Εξιχνιάστηκαν 16 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών – Το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης υπερβαίνει τις 690.000 ευρώ.

Στην αποδόμηση συμμορίας Γεωργιανών που είχε ειδίκευση στο «άδειασμα» σπιτιών στην Αττική προχώρησαν τα στελέχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας πριν από μερικές ημέρες.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν πέντε Γεωργιανοί ενώ, όπως προέκυψε από την έρευνα, η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2021 και εμπλέκεται σε τουλάχιστον 16 διαρρήξεις, ενώ το παράνομο οικονομικό τους όφελος υπολογίζεται άνω των 690.000 ευρώ.

Ο ρόλος του αρχηγού

Ως «αρχηγός» εμφανίζεται ένας 44χρονος ο οποίος εκτός από τσιλιαδόρος ή φυσικός αυτουργός στις κλοπές, διατηρούσε και ηγετικό – συντονιστικό ρόλο.

Ήταν αυτός που ενημέρωνε τους φυσικούς αυτουργούς των διαρρήξεων για τις κινήσεις των περιοίκων έξωθι αυτών, αλλά και των ενοίκων που εισέρχονταν στην πολυκατοικία. Ενδεικτική είναι η περίπτωση διάρρηξης σε κεντρικό σημείο της Νέας Σμύρνης, που λόγω του έντονου θορύβου που επικρατούσε στο χώρο από τα διερχόμενα οχήματα, αυτός στάθμευσε το όχημά του πλησίον της υπό διάρρηξη οικίας και ενημέρωσε τηλεφωνικά τους συνεργούς του ότι σε περίπτωση που χαθεί η μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, αυτός θα πατήσει την κόρνα του οχήματός του για να τους ειδοποιήσει.

Επιπλέον, ο ίδιος τοποθετούσε «σημάδια» σε διάφορες οικίες και πραγματοποιούσε κατοπτεύσεις. Ενδεικτικά, υπήρξαν πολυκατοικίες στις οποίες είχε εισέλθει πάνω από είκοσι φορές, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο αφενός, την ευκολία παραβίασης των κεντρικών θυρών εισόδου λόγω των τεχνικών γνώσεων που κατείχε και αφετέρου, την ιδιαίτερη προσοχή που επεδείκνυε, αφού έλεγχε συνεχώς τις «υποψήφιες» οικίες, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το ενδεχόμενο αποτυχίας, τόσο για τον ίδιο όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.

Ακόμα, ήταν αυτός ο οποίος λάμβανε ενημέρωση από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης για την περαιτέρω διάθεση των κλεμμένων αντικειμένων (τιμαλφών και ηλεκτρονικών συσκευών), αναφέροντάς του συγκεκριμένα τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν από την πώληση των κλεμμένων, ενώ συχνά πραγματοποιούσε ταξίδια σε διάφορες χώρες, πέραν της χώρας καταγωγής του, όπως η Αίγυπτος, η Αυστρία και η Τσεχία.
symmoria

Ο «μπουκαδόρος»

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση κατείχε και ένας 37χρονος ο οποίος ήταν αυτός που κατείχε, συνήθως, το ρόλο του «μπουκαδόρου», δηλαδή του φυσικού αυτουργού ενεργώντας, κάποιες φορές, και μόνος του εντός των σπιτιών. Δεν ήταν λίγες οι φορές που προέβαινε σε κατόπτευση – προετοιμασία των υποψήφιων προς διάρρηξη οικιών, ενώ ακόμη, επιτηρούσε και τα «εν δυνάμει» θύματά του, παρακολουθώντας τις κινήσεις αυτών μετά την έξοδό τους από το σπίτι και ενημερώνοντας σχετικά τους τσιλιαδόρους.
Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης ενημέρωναν συχνά τον 37χρονο για σπίτια – στόχους τις οποίες είχαν ήδη κατοπτεύσει, ενώ και αυτός κατείχε πλήθος τεχνικών γνώσεων σχετικά με τις κλειδαριές και τον τρόπο λειτουργίας και διάνοιξης τους, αναφερόμενος συνεχώς σε διάφορες ορολογίες ή μάρκες που αντιπροσώπευαν τους διαφόρους τύπους κλειδαριών.

Πολλές φορές μετά τις διαρρήξεις μοιραζόταν τη λεία με τον «αρχηγό» διαλέγοντας ο καθένας διαφορετική πορεία διαφυγής, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κατάσχεση του συνόλου αυτών σε ενδεχόμενο αστυνομικό έλεγχο.

Η πυραμίδα της οργάνωσης

Προχωρώντας πιο κάτω στην πυραμίδα της Οργάνωσης, εντοπίζονται τα υπόλοιπα «επιχειρησιακά μέλη» της, που είναι κακοποιοί επιπέδου του δρόμου (Street Level Criminals) και συγκεκριμένα, διαρρήκτες που δρουν καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και πληροφοριοδότες.

Δύο από τους συλληφθέντες είχαν είτε το ρόλο του φυσικού αυτουργού των κλοπών είτε το ρόλο του «τσιλιαδόρου». Έλεγχαν τα είδη κλειδαριάς, παρατηρούσαν τους ενοίκους, τα παράθυρα των σπιτιών, τις κάμερες και τους συναγερμούς και τοποθετούσαν σημάδια, ενώ κατόπτευαν την περιοχή δίνοντας, στη συνέχεια, οδηγίες στα υπόλοιπα μέλη προκειμένου να προσεγγίσουν το υποψήφιο σπίτι και ακολούθως να προβούν στη διάρρηξή του.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις που θεωρούσαν πως είχαν αφήσει στους χώρους των κλοπών αποτυπώματα ή βιολογικό υλικό, «έριχναν» καθαριστικά υγρά, όπως χλωρίνη, ή άνοιγαν τα παράθυρα για να αεριστεί ο χώρος, έτσι ώστε να εξαφανίσουν τυχόν αποδεικτικά στοιχεία που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίησή τους.

Μιλούσαν κωδικοποιημένα, αναφερόμενοι στα διαμερίσματα τα ως «μονά» ή «διπλά» ανάλογα με το αν επρόκειτο για οροφοδιαμερίσματα ή όχι, και «ζωντανά» ή «νεκρά» ανάλογα με το ήταν κατοικήσιμα ή όχι.

Η οικιακή βοηθός

Ιδιαίτερο ρόλο κατείχε και μία γυναίκα – μέλος της συμμορίας η οποία εργαζόταν ως οικιακή βοηθός και, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της, έδινε πληροφορίες στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.

Επιπλέον, διευκόλυνε την δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης καθόσον είχε φροντίσει να καταχωρηθούν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες στο όνομα της μητέρας της, προκειμένου αποφευχθεί ο εντοπισμός και η σύλληψη των δραστών και η κατάσχεση των οχημάτων.

Άνεργοι αλλά… πλούσιοι

Από την έρευνα προέκυψε ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων δήλωναν πολύ μικρά ή «μηδενικά» εισοδήματα στο κράτος, ενώ ουδέποτε εντοπίστηκαν να εργάζονται. Παρόλα αυτά, καταφανώς με χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητές τους, απέκτησαν πλήθος διαφορετικών οχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την διάπραξη αυτών.

Τα αυτοκίνητα αυτά, τα καταχωρούσαν σε στοιχεία έτερων προσώπων Γεωργιανής υπηκοότητας, με προφανή σκοπό αφενός να μην εμφαίνονται στο όνομά τους και άρα να μην προκύπτουν ως περιουσιακό τους στοιχείο που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, και αφετέρου να μην μπορούν οι Αρχές να τα κατασχέσουν και άρα να αποστερήσουν περιουσία από την εγκληματική οργάνωση.

Πέραν των αγορών αυτοκινήτων, τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν πολύ συχνά μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω των εταιρειών μεταφοράς χρημάτων σε διάφορους παραλήπτες τόσο στη Γεωργία όσο και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως την Αυστρία, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Τσεχία και την Τουρκία, τις οποίες συχνά τις επισκέπτονταν, κάποιες φορές μετά την τέλεση διαρρήξεων στη χώρα μας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι δύο από τους συλληφθέντες ταξίδεψαν στη χώρα μας από την Ιταλία μόλις την 31η Μαρτίου 2024.

Το σύνολο των συλληφθέντων έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα, κάποιοι εξ αυτών έχουν εκτίσει και ποινές κράτησης σε διάφορα καταστήματα της χώρας μας ενώ τους έχουν επιβληθεί και περιοριστικοί όροι.

Πηγή: protothema.gr