Τι αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας.

Η ανακοίνωση – κάλεσμα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας αναφέρει τα ακόλουθα:

Τη Δευτέρα, 19/2/2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του ΔΣ της ΕΙΝΑ με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Κατατέθηκε υπόμνημα με τις συνολικές διεκδικήσεις των Ιατρών του ΕΣΥ (επισυνάπτεται). Συζητήθηκαν τα εξής μείζονα θέματα:

  • Η συνέχιση των μετακινήσεων ιατρών μεταξύ Νοσοκομείων της 6ηςΥΠΕ. Συγκεκριμένα μετακινήσεις Παθολόγων από το ΓΝΠ «Αγ. Ανδρέας»  και το ΠΓΝΠ προς τα Νοσοκομεία Πύργου και Αιγίου, Γενικών Ιατρών από το ΚΥ Ακράτας προς το Νοσοκομείο Αιγίου, Ογκολόγου από το ΠΓΝΠ προς ΓΝΠ «Αγ.Ανδρέας», Παιδιάτρων σε Γ.Ν.Ζακύνθου, Αναισθησιολόγων από ΓΝ Πατρών σε Καραμανδάνειο, Βιοπαθολόγων από ΚΥ και Γ.Ν Πατρών σε Καραμανδάνειο. Η απάντηση του Διοικήτή ήταν ότι εφόσον συνεχίζουν να υπάρχουν κενά θα συνεχιστούν και οι μετακινήσεις.
  • Ζητήθηκε η άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων των Νοσοκομείων,οι τροποποιήσεις  των οργανισμών ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες καθώς και η προκήρυξη των κενών θέσεων της Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΠύργου ως «άγονες». Ο Διοικητής δεσμεύτηκε μόνο για προκήρυξη 2 μόνιμων θέσεων Ογκολόγου (μία για το ΓΝΠατρών και μία για το ΠΓΝΠ) καθώς και για μία θέση Παθολόγου στο ΓΝΑιγίου. Επίσης, ενημέρωσε πως θα ζητήσει την προκήρυξη των θέσεων του Γ.Ν.Πύργου ως «άγονες».Όσον αφορά στο λοιπό προσωπικό, τόνισε ότι θα προκηρυχθούν 4 θέσεις μόνιμου και 4 θέσεις επικουρικού προσωπικού Τεχνολόγων Ακτινολόγων για το ΠΓΝΠ.
  • Ζητήθηκε η άμεση επαναλειτουργία όλων των κλειστών αιθουσών χειρουργείου του νομού (7/22 για τα Νοσοκομεία Ρίου, «Αγ.Ανδρέα» και Αιγίου) με την πρόσληψη Αναισθησιολόγων και του απαιτούμενου Νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν υπήρξε καμία δέσμευση από μέρους του Διοικητή ο οποίος κινήθηκε στη ρότα του υπουργείου με τη διαφαινόμενη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.
  • Άμεση λύση του χωροταξικού θέματος του Γ.Ν. «Αγ. Ανδρέας» με σκοπό την πλήρη λειτουργία όλων των προβλεπόμενων οργανικών κλινών. Δεν υπήρξε σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε και πρόθεση για την υλοποίηση της κτιριακής αναβάθμισης από τη μεριά του Διοικητή.
  • Επαρκής στελέχωση της ΚΘΧ Κλινικής του ΠΓΝΠ ώστε να υπάρχει δυνατότητα για καθημερινή εφημεριακή κάλυψη.
  • Πλάνο για δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου ώστε να εξυπηρετείται σε αξιοπρεπείς συνθήκες ο πληθυσμός των ογκολογικών ασθενών.
  • Επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων <<Νοσημάτων θώρακος>>και 409 ως δημόσιες υγειονομικές δομές.

Δεν υπήρξε κάποια δέσμευση από την πλευρά της 6ης ΥΠΕ όσον αφορά στα τελευταία τρία θέματα, με το διοικητή -αναφερόμενος στις κλειστές δημόσιες δομές- για άλλη μια φορά να χρησιμοποιεί τις γνωστές προφάσεις όπως αυτή του στρατιωτικού κληροδοτήματος για το 409(που δεν εμπόδισαν την ανάθεση σε ιδιώτη βέβαια)και του κόστους για την επαναλειτουργία του Νοσημάτων Θώρακος, τη στιγμή που χαρίζονται δεκάδες φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και τράπεζες, που δαπανώνται υπέρογκα ποσά για Νατοϊκούς εξοπλισμούς. Τέλος, επιβεβαιώθηκε η επαναλειτουργία του Βηματοδοτικού Κέντρου του ΓΝΠατρών έως το τέλος του μήνα, κατόπιν και της άμεσης κινητοποίησης της ΕΙΝΑ μαζί με το σωματείο εργαζομένων  του νοσοκομείου, της Τριμελούς Επιτροπής Ιατρών του ΓΝΠατρών ,σωματείων και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Γίνεται εμφανές ότι οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης στη λογική του κόστους-οφέλους θα οδηγήσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση της υγείας με τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς που θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη εν όψει και της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων καθώς και την εκχώρηση διαφόρων νοσοκομειακών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Οι συνέπειες θα είναι τραγικές και για τους ίδιους τους γιατρούς που καλούνται να εργαστούν υπό συνθήκες εξαθλίωσης και πετσοκομμένους μισθούς όπως φαίνεται και από τις συνεχιζόμενες παραιτήσεις το τελευταίο διάστημα.Οι κινητοποιήσεις όπως αυτές για την επαναλειτουργία του βηματοδοτικού κέντρου,της προκήρυξης μόνιμων θέσεων για τη μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας  και αυτή για τη διάσωση του Καραμανδάνειου νοσοκομείου δείχνουν τον δρόμο,αυτόν  της συσπείρωσης με τα σωματεία εργαζομένων,τους συλλόγους ασθενών και αιτήματα την ενίσχυση του συστήματος υγείας με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης ,τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

Συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις και τον αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Υγεία και για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας!

  • Στηρίζουμε την απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ για τις 22/2/24. Συγκέντρωση στην πύλη του Γ.Ν.Πατρών «Αγ. Ανδρέας» την Πέμπτη 22/2/24 στις 11:00πμ.
  • Συνέντευξη τύπου του ΔΣ στα ΜΜΕ 22/2 στη 1μμ στο χώρο του ΓΝ  Πατρών
  • Όλοι στην απεργία στις 28/2 που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας!

Πηγή: pelop.gr