδώ άρχισε η ανησυχία να μετατρέπεται σε δόσιμο, η αγωνία σε χρέος, η αβεβαιότητα σε καθήκον. Υπήρχε ανεξήγητος ενθουσιασμός. Μες στην καρδιά και την ψυχή του Έλληνα φυσούσε ένας εθνικός άνεμος, γεμάτος πατριωτική έξαρση, που στο πέρασμά του γινόταν θύελλα αγανάκτησης κι αποφασιστικότητας. Και κείνο το Πραγματικό Ελληνικό Μεγαλείο, άστραψε, βρόντησε, έλαμψε κι έβγαλε την περιφρόνηση στην απειλή του θανάτου. Παντού έβλεπες νέους, μεσόκοπους, ηλικιωμένους, όλους να τρέχουν με μια ευχάριστη, ανταγωνιστική διάθεση προσφοράς, για την υπεράσπιση του Δικαίου, της Πατρίδας και της Λευτεριάς, με ένα κέφι αλλιώτικο, αλλόκοτο, πανηγυρίζοντας, λες κι αφορούσε ένα χαρούμενο γεγονός κι όχι την κήρυξη του πολέμου.

Ο Νικόλας πρώτος και καλύτερος στο κάλεσμα του χρέους και της Πατρίδας. Δεν πρόλαβε σχεδόν ούτε μέρα να χαρεί την καινούρια του ζωή με τη Φωτούλα. Αμέσως στο μέτωπο.

… Δεν ξαναγύρισε!.. Με το αίμα του, όπως και τόσων άλλων ηρωικών, Ελλήνων, αγωνιστών, έγραψαν την ένδοξη ιστορία τους Έπους του ’40.

Κι η Φωτούλα… έμεινε με την ανάμνηση του ενός και μοναδικού βραδιού. Χήρα για πάντα. Δεν ξαναπαντρεύτηκε, πιστή στη μνήμη του άνδρα της ∙ της μόνης αγάπης!..”

( Μικρό απόσπασμα από το διήγημά μου : “Ή βάρβαρη, ναζιστική δολοφονία της πρώτης Αγάπης”, που αναφέρεται στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943)

Ο Θεόδωρος Γ. Θανόπουλος είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός,τ. Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με καταγωγή από τα Καλάβρυτα.

 

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή