Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς, με θέμα «Η καταστροφική πυρκαγιά της 9ης Ιουλίου κατέδειξε την άμεση και αδήριτη ανάγκη για καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον οικιστικό ιστό της Πάτρας», κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.
Στο περιεχόμενο της ερώτησης παρουσιάζεται σε αδρές γραμμές το μέγεθος της απειλής και της καταστροφής, ενώ ταυτόχρονα εξαίρεται η αυταπάρνηση όλων όσοι συνέβαλαν στην ανάσχεση και την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας, καθώς και στην εκκένωση του Καραμανδανείου Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών, του Γηροκομείου και του ιδρύματος «Μέριμνα».
Το επίδικο ζήτημα που θίγεται στα τελικά ερωτήματα, εκτός από τον απαιτούμενο άμεσο σχεδιασμό και τα άμεσα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, είναι αν υπάρχει «βραχυπρόθεσμη η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για περιμετρική πρόληψη πυρκαγιών με μπεκ «εκτοξευτήρες-πυραύλους» νερού».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,

Υγείας,

Εσωτερικών,

Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Θέμα: « Η καταστροφική πυρκαγιά της 9ης Ιουλίου κατέδειξε την άμεση και αδήριτη ανάγκη για καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον οικιστικό ιστό της Πάτρας» 

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και συχνότερα αποδέκτης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης με καταστροφικά καιρικά φαινόμενα όπως η περσινή κακοκαιρία «Daniel», με τη σταθερή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τα δάση μας και περιοχές εντός του αστικού ιστού.  

Μια τέτοια μεγάλη πυρκαγιά έπληξε την Πάτρα, η οποία ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, 9ης Ιουλίου 2024 σε αγροτοδασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Αρόης, και συγκεκριμένα στην περιοχή Γηροκομειού, μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες.

Εξαιτίας της σφοδρότητας και της επικινδυνότητας εκκενώθηκαν έγκαιρα και ορθά το Καραμανδάνειο – Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, το Γηροκομείο και το ίδρυμα «Μέριμνα». Μάλιστα στο «Καραμανδάνειο», η φωτιά έφθασε στον περιβάλλοντα χώρο του παιδιατρικού νοσηλευτικού ιδρύματος και σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής στην ταράτσα, ωστόσο, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και των εργαζόμενων του νοσοκομείου και των άλλων δύο δομών, που λειτούργησαν ταχύτατα και συντεταγμένα.

Η συνδρομή, επίσης, των εναέριων μέσων ήταν αυτή που βοήθησε καταλυτικά στη γρήγορη κατάσβεση και το νοσοκομείο όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ «σώθηκε στο και πέντε», αφού τα μέτρα πρόληψης, χωρίς να υποτιμούμε τη σφοδρότητα των φαινομένων, αποδείχθηκαν από ελλιπή έως ανύπαρκτα, με κίνδυνο την ασφάλεια παιδιών και ευάλωτων συμπολιτών μας, κρατικών υποδομών και περιοχών πρασίνου. 

Επειδή οι απειλές από τα φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική κρίση, όπως οι μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές, θα εντείνονται.

Επειδή στη χώρα μας υπάρχουν αγροτοδασικές εκτάσεις εντός και σε ευρύτερες περιοχές οικιστικού ιστού, όπως συμβαίνει στην Πάτρα

Επειδή οι εν λόγω δομές που απειλήθηκαν θα παραμείνουν στην ίδια γεωγραφική τοποθεσία.

Επειδή, όπως ορθά επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως ο χώρος από νέους κινδύνους.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί : 

  • Ποιος είναι ο άμεσος σχεδιασμός και τα μέτρα που θα ληφθούν μετά την αποτίμηση της κατάστασης, τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών όσο και την αποτροπή νέας πυρκαγιάς, ώστε σε κάθε περίπτωση να μην μπορεί η φωτιά να προσεγγίσει το κτίριο του Καραμανδανείου – Γενικού Νοσοκομείου Παίδων;
  • Υπάρχει βραχυπρόθεσμη η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για περιμετρική πρόληψη πυρκαγιών με μπεκ «εκτοξευτήρες-πυραύλους» νερού;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

 

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

 

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

 

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

 

Κεδίκογλου Συμεών

 

Κόκκαλης Βασίλειος

 

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)