Σε μια περίοδο έντονης αναταραχής με φόντο τις εξελίξεις γύρω από τις νέες ταυτότητες, η κυβέρνηση δεν παίρνει το πόδι από το γκάζι ως προς την ψηφιοποίηση των επαφών του πολίτη με το Δημόσιο, αλλά αντίθετα πρόκειται το επόμενο διάστημα να συστηματοποιήσει τις πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας.

Έτσι, πέρα από τις νέες ταυτότητες που προοδευτικά θα αντικαταστήσουν τις παλιές που όλοι έχουμε σήμερα, φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα να γίνει πράξη μία από τις πρώτες δεσμεύσεις της προηγούμενης περιόδου ως προς τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών: ο προσωπικός αριθμός για κάθε πολίτη.

Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ότι οι πολίτες το επόμενο διάστημα θα έχουν έναν μοναδικό αριθμό ο οποίος θα συμπυκνώνει όλους τους διαφορετικούς αριθμούς που έχουμε ως τώρα σε μια σειρά από κρατικά έγγραφα. Ο στόχος είναι απλός: η διευκόλυνση του πολίτη, αλλά και του κράτους, ώστε οι αριθμοί να είναι διαλειτουργικοί για τη διοίκηση, αλλά και οι πολίτες να μην πρέπει να συγκρατούν στη μνήμη τους πολλούς διαφορετικούς αριθμούς.

Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εν λόγω πλατφόρμα για την απόκτηση του προσωπικού αριθμού θα τεθεί σε λειτουργία μετά τον Νοέμβριο, ενώ σημειωτέον έχει ήδη νομοθετηθεί από το 2020.

Με βάση τον σχεδιασμό που γίνεται στο υπουργείο, ο νέος προσωπικός αριθμός θα ενοποιεί τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, τον Αριθμό του Δελτίου Ταυτότητας, τον αριθμό του Διαβατηρίου και ενδεχομένως τον αριθμό του διπλώματος οδήγησης.

Με άλλα λόγια, ένας αριθμός για όλα τα έγγραφα. Είναι προφανές πως όσοι έχουν κρατικά έγγραφα εν ισχύι με τους πρότερους αριθμούς -ακόμα και όσοι βγάλουν νέου τύπου ταυτότητες από το τέλος Σεπτεμβρίου που θα είναι διαθέσιμες και εντεύθεν- θα πρέπει να μπουν στον κόπο να αλλάξουν τον αριθμό και στα έγγραφά τους.

Πηγή: koinoniki.gr