Το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα!! γράφει ο Κωνσταντίνος Κατσιάρης

Το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα!!

Για τις ψυχές των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, από τον Γερμανικό στρατό, στο χωράφι του Καπή, στα Καλάβρυτα, επραγματοποιήθη εκδήλωσις Τιμής και Μνημοσύνης, στις 3 Δεκεμβρίου 2017, στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου Αττικής.

Εμπνευστές της μνημοσύνης και Τιμής, των υπέρ Πατρίδος εκτελεσθέντων, ήταν οι Πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, κ. Τσενές Σωτήριος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Αθήνας και ο κ. Σμυρνής Δημήτριος της Ενώσεως Πελοποννησίων Αμαρουσίου, δεδομένου επίσης ό,τι είναι και Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμαρουσίου.

Η Ανταπόκρισις των Συνελλήνων ήταν μεγάλη. Και είναι ζητούμενον να παρευρίσκονται και πολλοί άλλοι, μη Καλαβρυτινοί, γιατί Το Καλαβρυτινό  Ολοκαύτωμα, είναι χρυσή σελίδα στις Δέλτους της Ελληνικής Ιστορίας. Είναι συνέχεια του Μαραθώνα, της Σαλαμίνας, του 1821, του όχι του 1940, με τιμήματα τις καταστροφές της Πατρίδος και την ροή ποταμών Ελληνικού αίματος.

Έτσι η παρουσία κάθε πατριώτη είναι επιβεβλημένη, για την ηρεμία των ψυχών των κεκοιμημένων σκοτωμένων ανθρώπων μας.

Η θυσία των Καλαβρυτινών, θα είναι άσβεστος ανά τους αιώνας. Με το σύνθημα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ».

Και αυτή η εκδήλωσις, ήταν ένα  χρέος όλων μας να είμεθα παρόντες. Ήταν λιτή και συγκινητική.

Αξίζουν τα Εύγε και τα συγχαρητήρια στους Προέδρους κ.κ. Τσενέ Σωτήριο και Σμυρνή Δημήτριο και τα μέλη των Δ/Σ των δύο συλλόγων, όπου εκοπίασαν για την πραγματοποίησιν της ωραίας εκδηλώσεως.

Ο Τρόπος διοργανώσεως ήταν επιτυχής και θεωρώ ό,τι είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα διά όλους μας…

Γιατί στις επετείους των σημαντικών ιστορικών γεγονότων, πρέπει να υφίσταται ένας κοινός τόπος, ή ενότητα των συμμετεσχόντων, η ταπεινότητα και η πίστις στα ιδανικά και τις αξίες προς την Πατρίδα, την Ελλάδα μας. Να μην έχει τα χαρακτηριστικά των προσωπικών επιδείξεων, την υποβόσκουσα Πολιτικήν ανέλιξιν και την απαράδεκτην επίδειξιν των εγώ…

Τα ιστορικά γεγονότα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος έχουν καταγραφεί και θα γράφονται συνέχεια. Δεν θα παρασυρθώ να καταστώ ιστοριογράφος.

Τελειώνοντας:

Είχα από μικρός και έχω ένα διαρκές ερώτημα:

Γιατί ? ? ? την ώρα του χαλασμού, δηλαδή, όταν άρχισαν τα πολυβόλα των Γερμανών στρατιωτών τις ρίψεις σφαιρών στους αιχμαλώτους αμάχους Καλαβρυτινούς, ΔΕΝ ΕΥΡΕΘΗΣΑΝ ΠΕΝΤΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Λ.Α.Σ. , ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΕΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΑΤΟΦΥΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ Βελιά, ΑΠΟΣΤΑΣΙΣ ΕΥΘΕΙΑΣ -1500,00- ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΙΧΝΑΝ ΤΟΥΦΕΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΙΦΝΙΔΙΆΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΣΥΓΧΥΣΙΝ.

Εκτιμώ ό,τι θα εσωζόταν οι περισσότεροι από του μελλοθανάτους…

ΓΙΑΤΙ ???

Οι Αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. , ήσαν στις πλαγιές του Χελμού και έβλεπαν τους καπνούς και εγνώριζαν για τον χαλασμό και παρέμειναν άπραγοι και θεατές. ΓΙΑΤΙ ???

Πολλοί έχουν εκφρασθεί και κυρίως αριστεροί, ό,τι έπρεπε για χάριν τις «Αντίστασις» να θυσιασθούν και να προξενηθούν καταστροφές, από τους Γερμανούς.

Αλλοίμονον!! Αλλοίμονον!!  Να είναι η ανθρώπινοι ζωή τόσο φθηνή…

Στις ημέρες μας Παρόμοια γεγονότα κατεδαφίζουν την Ελλάδα μας και πάλιν επαναλαμβάνεται η ιδία συνταγή…

Και πάλι Συγχαρητήρια, εις τους κ.κ. Τσενέ Σωτήριο και Σμυρνή Δημήτριο.

«Ε’ις ο’ιωνός ’Άριστος ’Αμύνεσθαι περί Πάτρις»:

Παραγγέλλει, από τα πρωτινά χρόνια, ο ‘΄Ομηρος, τον οποίον προσπαθούν να σβύσουν από τις ψυχές των Ελληνοπαίδων, οι εντολοδόχοι εχθροί της Ελλάδος, εντός και εκτός αυτής…

Ο Γράφων, Κατσιάρης Κωνσταντίνος, Καλαβρυτινός.

 

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή