Δεν προβλέπεται έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή.

Εντός του Απριλίου, ίσως και το πρώτο δεκαήμερο, σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να ξεκινήσει την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες της AAΔΕ προετοιμάζονται για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024.

Η ΑΑΔΕ «τρέχει» τις εκκαθαρίσεις για τον ΕΝΦΙΑ υπενθυμίζοντας ότι από φέτος αν τα ακίνητα είχαν ασφαλιστεί το 2023 από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά) τότε επωφελούνται περαιτέρω έκπτωσης έως 10%.

Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» θα μπορούν να δουν το νέο εκκαθαριστικό τους.
spitia_enfia_xr

Σε 11 δόσεις η πληρωμή

Σημειώνεται ότι φέτος οι δόσεις για την αποπληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι συνολικά 11 από 10 μηνιαίες δόσεις που ήταν πέρυσι.

Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Μάλιστα από του χρόνου η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιείται σε 12 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Μαρτίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Δεν προβλέπεται έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και στην εφάπαξ καταβολή δεν προβλέπεται έκπτωση φόρου σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματος που αν ο φορολογούμενος τον πληρώσει εφάπαξ δικαιούται έκπτωση 3%.
Πηγή:  protothema.gr