Η έκθεση της Ξένιας Αραπάκη (Κεραμική και Ζωγραφική), οι παραστάσεις Καραγκιόζη σε Πάος και Λεχούρι και η θεατρική παράσταση «Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας» είναι οι τέσσερις επόμενοι σταθμοί των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων υπό τον τίτλο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024». 

Η αναδρομική έκθεση της Ξένιας Αραπάκη -όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων- «συνδυάζει το κεραμικό της έργο με το έργο της στη ζωγραφική αναδεικνύοντας τα κοινά σημεία στις δυο αυτές εκφάνσεις της τέχνης της. Από τη μια μεριά, το σχέδιο της που έχει πάντα μια γλυπτική διάθεση και την ώθησε να καταπιαστεί με τον πηλό και τον γύψο αλλά και να δώσει όγκο και κίνηση στη ζωγραφική σύνθεση. Από την άλλη μεριά, τη χρωματική παλέτα της η οποία εκμεταλλεύεται μια περιορισμένη γκάμα καθαρών χρωμάτων, από τα γαιώδη έως στις παρυφές του λευκού, για να αναδείξει τις αφαιρετικές συνθέσεις της στη ζωγραφική καθώς και την αφοσίωση της στην αφαίρεση παράλληλα με μια υπόσχεση λειτουργίας τους σκοπού στις κεραμικές φόρμες. Σημείο αναφοράς της διάδοσης του έργου της στο ευρύ κοινό αποτελεί η δημιουργία Εργαστηρίου Κεραμικής στην Κέρτεζη, φωτογραφικά και εικαστικά ενθύμια του οποίου θα παρουσιαστούν στην έκθεση». 

Η Ξένια Αραπάκη φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Γ. Μαυροειδή, Π. Τέτση και Δ. Μυταρά και απέκτησε τα πτυχία της Ζωγραφικής, της Κεραμικής και των Θεωρητικών Σπουδών. Εκπόνησε Διδακτορικό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Η έκθεση της θα φιλοξενηθεί στο Πέτρινο Κτίριο στα Καλάβρυτα, από τις 15 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου με ώρες λειτουργίας 11 π.μ. έως 2 μ.μ. και 6 μ.μ. έως 9 μ.μ.. 

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Πάους και την Παρασκευή 19 Ιουλίου -την ίδια ώρα- στην κεντρική πλατεία Λεχουρίου απ’ το Μαύρο Θέατρο Πάτρας θα παρουσιαστεί η παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο κόκκινος κουρσάρος», με είσοδο ελεύθερη. 

Επίσης, το Σάββατο 20 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας;», μια μαύρη κωμωδία του Γιάννη Σολδάτου σε σκηνοθεσία Άγγελου Δεληκάρη. 

Δυο λόγια για την παράσταση: «Ένα δωμάτιο! Λες και οι άνθρωποι αψηφούν την ύπαρξή τους μέσα σ’ αυτό… Το γεγονός, όμως, γίνεται ακόμα πιο τρομακτικό καθώς πέντε ήρωες συγκρούονται μεταξύ τους και μπλέκονται σ’ ένα τρελό γαϊτανάκι. Ένα μικρό λάθος του ενός, φτάνει για να φέρει την καταστροφή. Έπειτα, μένεις να παρακολουθείς, ν’ ακούς και να μαθαίνεις αποσβολωμένος. Μη το κάνεις! Φύγε! Αν, φυσικά, μπορείς… Δεν ξέρεις τίποτα! Δεν άκουσες τίποτα! Δεν είδες τίποτα! Εκτός κι αν αποφασίσει κάποιος να… να…».

Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης) οι Δημήτρης Πίτσος , Εύα Αγραφιώτη, Άγγελος Δεληκάρης, Μαρία Λώλα, Βασίλης Τριχάς. Στην αφήγηση ο Γιώργος Αλκαίος.