Με αφορμή την πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, ο Αχαιός δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας (πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης) Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί ξεκινούν επίσχεση εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους το αντίτιμο της επίσκεψης και θα διεκδικούν το ποσό που δικαιούνται, υποβάλλοντας το σχετικό παραστατικό στο Ταμείο τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ: “…από τις κατ’ εξακολούθηση καταστροφικές πολιτικές που ασκούνται στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές”.

Να σημειωθεί ότι παραμένουν κλειστές 50 κλίνες ΜΕΘ, η στελέχωση είναι κάτω των ορίων ασφαλείας και τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν υλικά και φάρμακα.

Οι 50 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έκλεισαν επειδή δεν ανανεώθηκε η σύμβαση των 190 εργαζομένων που απασχολούνταν στις ΜΕΘ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

Επιπλέον, από την απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα προκύπτει ότι φέτος μισθοδοτούνται 2.500 λιγότεροι υπάλληλοι στο ΕΣΥ σε σχέση με πέρυσι και συνολικά την τριετία 13.500 λιγότεροι υπάλληλοι.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ: “Οι κενές οργανικές θέσεις υπολογίζονται σε 30.000, με μία νοσηλεύτρια στη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών…”.

Οι ληξιπρόθεσμές οφειλές των Νοσοκομείων ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ. Τα Ταμεία τους είναι άδεια. Εφέτος η χρηματοδότηση υπογραμμίζεται ότι είναι μειωμένη 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι (1.150 δις ευρώ)”.

Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν Υγειονομικό υλικό, φάρμακα, αναστέλλονται χειρουργεία. Φέρνουν οι ασθενείς υλικά από το σπίτι τους. Οργανώνονται έρανοι από φορείς και προσωπικό για την προμήθεια υλικών στα Νοσοκομεία.

Κοντολογίς, η κατάσταση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας είναι πλέον δραματική, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά άνθρωπινες ζωές…»

550aa854-d8e9-4247-9fe1-b94ec9a9a121

Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.