Παράλληλα θα αποκλείσουν τελωνεία και λιμάνια – «Καλούμε σε μαζική συμμετοχή από το Βορρά μέχρι το Νότο» το μήνυμα που στέλνουν οι αγρότες από τη σύσκεψη της Νίκαιας για το συλλαλητήριο της Αθήνας.

Συλλαλητήριο στην Αθήνα το βράδυ της προσεχούς Τρίτης 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ναυλωθούν και πούλμαν ώστε να μεταφέρουν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα.

Ακόμα, όσοι μείνουν πίσω, θα προχωρήσουν σε παράλληλες δράσεις σε τελωνεία και λιμάνια σε διάφορα σημεία της χώρας για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση. Οι αγρότες εξηγούν πως δεν τους βρίσκει σύμφωνους – βάσει των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση – ο διαχωρισμός σε συνεταιρισμένους και μη για ληξιπρόθεσμες ή μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Οι αγρότες θέλουν να «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα τα τρακτέρ τους τουλάχιστον για 24 ώρες. Το πόσα τρακτέρ θα μπουν στην Αθήνα και πόσο θα μείνουν θα οριστικοποιηθεί σε συνάντηση που θα γίνει με την αστυνομία έως την Δευτέρα.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο εκπρόσωπος του μπλόκου Πλατυκάμπου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας είπε: «Αποφασίσαμε όλα τα μπλόκα να συνεχίσουμε την κινητοποίηση για τα βασικά μας αιτήματα που δεν έχουν ικανοποιηθεί και πιστεύουμε πως υπάρχει περιθώριο για λύση. Θα κάνουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη με τα τρακτέρ, με αγροτικά μηχανήματα και με λεωφορεία. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή από το Βορρά μέχρι το Νότο. Να αντιμετωπίσει ο λαός της Αθήνας τη συγκέντρωση αυτή σαν δική του συγκέντρωση γιατί η ικανοποίηση των αιτημάτων μας, μπορεί να φέρει ποιοτικά και φθηνά προϊοντα στο τραπέζι της καθε οικογένειας. Την ίδια μέρα θα κλιμακώσουμε σε τελωνεία και λιμάνια με συναδέλφους που βρίσκονται πιο μακριά απο την Αθήνα».

«Θα συνεχίσουμε με κλεισίματα δρόμων, καλώντας τους φορείς να μας στηρίξουν για το μεγάλο συλλαλητήρο. Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς, χωράμε όλοι, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα απο τη Νίκαα και την Τρίτη θα κατακλύσουμε την Αθήνα. Εκεί, αναμένεται να φτάσουμε το βράδυ της Τρίτης» πρόσθεσε ο κ. Μαρούδας.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Την ίδια ώρα αγρότες της Φλώρινας έκλεισαν τα σύνορα στη Νίκη της Φλώρινας για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα μέχρι τις 3 το μεσημέρι ενώ συνάδελφοί τους προχώρησαν στον καθολικό αποκλεισμό του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας στην Κοζάνη αποκλείοντας τις εισόδους πρόσβασης στο κτίριο για όλους τους υπαλλήλους.

agrotes_perifereia_dytikis_makedonias__2_
agrotes_perifereia_dytikis_makedonias__1_
agrotes_perifereia_dytikis_makedonias__3_
Περίπου 50 τρακτέρ ήταν παρατεταγμένα στον χώρο του τελωνείου στους Κήπους και διέκοψαν για κάποιες ώρες, τη διέλευση και στα δύο ρεύματα των φορτηγών αυτοκινήτων ενώ όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας Ηλίας Αγγελακούδης, παραμένει το μπλόκο στον κόμβο των Καστανεών, όπου οι αγρότες θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για μία ώρα -πιθανά από τις 20.00 έως τις 21.00, κάτι που, όπως διευκρινίζει, αποφασίζει η συντονιστική επιτροπή.

«Έχουμε στείλει εκπροσώπηση σήμερα στη σύσκεψη στη Νίκαια και περιμένουμε ενημέρωση αύριο από τους συναδέλφους μας για να δούμε πώς θα κινηθούμε. Να δοθούν απαντήσεις επιτέλους στα προβλήματα που βάζει ο αγροτικός κόσμος, έτσι όπως τέθηκαν και από τη 15μελή επιτροπή που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Ζητάμε αφορολόγητο για το αγροτικό πετρέλαιο και όχι αυτά τα ψίχουλα που δίνουν. Φυσικά είναι και η ΚΑΠ καθώς δεν έχουν δοθεί απαντήσεις ακόμα σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Πολλοί συνάδελφοί μας δεν έχουν πληρωθεί και όσοι έχουν πληρωθεί, οι επιδοτήσεις είναι μειωμένες. Θα πρέπει να δοθούν λύσεις σ’ αυτά τα δύο πολύ σημαντικά ζητήματα και φυσικά για το αγροτικό ρεύμα που δεν δόθηκε αυτό που έχουμε ζητήσει 7 λεπτά την kWh. Θα πρέπει να είναι μια ενιαία τιμή για όλο το αγροτικό ρεύμα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας.

Όπως ανέφερε στο protothema.gr, ο αγρότης από την Επανομή, Βασίλης Συμεωνίδης, θα κατέβουν προς το αεροδρόμιο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. “Αυτά που μας είπε η κυβέρνηση προχθές είναι γελοία και αυτά που μας δίνει είναι ψυχούλα”, τόνισε, κάνοντάς λόγο για κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης.

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση αγροτών στην Επανομή  (1)

“Θέλουμε μαζί μας τον κόσμο. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε ούτε “έμφραγμα”, ούτε μποτιλιάρισμα στη Θεσσαλονίκη και ετοιμαζόμαστε για την κάθοδο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα”, ανέφερε.

Οι αγρότες επισημαίνουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν “σταγόνα στον ωκεανό” , καθώς δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση αγροτών στην Επανομή (2)

Οχήματα της ΕΛΑΣ έστησαν φραγμό στην στροφή της Επανομής που οδηγεί στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Περαίας με τους αγρότες να πετάνε τρία άδεια βαρέλια μπροστά στην κλούβα των ΜΑΤ λέγοντας ότι «ξυνουμε το βαρέλι, αυτό μας έδωσε ο πρωθυπουργός» και τονίζοντας στους αστυνομικούς ότι θέλουν να περάσουν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.

varelia

Πηγή: protothema.gr