Πότε αναμένεται τελικά να αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια

Οι οικονομολόγοι συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα αυξήσει για πρώτη φορά τα επιτόκια από το υφιστάμενο ιστορικό χαμηλό του -0,40% στο -0,20% το τέταρτο τρίμηνο του έτους
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να περιμένει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους για να αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων της, αργότερα δηλαδή από ό,τι αναμενόταν μόλις τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι ανέφεραν επίσης ότι οι πιθανότητες ύφεσης στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί.

Μέχρι τώρα, όλα έδειχναν πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων το Δεκέμβριο (QE), η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε μια αύξηση των επιτοκίων της το τρίτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την καθοδήγηση της ΕΚΤ.

Ωστόσο, ένα «μπαράζ» από αδύναμα δεδομένα – συμπεριλαμβανομένων των ειδήσεων ότι η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, σχεδόν πέρασε ξυστά από μια ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους – υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην εν λόγω δημοσκόπηση υποβαθμίζουν, έτσι, τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου.

Μολονότι θα αποφευχθεί μάλλον η ύφεση φέτος, αναμένεται πως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα είναι βαθύτερη από τις προβλέψεις και μια περαιτέρω κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου θα είναι αρκετή για να προκαλέσει μια ήπια ύφεση», εκτιμά ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της Capital Economics.

Οι οικονομολόγοι συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα αυξήσει για πρώτη φορά τα επιτόκια από το υφιστάμενο ιστορικό χαμηλό του -0,40% στο -0,20% το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή