Σεπτέμβρης-Μήνας Πανηγυριών: γράφει ο Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος

γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος

Σεπτέμβρης, ο μήνας του καινούργιου εκκλησιαστικού έτους, ο μήνας της έναρξης του σχολικού έτους, ο μήνας των πανηγυριών της επαρχίας Καλαβρύτων.

Βλασία, Τριπόταμα, Καλάβρυτα, Μαζέϊκα ήταν εκείνα τα χρόνια τα μέρη των εμποροζωοπανηγυριών, που ξεκίναγαν οι Βυσσωκιώτες και οι άλλοι να πάνε να πουλήσουν την πραμάτεια τους και οι συγχωριανοί μου είχαν πραμάτεια να πουλήσουν, γιατί εκείνα τα λιβάδια στον Κάκαβο, τα Αντρικέϊκα, στα Μουσταφαγέϊκα, στη Ρεβυθιά, έτρεφαν ζώα βόδια, γαϊδούρια, μουλάρια, άλογα που το τρίχωμά τους «γυάλιζε» από την περιποίηση με το κριθάρι και τη βρώμη. Οι «τσαμπάσηδες» με τις ρηχτές τσέπες στα παντελόνια, γιομάτες λεφτά περίμεναν να κάνουν το «παιχνίδι» τους ανιχνεύοντας τις πρώτες μέρες τις προθέσεις των ιδιοκτητών της πραμάτειας.

Σήμερα, δεν υπάρχουν αυτά, ούτε μουλάρια, ούτε βόδια, και, αν βρεις κανένα γαϊδούρι, στοιχίζει περισσότερο από ένα αυτοκίνητο ΤΟΥΟΤΑ.

Τότε όμως, στα Καλάβρυτα η εμποροζωοπανήγυρης κρατούσε «οχτώ μέρες» και από τις πωλήσεις της πραμάτειας οι συγχωριανοί μου και οι άλλοι ζούσαν τις οικογένειες και σπούδαζαν παιδιά.

Τούτες τις μέρες τα Καλάβρυτα βλέπει μόνο παράγκες συνήθως από ξένους με πραμάτεια, ενώ τότε έβλεπες στον κεντρικό δρόμο παράγκες από ντόπιους. Τον μακαρίτη το Φώτη τον Τέτοκα, τους Δροσαίους, πιο πάνω τους Παπαβασιλοπουλαίους, τον Κλούδιο (καλός άνθρωπος), χρόνια τσαγκάρης, επιχειρηματίας και συνεργάτης του συγχωρεμένου του θείου μου του Λούη του Κακογιάννη. Αγόραζες καλά παπούτσια, γαλότσες και ρούχα και «ξεχειμώνιαζες», σήμερα παρήγγειλα στον Αμερικάνο και στον Αλέξη τον Τερζή αν μου αγοράσουν κανένα «λαδάκονο» να τροχάω τα κουζινομάχαιρα και μούπαν ότι δεν βρήκαν, ή αν βρήκαν, το θεώρησαν ακριβό και δεν ήθελαν με ξοδέψουν, ο «Θεός και η ψυχή τους».

Γλέντια τότε, ατέλειωτα βράδια, ορχήστρες με τρανταχτά ονόματα, σήμερα όμως ο τρόπος της διασκέδασης άλλαξε, το λόγο τον έχει η νεολαία με τις επιλογές της.

Εύχομαι καλή επιτυχία στα πανηγύρια και στα γλέντια, να διατηρηθούν έστω και έτσι, να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, γιατί όπως μας πάνε και το ανίκανο πολιτικό σύστημα που μας φτώχυνε, να ξεχάσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας όχι, ψηλά το κεφάλι, είμαστε Καλαβρυτινοί.

Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος

Αντιστράτηγος ε.α.

Επίτιμος Υπαρχηγός ΕΛΑΣ

από το Σκεπαστό

foto: redlineagrinio.gr

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή