Τι φέρνει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το τέλος των επιδοτήσεων, ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για να στηρίξει τους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές.

Το νέο τοπίο στην αγορά ενέργειας που θα φέρει το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα στα τέλη του έτους, μελετά η κυβέρνηση με στόχο η επιστροφή στην κανονικότητα να μην ενεργοποιήσει αυξήσεις που δεν θα μπορούν να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η άσκηση της νέας τιμολογιακής πολιτικής έχει ξεκινήσει σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ένα νέο διαφορετικό μοντέλο στήριξης από εκείνο που εφαρμόστηκε την διετία της ενεργειακής κρίσης, το οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει επικεντρώσει στους ευάλωτους καταναλωτές με εισοδηματικά κυρίως κριτήρια αλλά και στους ενεργειακά ευάλωτους. Όσους δηλαδή καταναλώνουν μεγάλο κομμάτι από το εισόδημά τους για να θερμανθούν και οι οποίοι πιέζονται ακόμη και αν διαθέτουν ένα μέσο εισόδημα, κάτι που μεταφράζεται σε διεύρυνση των κριτηρίων με την δημιουργία ενός πιο «λαϊκού» τιμολογίου που θα μπορεί να εντάξει στον ομπρέλα των δικαιούχων στήριξης περισσότερους καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ μίλησε για ένα μηχανισμό στην αγορά ηλεκτρισμού παρόμοιο με το επίδομα θέρμανσης με βάση τις βαθμοημέρες κάτι που σημαίνει ότι στο νέο πακέτο στήριξης θα υπάρξουν και γεωγραφικά κριτήρια καθώς όσο πιο βόρεια είναι μια κατοικία τόσο περισσότερα χρήματα χρειάζεται να δαπανήσει για να θερμανθεί. Οι πληροφορίες μιλούν για διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ) με την δημιουργία μιας νέας τρίτης κατηγορίας ΚΟΤ (σήμερα υπάρχει το ΚΟΤ 1 και ΚΟΤ2, τα οποία χορηγούνται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια).

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr