Πρόταση δημιουργίας πρότυπου, θεματικού «Καλαβρυτινού χωριού 1821»

Πρόταση δημιουργίας πρότυπου, θεματικού «Καλαβρυτινού χωριού 1821».

Μια Ιδέα του Δρ Δημ. Σταθακόπουλου, πνευματικά κατοχυρωμένη δυνάμει της

υπ’ αριθμ. 21995/ 29.07.2009 πράξης της συμβολ. Πειραιά Αννας Παναγοπούλου-Καλλίτση, η οποία έχει εγκριθεί από το Δ.Σ της Παγκαλαβρυτινής Ενωσης ( 2010 ) και το Δ.Σ του Δήμου Καλαβρύτων ( 2011 ) , έχει δημοσιευθεί πάμπολλες φορές ( ίσως και 10 ) στον ευρύτερο Καλαβρυτινό Τύπο,  πλην όμως ακόμα δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα υλοποίησης .

Το 2013 η Περιφέρεια απάντησε πως ο μόνος φορέας που μπορεί να το υλοποιήσει είναι ο Δήμος,

ή άλλος Πολιτιστικός φορέας της περιοχής.

ΡΩΤΑΜΕ : Πότε θα έρθει η  ώρα υλοποίησης ; Πέρασαν 9 χρόνια από την κατάθεση της ιδέας  και 7 από την έγκρισή της .

Θα γίνει μελέτη από κάποιον Καλαβρυτινό Φορέα ούτως ώστε να ενταχθεί σε κάποιο υλοποιήσιμο πρόγραμμα η ωραία αυτή ιδέα που θα έπρεπε να είναι 1η σε προτεραιότητα ;

            

                Είχε προτείνει και δημοσιεύσει πάμπολλες φορές ο κ. Δ.Σταθακόπουλος:

« Στα πλαίσια της προβολής και της αναθέρμανσης της ιστορικής μνήμης και του ρόλου της επαρχίας Καλαβρύτων στην επανάσταση του 1821, καθώς και στα πλαίσια της αέναης  διαπαιδαγώγησης των νέων και όχι μόνον, σε αξίες όπως ο αγώνας, η ελευθερία, η ιστορία, η παράδοση, προτείνονται τα εξής:

  • Σε δημοτικό χώρο, επιλογής του Δήμου Καλαβρύτων, με αυτοχρηματοδότηση, κονδύλια της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ή εν γένει κρατικά, ΕΣΠΑ, χορηγίες καθώς και δωρεές, να οικοδομηθεί μια

«κατασκήνωση», της οποίας ο ευρύτερος χώρος και τα κτίσματα, θα αναπαριστούν ένα πρότυπο – τυπικό Καλαβρυτινό χωριό της περιόδου των αρχών του 19ου αιώνα (1800 – 1830), ενώ  διάσπαρτα στο χώρο θα υπάρχουν και άλλα καταλύματα , όπως κονάκια και λημέρια αγωνιστών, καθώς και μεϊντάνια (πλατείες, αλάνες, ανοιχτοί χώροι).

  • Στο χώρο αυτό, όπως προαναφέρθηκε, θα δημιουργηθούν καταλύματα για την διαμονή επισκεπτών (αλλά και του προσωπικού συντήρησης και οργάνωσης του χωριού), στα οποία θα ενδιαιτούνται είτε δωρεάν, είτε έναντι χαμηλού τιμήματος, – για λίγες ώρες, ή και ημέρες -, θα υπάρχει μόνιμος μουσειακός χώρος αντικειμένων ( πρωτοτύπων , ή απομιμήσεων/ replica ) του αγώνα, ειδών λαϊκής τέχνης, παλαιών φωτογραφιών κ.λ.π. Επίσης μόνιμη αίθουσα σεμιναρίων – διδασκαλίας, όπου ειδικοί « δάσκαλοι » θα διδάσκουν τους επισκέπτες, με σύγχρονα τεχνολογικά οπτικοακουστικά μέσα ( κομπιούτερ, προτζέκτορες, τρισδιάστατες εικονικές πραγματικότητες  κ.λ.π ), τα γεγονότα της επανάστασης στην επαρχία Καλαβρύτων, ακόμα και λαογραφικά στοιχεία όπως η Στύγα ή λογοτεχνήματα όπως ο Τάσος και η Γκόλφω, ή θέματα περιβάλλοντος κ.λ.π.

 

  • Πλέον των παραπάνω, οι επισκέπτες ( σχολεία, φοιτητές, ομάδες, παιδιά, νέοι, μεγάλοι κ.λ.π ) θα μπορούν να διασκεδάσουν μαθαίνοντας και με τις εξής δραστηριότητες, οι οποίες αναφέρονται

 

              ενδεικτικά και όχι περιοριστικά :

α) Αναπαραστάσεις, τοπικών μαχών ( Χελωνοσπηλιά, Φροξυλιά, ύψωση του λαβάρου στην Αγία Λαύρα, μάχη Καλαβρύτων, μάχη Μ. Σπηλαίου κ.λ.π ), είτε με την μορφή παιχνιδιού, ακόμα και με το σύστημα paint ball, είτε με την μορφή απλού κυνηγητού για τα παιδάκια, είτε μέσω ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε τρισδιάστατες οθόνες κ.ο.κ

β) Διαβίωση σε κονάκια, ή λημέρια, οπλογνωσία (καριοφιλιού και ξιφών), ενδυματολογία εποχής ( φουστανέλες, τσαρούχια κ.λ.π ) καθώς και μαγειρική και διατροφή εποχής.

