Η εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει 230 αεροπλάνα με οψιόν αγοράς άλλων 115

Η τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να αγοράσει συνολικά 355 αεροσκάφη Airbus εντός της επόμενης δεκαετίας, ωστόσο η ευρωπαϊκή εταιρεία έκανε λόγο από την πλευρά της για πρόθεση αγοράς 220 αεροπλάνων.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν προς το παρόν δώσει κάποια εξήγηση για τα διαφορετικά νούμερα που επικαλούνται.

Η Turkish Airlines ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι θα αγοράσει 230 αεροσκάφη, με οψιόν αγοράς άλλων 115, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της για τη δεκαετία 2023-33. Η Airbus από την πλευρά της, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, λέει ότι η τουρκική εταιρεία παρήγγειλε 220 αεροπλάνα.
«Η Τουρκία αναπτύσσεται και η Turkish Airlines πετά ψηλά (…) Αποφασίσαμε να αγοράσουμε 335 αεροσκάφη Airbus», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Μπιλάλ Εκσί. «Ελπίζω ότι αυτό θα είναι προς όφελος της χώρας μας και της εταιρείας μας», πρόσθεσε.
Οι οικονομικές παράμετροι της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Σε δημοσίευμά της για την συμφωνία «μαμούθ» της τουρκικής εταιρείας η dailysabah αναφέρει ότι ένα A350-900 άξιζε 317,4 εκατομμύρια ευρώ (343 εκατομμύρια δολάρια) το 2018, όταν κυκλοφόρησε για τελευταία φορά ο τιμοκατάλογος του κατασκευαστή αεροσκαφών. Ωστόσο όπως επισημαίνει, οι κατασκευαστές σπάνια πωλούν τα αεροπλάνα τους στις διαφημιζόμενες τιμές, προσφέροντας συνήθως εκπτώσεις για μεγάλες παραγγελίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάιο, έχει υποστηρίξει έναν ισχυρό εθνικό αερομεταφορέα που θα συμβάλει στην ανάδειξη της Τουρκίας στον παγκόσμιο χάρτη. Η αεροπορική εταιρεία αναφέρει ότι πετάει στις περισσότερες χώρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας τον κόμβο της στην Κωνσταντινούπολη ως σημαντικό αεροδρόμιο μετεπιβίβασης.

Η Turkish έχει δηλώσει δημοσίως εδώ και μήνες ότι θέλει να διπλασιάσει τον στόλο της σε περίπου 800 αεροσκάφη μέσα στην επόμενη δεκαετία.

The Epic Challenge No.2 - Turkish Airlines
Πηγή: protothema.gr