Αγρίνιο: Το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

0
64

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιόρτασε φέτος το Αγρίνιο την επέτειο της 11ης Ιουνίου, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό το 1821.

Το αντίγραφο του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας άνοιξαν την μεγάλη παρέλαση στην πόλη του Αγρινίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ευθύμιος Τζόβολος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαβρύτων, συνοδευόμενο από άγημα φουστανελοφόρων από μέλη του θεατρικού ομίλου “Πάνος Μίχος” και Καλαβρυτινούς.

Μια μικρή αναφορά στην ιστορία της απελευθέρωσης το βράδυ της 11ης Ιουνίου 1821:

Το Βραχώρι ήταν πρωτεύουσα του Κάρλελι επί τουρκοκρατίας. Περιελάμβανε την Αιτωλία και την Ακαρνανία και ονομάστηκε έτσι απ’ τους Οθωμανούς επειδή επί ενετοκρατίας, πριν τη συνθήκη του Κάρλοβιτς, την περιοχή διαφέντευε ο Κάρολος.

Ήταν μεγάλο αστικό και διοικητικό κέντρο της εποχής και πρώτη πρωτεύουσα του νομού μετά την απελευθέρωση και φυσικά πλήρωσε ακριβά τον αγώνα για την Ελευθερία.

Με τη βοήθεια όλων των υπόδουλων Βραχωριτών και του μεγάλου φιλέλληνα Χένδερσον τα κατάφεραν και το βράδυ της 11ης Ιουνίου 1821 «πήραν» το τουρκικό προπύργιο της Δυτικής Ρούμελης.

Από τότε μέχρι και σήμερα ο Δήμος Αγρινίου τιμά με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, η οποία εορτάζεται αδιάλειπτα κάθε χρόνο την 11η Ιουνίου. Πηγή: neaait.gr

φωτογραφίες βίντεο – sinidisi.gr