γ) Περιβάλλον, ζωοτεχνολογία, γεωπονική κ.λ.π, δηλαδή επαφή με την φύση, διαβίωση εντός της, σεβασμός στα είδη της, εξοικείωση με ζώα όπως το πρόβατο, η κατσίκα, το άλογο, το γαϊδούρι, τα φυτά και τα βότανα. Πορείες στο Χελμό, Στύγα, ιππασία, επίσκεψη και γνώση για το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, χιονοδρομίες τον χειμώνα και πέρασμα του Βουραϊκού.

δ) Επισκέψεις και ενημερώσεις αναφορικά με τις ιερές μονές Αγ. Λαύρας και Μ. Σπηλαίου , του πύργου του Τρεμουλά, της Παλαιολογίνας και φυσικά του λόφου εκτέλεσης Καπή, σε συνδυασμό με το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

ε) Σεμινάρια παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών μουσικών οργάνων που χάνονται ( π.χ ταμπουράς, ζουρνάς, νταούλι, λαούτο, σαντούρι, βιολί κ.λ.π ) , καθώς και χορών σε συνδυασμό με συχνές συναυλίες και διαγωνισμούς παραδοσιακής μουσικής – χορού.

    • Η κατασκευή του έργου (θεματικό χωριό και περιβάλλον χώρος), θ’ ανατεθεί μέσω διαγωνισμού, σε κατασκευαστική εταιρεία με μηχανικούς και αρχιτέκτονες που θα έχουν αισθητική και συνείδηση της ιστορικότητας του τόπου και θα είναι «ειδικευμένοι» σε κτίσματα  εποχής και θεματικά χωριά.

 

  • Η διαχείριση της «κατασκήνωσης» (θεματικού Καλαβρυτινού χωριού του 1821) θα πρέπει να παραμείνει ΕΣΑΕΙ στον ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και να μην μετακυλήσει σε ιδιώτες, ο οποίος Δήμος θα ασκεί τις διαχειριστικές πράξεις είτε μέσω της Δ.ΕΠ.ΚΑ, είτε μέσω μιάς Μ.Κ.Ο, με συμβούλιο στο οποίο πάντοτε θα είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος Καλαβρύτων, καθώς και ο εκάστοτε Πρόεδρος της ΠΓΚ Ένωσης, μαζί με άλλα τρία ( 3 ) μέλη της επιλογής τους, ήτοι 5μελές Δ.Σ. Το Δ.Σ θ’ ασκεί τα καθήκοντά του με την αρωγή λογιστή εγνωσμένου και κοινώς αποδεκτού κύρους, Δ/ντή διοίκησης και προσωπικού ( manager ), υπεύθυνο διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων, καθώς και ειδικών επιστημόνων συμβούλων για κάθε θεματική (π.χ: ιστορικούς, λαογράφους, μουσικούς, κ.λ.π ), ενώ τα έσοδα από την διαμονή των επισκεπτών, τις χορηγίες, τις επιδοτήσεις, τις δωρεές κ.λ.π, θα χρησιμοποιούνται για συντήρηση του «Καλαβρυτινού χωριού 1821» (διακριτικός τίτλος της κατασκήνωσης, που θα πρέπει να αναρτηθεί εμφανώς στην είσοδο του χώρου) , μισθοδοσίες του προσωπικού και την αέναη ανάπτυξή του.

 

  • Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τύχουν της μέγιστης προβολής, τόσο από τον τοπικό τύπο και φορείς, όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο ΜΜΕ, αφ’ ενός λόγω της πρωτοτυπίας (δεν υπάρχει άλλο θεματικό ιστορικό χωριό πανελληνίως) , αλλά κυρίως για να καταδειχτεί η πρωτιά των Καλαβρυτινών (μεταξύ ίσων – primus ante pares), στην ιστορία, στους αγώνες, στις ιδέες, στη συλλογικότητα, στο μέλλον και στην προοπτική. Αν  πετύχει η ιδέα, θα βρεθούν πάμπολλοι χορηγοί και αρωγοί του έργου, που θ’ αναβαθμίσει και θα φέρει ξανά στο προσκήνιο την επαρχία Καλαβρύτων.»

 

Το μόνο που είχε ζητήσει ο κ. Δ.Σταθακόπουλος για τον εαυτό του ήταν/είναι να περιλαμβάνεται ως άμισθος Ιστορικός Σύμβουλος στο όλο εγχείρημα.

Παρακάτω συνημμένα το απαντητικό έγγραφο της Περιφέρειας το 2013.

Ξαναρωτάμε :

ως Καλαβρυτινοί, θα κάνουμε κάτι με το θέμα ;

πέρασαν ήδη πολλά χρόνια .  . .

Πρόταση δημιουργίας πρότυπου, θεματικού «Καλαβρυτινού χωριού 1821».

 Δημήτριος Σταθακόπουλος, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου κοινωνιολογίας της ιστορίας Οθωμανικής περιόδου – Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών ( ΕΤΕΜ ) του Πανεπιστημίου Πειραιά ( ΠΑ.ΠΕΙ ) – Μέλος Δ.Σ και ιστορικός – Νομικός Σύμβουλος του Ομίλου απογόνων Αγωνιστών 1821 & ιστορικών γενών της Ελλάδος – Δικηγόρος παρ‘ Αρείω Πάγω – Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής ( μαϊστωρ ) / Μουσικολόγος – Μέλος Δ.Σ της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή