Τα όρια της ελευθερίας του τύπου. Πατρινός φωτορεπόρτερ ενάγεται γιατί φωτογράφησε μαθητές σε αγιασμό.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: Τα όρια της ελευθερίας του τύπου. Πατρινός φωτορεπόρτερ ενάγεται

γιατί φωτογράφησε μαθητές σε αγιασμό.

Τα όρια της ελευθερίας του τύπου σε σχέση με την προσωπικότητα ως αξία συζητούνται με διάφορες αφορμές. Αλλά η δίκη που έγινε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο, δεν έχει προηγούμενο. Πατρινός φωτορεπόρτερ ενάγεται γιατί φωτογράφησε μαθητές σε αγιασμό, επειδή έτυχε η φωτογραφία, πολύ αργότερα και εν αγνοία του, να χρησιμοποιηθεί αστόχως, σαν «συνοδεία» ρεπορτάζ κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Η δίκη έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ανθρώπων του Τύπου, γιατί αντιλαμβάνονται ότι η νομοθεσία που αποσκοπεί στην εξειδίκευση της προστασίας δεδομένων, έχει γίνει υπερβολική και επικίνδυνη. Καταντά μάλιστα να λειτουργεί λογοκριτικά. Ήδη, και μετά την αγωγή (και μήνυση) που δέχθηκε ο φωτορεπόρτερ Χρήστος Κοσμάς από κηδεμόνες των ανηλίκων, συνάδελφοί του σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν καλούνται από τους αρχισυντάκτες να φωτογραφήσουν εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν παιδιά. Ακόμα και αν πρόκειται για εθιμοτυπικές δραστηριότητες απολύτως αθώου χαρακτήρα. Πολλοί ανησυχούν ακόμα και για το Καρναβάλι των Μικρών: Πώς ξέρεις ποιός γονιός συναινεί στη φωτογράφηση και ποιός όχι; Πώς μπορεί να δεσμεύσει ο φωτορεπόρτερ τη διεύθυνση του ΜΜΕ με το οποίο συνεργάζεται για ορθή και δεοντολογική χρήση των φωτογραφιών;

Ήδη τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν στο ακροατήριο, από τον συνήγορο του εναγομένου Τάκη Παπαδόπουλο, τον γνωστό φωτορεπόρτερ Μενέλαο Μιρίλλα που κάνει καριέρα στην Αθήνα και τον βουλευτή Αχαΐας και πρώην υφυπουργό Παιδείας Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας, από ευαισθησία: Η επίμαχη φωτογραφία ελήφθη κατά την επίσκεψη του ίδιου του Θ. Παπαθεοδώρου ως υφυπουργού στο σχολείο, και η παρουσία του Τύπου στον αγιασμό έγινε με πρόσκληση που απευθύνθηκε στα ΜΜΕ υπηρεσιακά.

Όπως είπαν συνήγορος και μάρτυρες στο Μονομελές:

Ένας αγιασμός για τον οποίο απευθύνονται προσκλήσεις, αποτελεί δημόσια εκδήλωση. Από την πρόσκληση προς τα ΜΜΕ τεκμαίρεται συναίνεση των γονέων για λήψη φωτογραφικού υλικού.

Επειδή, ακόμα και το ίδιο το σχολείο είχε αναρτήσει φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του όπου ενδεχομένως θα μπορούσε μια κακή χρήση φωτογραφίας, ασφαλώς να προκαλέσει ηθική βλάβη, παρομοίως και στην προκείμενη περίπτωση που τη χρήση την έκανε δημοσιογραφική διαδικτυακή επιχείρηση που είχε πρόσβαση στις φωτογραφίες του πρακτορείου με το οποίο συνεργαζόταν ο Χ. Κοσμάς.

Δεν ενεπλάκη ο φωτογράφος, ούτε ρωτήθηκε.

Ούτε δικαιούτο να ερωτηθεί, αφού η συνεργασία του σταματά στην παράδοση των φωτογραφιών που του παραγγέλλονται.

Εν προκειμένω, πράγματι, η χρήση ήταν αντιδεοντολογική. Η φωτογραφία εικονογράφησε ρεπορτάζ για την κοινωνική ένδεια, και όντως μπορούσε να συσχετίσει τα συγκεκριμένα παιδιά με το ρεπορτάζ, κάτι που έθιξε την οικογένεια.

Επειδή, η δικαστική περιπέτεια του άτυχου βιοπαλαιστή φωτογράφου έχει σαν βάση τη νομοθεσία για προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, στα οποία εμπίπτουν στοιχεία περί την προσωπικότητα, την υγεία, τις αντιλήψεις, το θρήσκευμα των πολιτών.

Καλείσθε να απαντήσετε:

  1. Για πόσο χρόνο ακόμα θα επιτρέπετε δια της αδράνειας ή της έλλειψης πολιτικής βούλησης αυτές οι γενικές, προκαταβολικές απαγορεύσεις να αγκυλώνουν την ελευθερία του Τύπου;
  2. Πιστεύετε ότι δεν αρκούν οι διατάξεις περί προσβολής προσωπικότητας, δυνάμει των οποίων μια χαρά μπορεί να κρίνει ο φυσικός δικαστής εάν η λειτουργία του Τύπου έβλαψε αθέμιτα έναν πολίτη να τιμωρηθεί, εάν πάλι εμμένετε τότε πως απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι ο δικαστής καταργείται και αποφαίνεται ο νόμος μόνος του ψυχρά και κατά γράμμα και τότε πώς μπορεί και πώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Τύπος;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή