Taxisnet- ζόμπι επιβάλλει φόρους «από το πουθενά» σε μισθωτούς, συνταξιούχους και εταιρίες που έχουν κλείσει – Χιλιάδες «ραβασάκια» με φόρους έως και μίας δεκαετία πριν.

Η εφορία «χτυπάει πάντα δυο φορές», αδιακρίτως αν είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες ή εταιρείες. Τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι και λογιστικά γραφεία, ανακαλύπτουν στην προσωπική τους θυρίδα στο myAADE μήνυμα της εφορίας που τους πληροφορεί ότι βεβαιώθηκαν φόροι σε βάρος τους, για εισοδήματα του 2018-2019 ή και νωρίτερα, για τα οποία οι εργοδότες τους ή ασφαλιστικά ταμεία είχαν αμελήσει ή καθυστέρησαν να αποστείλουν ενημέρωση στην εφορία, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται στις προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1 τις οποίες υπέβαλαν τότε.

Από τα ενημερωτικά μηνύματα που εστάλησαν μαζικά στους υπόχρεους από τις αρχές του νέου έτους ήδη, προκύπτει πως τους επεβλήθη φόρος «οίκοθεν» από την ΑΑΔΕ, μαζί με τόκους και πρόστιμα, για τροποποιητική (συμπληρωματική) δήλωση που όφειλαν να είχαν κάνει για εισοδήματα εκείνης της εποχής.

Η έκπληξη είναι μεγάλη για όσους είχαν παραλείψει να δηλώσουν τα πρόσθετα εισοδήματα, ειδικά αν δεν βρήκαν ποτέ να έχουν λάβει προηγούμενη ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ, που να τους πληροφορεί ότι οι υπεύθυνοι της μισθοδοσίας τους, ενημέρωσαν εκ των υστέρων την ΑΑΔΕ για τα ποσά αυτά, αφού πρώτα οι ίδιοι οι φορολογούμενοι είχαν σπεύσει -ως όφειλαν- να καταθέσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις, εντός της διορίας υποβολής τους.

Και νεκρούς ανασταίνει…
Και ενώ η ορθή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ήταν και παραμένει υποχρέωση των φορολογουμένων, το οξύμωρο στην περίπτωση αυτή είναι αν και γιατί η ΑΑΔΕ ενημερώθηκε μεν ότι τα προσυμπληρωμένα εισοδήματα στο Ε1 ήταν λειψά, αλλά δεν ενημέρωσε μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια τους υπόχρεους για την υποχρέωσή τους να υποβάλουν πρόσθετη δήλωση, με στοιχεία για εισοδήματα που τυχόν παρέλειψε να διαβιβάσει έγκαιρα ο υπεύθυνος φορέας μισθοδοσίας τους.

Η έκπληξη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη εάν, στα χρόνια που μεσολάβησαν, κάποιοι εκ των υπόχρεων σε τροποποιητική δήλωση δεν βρίσκονται πια εν ζωή. Τότε η «κατραπακιά» έρχεται στον ή στην σύζυγο, που πιθανώς δεν γνώριζε καν τι εισοδήματα ακριβώς είχε τυχόν παραλείψει να δηλώσει ο άμεσα υπόχρεος, ούτε γνωρίζει αν τα στοιχεία για τα εισοδήματα αυτά είναι ακριβή και ευσταθούν.

Στην πράξη, ιδιαιτέρως αιφνιδιασμένοι βρίσκονται σήμερα και όσοι δεν έχουν δηλώσει μέσω της πλατφόρμας myAADE (στα στοιχεία επικοινωνίας τους με την εφορία) το προσωπικό τους email, προκειμένου να λαμβάνουν εκεί τις ειδοποιήσεις. Στην περίπτωση αυτή, τα όποια πληροφοριακά μηνύματα αποστέλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σωρεύονται αδιάβαστα στην προσωπική θυρίδα τους στο Taxisnet, στην οποία κανείς μισθωτός ή συνταξιούχος δεν επισκέπτεται τακτικά στη διάρκεια της χρονιάς, παρά μόνο «τρέχουν» οι προθεσμίες για τις δηλωτικές υποχρεώσεις τους -και κυρίως την Άνοιξη για υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος Ε1.

Τρέχουν οι τόκοι
Χωρίς να έχουν λάβει καμία ειδική ενημέρωση μάλιστα, πολλοί φορολογούμενοι ανακαλύπτουν ότι τους έχει βεβαιωθεί φόρος που δεν γνώριζαν, όταν η εφορία προχωρά σε… κατάσχεση χρηματικών ποσών χωρίς να τους έχει ειδοποιήσει πως προέκυψαν με βάση «νεότερα στοιχεία».

Το ίδιο ισχύει ακόμα και αν εκπλήρωσαν έγκαιρα τις δηλωτικές υποχρεώσεις τους και μετά έφυγαν για διακοπές, ή μπήκαν σε νοσοκομείο, ή έκλεισαν τις επιχειρήσεις που είχαν στην Ελλάδα ή μετανάστευσαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης (και μικρότερης φορολογίας) αφού, χωρίς να το γνωρίζουν καν, η εφορία μπορεί να τους έχει επιβάλει εκ των υστέρων φόρους που δεν είχε δείξει το εκκαθαριστικό που εκδόθηκε.

Μπείτε στη θυρίδα σας
Ακόμα και σήμερα πάντως, ίσως κάποιοι να μη γνωρίζουν ακόμα πως χρωστούν φόρους από το μακρινό 2015, για Τέλος Επιτηδεύματος του 2013 που το ίδιο του υπουργείο Οικονομικών επέβαλε εκ των υστέρων. Παρότι, στην προκειμένη περίπτωση, οι φορολογικές δηλώσεις τους ήταν σωστά συμπληρωμένες και οι φορολογούμενοι πίστευαν πως είχαν ξεμπερδέψει, απειλούνται χωρίς να το ξέρουν (ή και οι συγγενείς και τα παιδιά τους ακόμα αν δεν ζουν πια οι ίδιοι) με προσαυξήσεις, κατασχέσεις ή απώλειες ρυθμίσεων στις οποίες είχαν ενταχθεί.

Πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Με μια «μαγική κίνηση», το 2015 η εφορία βεβαίωσε μαζικά το Τέλος Επιτηδεύματος του 2013 σε 200.000 εταιρίες, ακόμα και αν αυτές είχαν κάνει νόμιμα διακοπή στην εφορία, τηρώντας κάθε διαδικασία και μετά από έλεγχο ότι δεν χρωστάνε ούτε ευρώ. Στην διετία 2014-2015 έκλεισαν 1 στις 3 από αυτές επιχειρήσεις (70.000 συνολικά) και έτσι δεν έλαβαν ποτέ την ειδοποίηση που ανήρτησε στη μερίδα τους στο Taxisnet η εφορία για το Τέλος Επιτηδεύματος του 2013.

Η εφορία όμως έκανε και πάλι το θαύμα της… Μοιάζει σαν ανέκδοτο, αλλά ιδού ένα αληθινό παράδειγμα:

Φορολογούμενος «έκλεισε» Μονοπρόσωπη ΕΠΕ τον Απρίλιο του 2013. Ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, υπέβαλε δηλώσεις, ελέγχθηκε από την εφορία και η εταιρεία τελείωσε.

Μήνες και χρόνια μετά, ως φυσικό πρόσωπο (μισθωτός) υπέβαλε δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1 και προέκυψε να λάβει επιστροφή φόρου 450 ευρώ. Δεν την έλαβε ποτέ! Μετά από πολύμηνη αναμονή, επικοινώνησε με την αρμόδια ΔΟΥ για να ρωτήσει τι συμβαίνει. Από την ΔΟΥ του είπαν πως δεν θα πάρει τίποτα, γιατί τα λεφτά «συμψηφίστηκαν» ήδη με οφειλές που είχε η εταιρία.

Στην ερώτηση «για ποιες οφειλές μιλάτε;» καθώς δεν υπήρχαν εκκρεμότητες, ενημερώθηκε πως πρόκειται «για Τέλος Επιτηδεύματος του 2013». «Πότε προέκυψε αυτό;» ρωτάει, «στις 17 Ιουλίου 2015» του απαντούν. Κάτι που δεν πήρε είδηση καν, μέσα στον πανικό που ζούσε η χώρα με το κλείσιμο των τραπεζών, τις ουρές στα ΑΤΜ για τα capital controls, το δημοψήφισμα και την οικονομική ασφυξία της χώρας εκείνων των ημερών.

Στην ερώτηση όμως «γιατί δεν με ενημερώσατε;» η απάντηση ήταν πως «εμείς στείλαμε ειδοποίηση στη θυρίδα μηνυμάτων της εταιρίας που είχατε, στο Taxisnet. Στείλαμε και ταχυδρομικώς στην έδρα σας» τον ενημέρωσαν. «Σε ποια έδρα και σε ποια θυρίδα μηνυμάτων της εταιρίας, αφού εταιρία δεν υπάρχει από το 2013, ούτε κάποιος λογιστής ή νόμιμος εκπρόσωπος για να ασχολείται με αυτά;» ρωτάει. Καμία απάντηση…

«Αλλά εφόσον τελικά βρήκατε τα λεφτά και τα κρατήσατε, ξοφλήσαμε;» συνεχίζει να ρωτά για να μάθει τι άλλο συμβαίνει και δεν το ξέρει. «Όχι κύριε, χρωστάτε και άλλα 200 ευρω, έχουν μπει σε δόσεις, τρέχουν και προσαυξήσεις» του απαντούν.

«Μα αφού βρήκατε το προσωπικό μου ΑΦΜ γιατί δεν κάνατε κάποια ενημέρωση στον ατομικό λογαριασμό μου στο Taxisnet τουλάχιστον, για να ξέρω ότι χρωστάω ή αν μου πήρατε τα λεφτά ή αν χρωστάω και από πάνω;» ξαναρωτάει.

Αντί άλλης απάντησης, τον ρωτούν: «Λογιστή δεν έχετε;». «Μα πλήρωνα λογιστή όσο λειτουργούσε η εταιρία, τώρα δεν υπάρχει καν το γραφείο που με είχε αναλάβει».

Τέτοιοι «διάλογοι κουφών» υπήρξαν θα υπάρξουν πιθανότατα και στο μέλλον, όποτε και με όποιον τρόπο αντιληφθεί τελικώς κάποιος ότι η εφορία τον χρέωσε «λάθρα» μετά από χρόνια –ακόμα και σε ΑΦΜ εταιρίας που δεν υπάρχει καν πια.

Πηγή: www.newmoney.gr